spot_img

Editura Muzeul Literaturii Române, la Salonul Internațional de Carte Bookfest

În 2018, Muzeul Național al Literaturii Române, reprezentat de Editura Muzeul Literaturii Române, și Muzeul Municipiului București, expun împreună, la Salonul Internațional de Carte Bookfest, într-un stand modern, volume de literatură, studii, critică și istorie literară, albume semnate de cele mai reprezentative nume ale literaturii române și cataloage de colecţie sau de expoziţie.

La cea de-a XIII-a ediție Bookfest, desfășurată în perioada 30 mai – 3 iunie, la Romexpo, Pavilionul B2, Standul B02, Editura Muzeul Literaturii Române participă cu următoarele noutăți:

  • Revista Caietele Avangardei, sub coordonarea profesorului Ion Pop, este o publicație singulară în spațiul românesc în domeniul studiului avangardei.
  • Cele mai recente titluri din eleganta serie bibliofilă „Opere fundamentale”, editată sub egida Academiei Române de către Fundația Națională pentru Știință și Artă în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române.
  • Muzeele Bucureștiului de ieri și de azi și Monumentele Bucureștiului, două albume care stau mărturie pentru spațiile valoroase ale capitalei.
  • Dicționarul general al literaturii române, vol. III, IV și Enciclopedia literaturii române vechi sunt apariții editoriale de o însemnătate fără pereche în peisajul literar românesc, datorate unui efort de cercetare care vine în întâmpinarea oricui studiază în profunzime literatura română.
  • Volumul Năzuințe spre idealVol I: Literare reunește texte care relevă preocupările literare ale lui Nicolae Chiriac Quintescu, un cărturar din vremea Junimii, promotor al latinității.
  • Ion Minulescu, Scrisori către Rose le oferă cercetătorilor şi cititorilor pasionați posibilitatea de a-l descoperi pe Minulescu în ipostaza de poet îndrăgostit, epistolier și desenator. Fotografiile care însoțesc textele completează atmosfera acestui mic volum cu parfum de epocă.
  • În volumul Fișe, schițe și portrete, Al. Cistelecan ne oferă o colecție de portrete eseistice ale unor critici români, de la Pompiliu Constantinescu la Nicolae Manolescu și de la Sorin Antohi la Andrei Terian.
  • Victor Iosif face în volumul Eugen Drăguțescu. Omul și artistul, în scrisori o radiografie discretă, dar pertinentă a vocii lui Eugen Drăguțescu, așa cum reiese din corespondență.

Și pentru că în acest an sărbătorim Centenarul Marii Uniri, Editura MLR a pregătit o serie de titluri omagiale:

  • Cronica lumii românești (1914-1920): Cele două volume adună în paginile sale evenimentele istorice și politice petrecute de la izbucnirea Primului Război Mondial până la încheierea Tratatului de pace de la Trianon.
  • Eroinele României Mari. Destine din linia întâi: O carte-album dedicată tuturor femeilor care au făcut eforturi materiale și morale uriașe pentru onoarea și demnitatea neamului românesc.
  • Regina și Frontul/The Queen and the Front (ediție bilingvă): volumul cuprinde o remarcabilă colecție de fotografii rare, precum și un text detaliat, bogat în informații legate de Primul Război Mondial și de prezența pe front a Reginei Maria, simbolul feminin al curajului și hotărârii în prima conflagrație mondială.
  • România în anii premergători Marii Uniri (1916-1917), de Gheorghe Sbârnă și Ioan Opriș: Studiile cuprinse în această carte aparțin unor prestigioși istorici și au rezultat în urma unei laborioase cercetări a surselor arhivistice, literare, memoriale ori artistice, multe dintre acestea fiind inedite.
  • Tratatele de pace ale României (1919-1920), de Ion Calafeteanu și Gheorghe Sbârnă: Volumul analizează tratatele de pace încheiate de România după înfăptuirea Marii Uniri și contextul în care acestea au fost decise.
  • Dan Gulea, Citind Marele Război. Antologia scriitorilor căzuți: Cele 37 de nume din această antologie nu sunt niște voci care se exprimă doar pe hârtie, ficțional, ci sunt voci care se exprimă public, implicat, preocupate de problemele concrete ale războiului.

Programul lansărilor
VINERI 1 IUNIE
ORA 17.00, STANDUL MNLR
Revista Caietele Avangardei
Invitați: Ion Pop, Ion Bogdan Lefter
Moderator: Luigi Bambulea

SÂMBĂTĂ 2 IUNIE
ORA 11.00, STANDUL MNLR
Nicolae Chiriac Quintescu, Năzuințe spre ideal. Volumul I: Literare
Invitați: Ana-Cristina Halichias, Ioana Costa, Liviu Franga
Moderator: Eugenia Țarălungă

ORA 12.00, STANDUL MNLR
Ion Minulescu, Scrisori către Rose
Invitați: Rodica Pop, Cosmin Ciotloș
Moderator: Loredana Voicilă

ORA 15.00, STANDUL MNLR
Alexandru Cistelecan, Fișe, schițe și portrete
Invitați: Alexandru Cistelecan, Sorin Antohi
Moderator: Ioan Buduca

DUMINICĂ 3 IUNIE
ORA 11.00, STANDUL MNLR
Victor Iosif, Eugen Drăguțescu. Omul și artistul, în scrisori
Invitați: Victor Iosif, Dimitrie Țopa, Ruxandra Dreptu
Moderator: Alina Ioan

ORA 12.00, STANDUL MNLR
Colecția „Opere fundamentale 200“, catalog aniversar și cele mai recente titluri ale colecției, Dicționarul general al literaturii române,vol. III și IV și Enciclopedia literaturii române vechi, Cronica lumii românești, vol I-II
Invitați: Eugen Simion, Răzvan Theodorescu, Paul Cernat
Moderator: Ioan Cristescu

ORA 13.00, STANDUL MNLR
Adrian Majuru, Muzeele Bucureștiului de ieri și de azi și Răzvan Theodorescu, Monumentele Bucureștiului
Invitați: Răzvan Theodorescu, Adrian Majuru, Pavel Șușară
Moderator: Iuliana Miu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508