spot_img

Concert regal, la Sala Radio

Vineri, 11 mai 2018, de la ora 19.00, Orchestra Naţională Radio vă invită la un nou Concert regal susţinut de această dată sub bagheta lui RICARDO CASERO. Concertul va avea loc cu participarea unor membri ai familiei regale a României. Ca în fiecare an, concertul va începe cu Imnul regal de E. Hübsch. Acesta va fi urmat de Simfonia concertantă în mi bemol major pentru vioară, violă de Mozart, solişti ERIK SCHUMANN – vioară şi RĂZVAN POPOVICI – violă. În partea a doua a serii va putea fi ascultată celebra Simfonia fantastică de Hector Berlioz, punctul de maximă atracţie repertorială al serii.

Simfonia fantastică are ca subtitlu “Episod din viaţa unui artist”. Berlioz este un pasionat lucid. El concepe la rece, apoi interpretează cu entuziasm. Acest romantic este exact opusul unui improvizator. Trebuie ca viziunea lui poetică să fie exprimată cu evidenţă, trebuie ca proiecţia în muzică a “eu”-lui său omniprezent să fie perfect perceptibilă. Chiar visul, chiar delirul cedează la el în faţa nevoii de a enunţa cu claritate şi de a înlănţui logic evenimentele. Începând de la Simfonia fantastică, el respinge schema tradiţională a simfoniei, înlocuind-o cu o progresie dramatică în cinci episoade ( Reverii şi pasiuni; Un bal; Scenă câmpenească; Marşul spre supliciu; Visul unei nopţi de Sabat), care evoluează de la tandreţea cea mai pură, la delir şi sarcasm, stări reunite de prezenţa unei teme obsedante, “ideea fixă”.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

RICARDO CASERO

Un dirijor cu un talent muzical aparte, Ricardo Casero îşi urmează de 28 de ani visul de a se dedica muzicii. În prezent Ricardo Casero este dirijor al Orquesta Reino de Aragón, unde a colaborat cu Maxim Vengerov, Sarah Chang, Natalia Gutman. În perioada formării sale artistice a colaborat în calitate de dirijor la Palau de les Arts Reina Sofía din Valencia, lucrând îndeaproape cu Zubin Mehta, Lorin Maazel, Riccardo Chailly şi Valery Gergiev.

De-a lungul timpului a colaborat cu Raanana Symphonette din Israel; Orchestra Operei din Marsilia, Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, Filarmonica Naţională din Ucraina, Swedish Wind Ensemble, Staatskapelle Halle din Germania; Opera Naţională din Albania, Opera Naţională din Kiev, Spanish National Orchestra ONE, Bilbao Symphony Orchestra (BOS), Galicia Royal Philharmonic Orchestra, Valencian Community Symphony Orchestra (Palau de les Arts), Valencia Symphony Orchestra, Extremadura Symphony Orchestra, Región de Murcia Symphony Orchestra, City of Granada Orchestra, Córdoba Symphony Orchestra, Oviedo Filarmonía Symphony Orchestra, Castilla y León Symphony Orchestra din Spania.

Ricardo Casero este absolvent al Universităţii din Indiana precum şi al Guildhall School of Music and Drama, mai studiind în Spania şi Suedia alături de José Chenoll, Keith Brown, Denis Wick, Christian Lindberg.

ERIK SCHUMANN

Născut la Köln în anul 1982, Erik Schumann concertează pe scene din toată lumea alături de ansambluri cu renumne precum: Orchestra Simfonică NDR, Gewandhausorchester Leipzig, Bamberger Symphoniker, WDR Sinfonieorchester din Köln, Ton-Halle Zürich, Orchestre de Paris, Orchestre National de France, Sinfonia Varşovia, BBC Philharmonic, NHK Orchestra din Tokyo, Orchestra Simfonică Naţională din Washington, Chicago Symphony Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Helsinki. Dintre dirijorii cu care a avut prilejul să colaboreze îi enumerăm pe: Christoph Eschenbach, Gianandrea Noseda, Jiří Bĕlohlávek, Muhai Tang, Vassily Sinaisky, Günter Herbig, Marin Alsop, Howard Griffiths, Toshiyuki, Kamioka, Juanjo Mena. Michael Sanderling, David Afkham şi Leoš Svároský.

În anul 2012 a interpretat alături de BBC Scottish Symphony Concertul Mar’eh pentru vioară  compus de Matthias Pintscher, cu însuşi compozitorul la pupitrul dirijoral, în cadrul Huddersfiel Contemporary Music Festival. Totodată, Erik Schumann este o prezenţă constantă pe scenele unor importante festivaluri precum: Lucerne Festival, Kissinger Sommer, Rheingau Musik Festival, Salzburg Easter Festival, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein Music Festival, Mozart Schwetzingen, Pacific Music Festival, Ravinia Music Festival Chicago.

Artistul abordează şi muzica de cameră alături de Tokyo String Quartet, Danile Müller-Schott, Alisa Weilerstein, Anna Vinnitskaya, Martin Fröst, Nils Mönkemeyer, Danjulo Ishizaka, Tsuyoshi, Reto Bieri, Ralp Vinnitskaya, José Gallardo, Viviane Hagner, Daniel Hope, Cyprien Katsaris. La Academia Kronberg a cântat alături de Juri Bashmet, Gidon Kremer, totodată susţinând recitaluri alături de Christoph Eschenbach la Oji Hall, din Tokyo.

Erik Schumann s-a format ca artist sub atentele observaţii şi îndrumări ale profesorului Zakhar Bron, şi a mai participat la cursuri de interpretare susţinute de Pinchas Zukerman, Miriam Fried, Shlomo Mintz, Hermann Krebbers, Győrgy Pauk.

Erik Schumann cântă pe o vioară G. F. Pressenda, datată 1830, pe care a primit-o cu împrumut de la un sponsor privat.

RĂZVAN POPOVICI

S-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ.

A cântat ca solist în mai multe ţări europene, în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Theatre-des-Champs-Elysée din Paris.

A colaborat cu Juliane Banse, Philippe Graffin, Konstantin Lifschitz, Natalia Gutman, Alexander Lonquich, Rainer Kussmaul, Radovan Vlatkovic, Daishin Kashimoto, Olli Mustonen, Gilles Apap, Frans Helmerson, Mihaela Martin, Ilya Gringolts, Vladimir Mendelssohn, Louis Lortie şi Thomas Demenga.

Este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume, cum ar fi Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Kuhmo Festival, Schwetzinger Festspiele, Harrogate Festival, Ferrarra Musica, Boswil Musiksommer, Oxford Chamber Music Festival şi Kobe Music Festival. Printre sălile în care a cântat se numără Musashino Hall din Tokio, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, Carnegie Hall din New York, South Bank şi Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim sau Gasteig din München. Concertează în întreaga lume ca membru al Ansamblului Raro. Ansamblul a lansat până în prezent 7 discuri apreciate în întreaga lume. O experienţă benefică pentru cariera sa a constituit-o participarea sa ca instrumentist în Orchestra Filarmonicii din Berlin, în perioada 2000-2001.

A fost prim violist invitat al Filarmonicii din Essen, al orchestrelor de cameră din München, Köln şi Kobe, al Chaarts Chamber Artists, al Filarmonicii de Cameră din Salzburg şi al Gstaad Festival Orchestra.

Este iniţiatorul şi directorul executiv al Festivalului Chiemgauer Musikfruhling din Traunstein, Germania şi al seriei de concerte de muzică de cameră „Pèlerinages” din München.

Este în acelaşi timp iniţiator şi director executiv al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo din Bucureşti pe care l-a transformat într-o platforma culturală europeană de mare succes. Aceasta include Festivalul SoNoRo (12 ani), proiectul educativ SoNoRo Interferenţe (11 ani), SoNoRo Arezzo (7 ani), SoNoRo Conac (5 ani) şi SoNoRo Sofia (2 ani).

Din sezonul 2015/16 Răzvan este directorul artistic al seriei de concerte de muzică de cameră DA CAPO – ARCUB Chamber Music Series în Hanul Gabroveni din Bucureşti, prima serie internaţională de gen din România. Sustine regulat cursuri de măiestrie în România, Japonia, Italia, Ucraina și Germania, atât în cadrul proiectului educativ SoNoRo Interferențe cât și al Fundației „Villa Musica” din Schloss Engers/Mainz.

Printre ultimele sale angajamente se numără concerte în cadrul festivalului „Un weekend dans le Balkans” la Opéra de Dijon, la Bodensee Festival în Germania, Stift Festival în Olanda, în Carnegie Hall din New York și Kennedy Center of Performing Arts din Washinghton.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508