Miercuri, 23 mai 2018, orele 19.00-22.00, în Grădina MNLR/ Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti – Str. Nicolae Creţulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei şi în spatele UNITER), Alexander Hausvater va vorbi despre viaţa şi despre cariera sa, la ”Cafeneaua critică”. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter. Ediţie realizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române.
Unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru români – de fapt româno-canadian sau internaţional, fără limite locale ori regionale – vine la Cafeneaua critică: Alexander Hausvater. După ce şi-a trăit copilăria în România şi adolescenţa în Israel, după studii de teatru/ dramaturgie şi după începuturi scenice în Irlanda, la Dublin, Alexander Hausvater (născut pe 11 iunie 1949 în Bucureşti) s-a stabilit în Canada (din 1971), a montat şi montează şi pe alte meridiane, iar după căderea regimului comunist din România a făcut „naveta” între cultura de provenienţă şi cea de adopţie, continuîndu-şi şi cariera internaţională. Este – de asemenea – autor dramatic, semnatar al mai multor volume cu piese de teatru, iar de curînd a publicat proză memorialistică în Ce dacă(Editura Integral, 2017, cu o variantă în limba germană: Was wӓre wenn, aceeaşi editură, 2018). Despre opera sa au apărut în România două cărţi: Măştile lui Hausvater de Cristina Modreanu (Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”, 2005) şi Despre dictatori şi alţi demoni. Iulius Caesar, jurnal de repetiţii de Cristina Rusiecki (Teatrul Naţional din Timişoara, 2013).
Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1994-1998 în Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC şi a continuat la Clubul A, la Club Control, din nou la Club A, la POINT şi la Muzeul Naţional al Literaturii Române – MNLR. De asemenea, Cafeneaua critică organizează şi ediţii „în deplasare”, în mijlocul evenimentelor culturale pe care le dezbate.
*
Cafeneaua critică
Miercuri 23 mai 2018, orele 19.00-22.00
Grădina MNLR/ Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti
Str. Nicolae Creţulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei şi în spatele UNITER)