La editura Herald, în Colecția Psihoterapia, a apărut volumul ”Totem și tabu – O interpretare psihanalitică a vieții sociale a popoarelor primitive”, de Sigmund Freud. Traducător: Gabriel Doru Avram. Acest volum reunește patru dintre cele mai incitante eseuri scrise de Sigmund Freud: ”Prohibiția incestului”, ”Tabuul și ambivalența sentimentelor”, ”Animism, magie și omnipotența ideilor” și ”Întoarcerea totemismului în copilăria timpurie”. Autorul aplică metodele sale psihanalitice în cadrul analizei unor subiecte ca tabuul incestului, rezultatul fiind o lectură fascinantă. Freud definește tabuul drept starea în care o ființă/un obiect este sacru, dar în același timp „murdar”, precum și acțiunile care conduc la această stare. Fondatorul psihanalizei moderne trasează o paralelă între tabuurile popoarelor așa-zis primitive și acțiunile nevroticilor obsesionali, printre ale căror temeri se numără cea de a atinge anumite obiecte, deoarece sunt convinși că acestea îi vor murdări sau pângări.
Punând față în față aceste două categorii (popoarele primitive și nevroticii), Freud încearcă să explice un paradox: deși ne-am aștepta ca popoarele primitive și societățile tribale să aibă un cod moral sexual relaxat sau chiar inexistent, de fapt, la o analiză mai atentă, observăm că acestea au instituit reguli foarte severe pentru a evita relațiile incestuoase.
Sigmund Freud (născut Sigismund Schlomo Freud la 6 mai 1856, Freiberg, Imperiul Austriac, astăzi Příbor, Republica Cehă – d. 23 septembrie 1939, Londra) a fost cel mai cunoscut medic neuropsihiatru al secolului XX, devenit celebru ca fondator al psihanalizei, ajutat fiind în acele vremuri și de controversele pe care le-a stârnit la începutul secolului trecut- teoria sa asupra sexualității umane. Ideile sale despre ierarhizarea aparatului psihic uman în id, ego, super-ego (sinele sau inconștientul, eul și supraeul), refulare, funcția visului etc., ca și metodele sale de analiză a discursului, actelor ratate și viselor pacienților au reprezentat o contribuție majoră în domeniul psihologiei, psihanaliza reprezentând până în zilele noastre o importantă metodă de psihoterapie. Influența acesteia nu s-a mărginit însă numai la acest domeniu, ci s-a răsfrânt asupra studiului culturii și al artelor, a marcat istoria religiilor și studiul comparat al acestora, antropologia, filosofia și alte domenii umaniste ale cunoașterii.
Detalii: edituraherald.ro/carti/totem-sau-tabu-detail#.WvFsnIiFPIU