spot_img

”Învață din viață!”, la Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad

De două zile, la Arad se caută și se oferă experiențe teatrale de tot felul. Și asta pentru că, în ultimii ani, fenomenul teatral a devenit un instrument extrem de personal de a oferi emoție, zâmbete, fenomen ce mai deunăzi era închistat în tehnici și metode.La Arad are loc un festival de teatru nou, un festival al spectacolelor-experiență. Îndemnul și focusul ediției a 6-a a Festivalului Internațional de Teatru Nou de la Arad este Înv(i)ață! Teatrul se schimbă, fenomenul teatral capătă noi forme, noi sensuri, iar succesul sau eșecul său depind de public. Așa că, organizatorii îi invită pe cei cărora nu le e frică de noi experiențe și altfel de experimente să învețe din viețile altora, transpuse în cele 22 de spectacole ale festivalului.

”8 (opt) spectacole fac parte din focusul Înv(i)ață, al experiențelor și experimentelor:OMG! – Organisme Modificate Genetic, un spectacol de Ioana Păun, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe; Pe jumătate cântec de / regia Crista Bilciu, Teatrul Odeon București; M.I.S.A Părut de Alexa Băcanu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, Compania Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca;Tatăl meu, preotul de Gabriel Sandu, regia Leta Popescu, Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”; Rovegan de / regia Catinca Drăgănescu, Asociația Arena & Centrul de Teatru Educațional Replika București;  Familia fără zahăr de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol, Teatrul Mic București & Centrul de Teatru Educațional Replika; Öröm és boldogság / Bucurie și fericire de Székely Csaba, regia Andi Gherghe, Teatru 3G Târgu Mureș;90, scenariu colectiv, regia și dramaturgia David Schwartz, Asociația O2G& Macaz Teatru Coop București.

În următoarele 3 zile la Arad vor ajunge 7 (șapte) trupe din 4 (patru) orașe: Teatrul ACT București, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Teatrul Avangardia București, Teatrul Odeon București, Teatrul Municipal Baia Mare,Teatrul Excelsior București și Compania Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca.

Ziua de luni, 14 mai, debutează în forță alături de Marcel Iureș și Florin Piersic Jr., pe care îi puteți vedea începând cu ora 19.00, la Sala Mare, în cea mai nouă producție a teatrului de pe Calea Victoriei din București, Teatrul ACT. Un spectacol care merge până în back stage și scoate la iveală tensiunile dintre două generaţii de actori: Stage Dogs – inspirat de ”A Life In The Theatre” de David Mamet –  în regia lui Florin Piersic Jr.

De la ora 21.00, pe scena Sălii Studio urcă trupa teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe cu spectacolul OMG! – Organisme Modificate Genetic. Regizoarea Ioana Păun alături de scenografulCătălin Rulea și de actorii Elena Popa, Paula Rotar, Costi Apostol, Sebastian Marina, Alexandrina Ioana Costea, Fatma Mohamed și Abdel Fatahou re-crează un spectacol care „te lovește peste față cu un adevăr frust despre deruta generală a lumii în care trăim, despre degradarea lăuntrică a ființelor umane și despre interesele de tot felul care fac milioane de victime nevinovate”. (Mirela Cara, Observatorul de Covasna)

Marți, 15 mai, trec pragul FITN6 Teatrul Avangardia cu Marius Manole și Șerban Pavlu, într-un spectacol plin de emoție, care ne vorbește despre Prietenie. Politică. Corupție. Loialitate. Demnitate, textul și regia Ignasi Vidal, la ora 19.00, la Sala Mare. „Un spectacol deosebit despre… noi. (…) Emoție la superlativ.” (Ileana Lucaciu – BlogulSpectactor)

De la ora 21.00 la Sala Studio, actrița Anda Saltelechi poate fi văzută într-un one woman show premiat la multe festivaluri de teatru din țară. Producție a Teatrului Odeon din București, în regia Cristei Bilciu, Pe jumătate cântec este o poveste despre ratare, despre ce se întâmplă atunci când nu ai curajul să îţi urmezi visele şi te încurci în propria ta viaţă, ca într-o haină cu câteva numere prea mare. Este o poveste din care se poate învăța. Așadar, Înv(i)ață!

Seara zilei de 15 mai se încheie în Club Flex, începând cu ora 22.30, când intră în acțiune, într-un dublu recital actoricesc, Andrei Dinu și Andrei Stan, cu un spectacol regizat chiar de ei, după texte de Eric Bogosian. Plex, una dintre cele mai spectaculoase producții ale Teatrului Municipal din Baia Mare, a fost prezent pe scena POINT București și pe scena Teatrului de Nord din Satu Mare.

La jumătatea festivalului, miercuri, 16 mai, ne vom bucura de prezența a două trupe: Teatrul Excelsior din București și Compania Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca.

De la ora 19.00, la Sala Mare, arădenii vor intra în atmosfera unui musical extrem de apreciat, Our Ladies of Perpetual Succour (Fecioarele noastre grabnic ajutătoare)de Lee Hall, după romanul “The Sopranos” de Alan Warner. Regia și coregrafia poartă semnătura lui Răzvan Mazilu, din distribuție făcând parte Alina Petrică, Meda Topîrceanu,Aylin Cadîr, Daniela Tocari,Oana Pușcatu, Ana Bianca Popescu. Un spectacol despre care Răzvan Mazilu spunea că este „o punere în scenă dinamică, cu surprize, cu energie, cu umor, dar în același timp cu imagini puternice, încărcate de poezie. O poezie „croită” pe sensibilitatea publicului tânăr de azi”.

M.I.S.A Părut de Alexa Băcanu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, face parte din Focus Înv(i)ață! și oferă în 1h20 minute un studiu de caz asupra scandalului mediatic legat de Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut și relația ei cu justiția din România.

Ce este normal? Cât de periculoasă e o presă în căutare de scandal cu orice preț? Ce moștenire în atitudine și gândire ne-a rămas de la regimul comunist? Cât de mult preț punem pe libertatea individuală versus tradiție? Ce se întâmplă când morala e confundată cu legea? sunt întrebări retorice pe care actorii Cătălin Filip, Raluca Mara, Oana Mardare și Bogdan Bob Rădulescu le „joacă” extrem de dinamic și expresiv.

Producția Companiei Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca va fi pe scena FITN6 de la ora 21.30 la Sala Studio.

Trei zile de foc, zile în care experiențele teatrale ajung la cote maxime, trei zile în care la Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad sunt prezentate spectacole pentru toate gusturile, trei zile de teatru de calitate de care meritați să vă bucurați.”- anunță FITN.

PROGRAMUL URMĂTOARELOR 3 ZILE LA FITN6

LUNI, 14 MAI

Ora 19.00 – Sala Mare

Stage Dogs de Florin Piersic Jr. (inspirat de ”A life in the theatre” de David Mamet), regia Florin Piersic Jr.

Producător: Teatrul ACT București

Durata: 1h40min. (fără pauză)

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani

Ora 21.00 – Sala Studio

OMG! – Organisme Modificate Genetic, un spectacol de Ioana Păun / Focus Înv(i)ață!

Producător: Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe

Durata: 1h50min.

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 18 ani

MARȚI, 15 MAI

Ora 19.00 – Sala Mare

Demnitate de / regia Ignasi Vidal

Producător: Teatrul Avangardia București

Durata: 1h20min.

Ora 21.00 – Sala Studio

Pe jumătate cântec de / regia Crista Bilciu / Focus Înv(i)ață!

Producător: Teatrul Odeon București

Durata: 1h10min.

Ora 22.30 – Club Flex

Plex, după texte de Eric Bogosian, regia Andrei Dinu și Andrei Stan

Producător: Teatrul Municipal Baia Mare

Durata: 1h15min.

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 15 ani

MIERCURI, 16 MAI

Ora 19.00 – Sala Mare

Our ladies of perpetual succour (Fecioarele noastre grabnic ajutătoare) de Lee Hall (după romanul „Sopranele” de Alan Warner), regia și coregrafia Răzvan Mazilu

Producător: Teatrul Excelsior București

Durata: 2h10min. (fără pauză)

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani

Ora 21.30 – Sala Studio

M.I.S.A Părut de Alexa Băcanu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu / Focus Înv(i)ață!

Producător: Compania Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca

Durata: 1h20min.

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani

Spectacolul folosește stroboscop și nu este recomandat persoanelor cu epilepsie sau cu pace-maker

*

Biletele se pot achiziționa de la Casa de bilete a teatrului sau de pe site-ul https://www.biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/2800/Teatrul-Clasic-Ioan-Slavici-Arad

https://www.facebook.com/FITN-408278406020944/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508