Editura Meronia anunță apariția volumului ”Enciclopedia statelor lumii”, ediția a XV-a, de Horia C. Matei, Silviu Neguț, Ion Nicolae. Cuvânt-înainte: Acad. Mircea Malița.
Periodic, la un interval de circa trei ani, din 1975, anul primei ediții, și până astăzi, același colectiv de autori a oferit o radiografie a lumii, recomandată de același prefațator. Structura lucrării a fost păstrată, pentru toate statele suverane existente la un moment dat (147 în 1975, 195 astăzi) și pentru toate teritoriile dependente și cu statut special oferind reperele definitorii: condiții naturale, populație, culte, capitală, orașe, economie, istorie, viață politică și organizare de stat, cărora li s-au adăugat mai târziu informații despre turism și despre monumentele incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. În interiorul acestor cadre fixe, s-a luat pulsul mersului lumii de-a lungul a aproape jumătate de secol, cu schimbările de granițe (numărul statelor suverane a crescut cu 1/3 ― 50 de state noi) și tot ce acestea au presupus: cauzele în istoria mai mult sau mai puțin îndepărtată, consecințele pe plan plan politic și geopolitic, pe plan economic și macroeconomic, militar etc. Grăitoare pentru mersul lumii sunt și anexele, un fin seismograf care a înregistrat în ultimii ani răsturnarea unor ierarhii mondiale bine statornicite: China ocupă acum primul loc la PIB-ul total (care cuantifică puterea economică a fiecărui stat), la producția de ciment, cărbune, aluminiu, minereu de fier, minereu de plumb, mătase, energie electrică, automobile (SUA, țara automobilului, nu mai realizează astăzi nici jumătate din producția Chinei ― 28 mil. autovehicule) etc.
Ilustrațiilor alb-negru (la fiecare stat ― o minihartă care-i fixează poziția pe continent și o hartă generală, care indică situarea capitalei, principalele orașe, cursuri de apă și granița cu statele vecine), actuala ediție le adaugă o serie de planșe color: hărțile continentelor, drapelele statelor, imagini ale capitalelor.