Proiectul transnațional pentru comemorarea Holocaustului prin artă și media în România și Republica Moldova, dedicată combaterii antisemitismului, rasismului și xenofobiei, anunță lansarea unui catalog și o serie de evenimente educaționale în Cluj, Mediaș, Oradea și București, în perioada 23-31 mai 2018. Catalogul include lucrări de Marcel Iancu, Hedda Sterne, Willy Pragher, Leon Misosniky, Benno Friedel, Samy Briss, Miklos Onucsan, Laszlo Ujvarossy, Răzvan Anton, Andreea și Matei Bellu, Belu Simion Făinaru, Istvan Fischer, Csilla Konczei, Alex Leon, Josef Biro, Tibor Erno, Barat Moric, Paul Fux, Erno Grunbaum, texte de Dr. Ladislaus Lob, Dr. Ion Duminică, Shaina Larrivee, Rodica Indig, Miklos Szilard, Maria Axenti și supraviețuitori ai Holocaustului sau nepoții lor, fragmente din filme produse pentru platformă și o serie de documente de la expozițiile organizate în 2017. Introducere de Olga Ștefan, editor. Design de Alice Stoicescu.
Lansarea catalogului va fi însoțită de proiecții de filme, discuții, un tur ghidat prin Oradea (în colaborare cu Asociația Tikvah), iar la Mediaș și București, de ateliere cu liceeni pe tema rezistenței de atunci și din prezent (moderatori: Katia Pascariu, Mihaela Michailov, Răzvan Anton).
Datele evenimentelor următoare:
23 mai Casa Tranzit, Cluj
24-26 mai Casa Sinagogii, Mediaș
28-29 mai Universitatea de Artă și tur ghidat prin Oradea
30 mai Centrul Replika, București
31 mai Școala Națională de Studii Politice și Administrative
Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să consultați arhiva proiectului, care include diverse filmări și înregistrări cu supraviețuitori și alte tipuri de documente prezentate la expozițiile din 2017 de la București, Oradea, Cluj, Iași și Chișinău în cadrul evenimentelor organizate de proiectul Viitorul Memoriei.
http://www.thefutureofmemory.ro
Proiect inițiat și curatoriat de Olga Ștefan
Coordonat de Asociația UMA ED
www.umaed.ro
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
parteneri: Cinemateca Română, Casa Tranzit Cluj, Universitatea de Artă și Asociația Tikvah Oradea, Centrul TRACES și Casa Sinagogii Mediaș, Centrul Replika București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative București