Marți, 8 mai 2015, între orele 19.00 și 20.30, la Hermitage Urban Spiritual Hub (str. Mihai Eminescu nr. 127, București), cu ocazia celebrării zilei de naștere a lui Rabindranath Tagore, primul laureat al Premiului Nobel din Asia, va fi organizată o seară în care, potrivit organizatorilor, ”dragostea față de natură și față de om, microcosmosul și macrocosmosul, așa cum se reflectă în opera lui Tagore, ne vor fi împărtășite prin poezie, povestire și dans”. Prezintă: Iuliana Nălățan – interpretă de dans Odissi, Carmen Mușat Coman – Editura “Cununi de Stele”.
Poet, filosof, romancier, eseist, estetician, dramaturg, actor, regizor, cântăreț, muzician, coregraf, pedagog și pictor, Rabindranath Tagore a dat lumii tot ce este frumos în lume. Bogata sa activitate de peste 60 de ani n-a fost decât o sinteză a marilor valori culturale și spirituale ale lumii, imaginația sa n-a lăsat nici un domeniu de artă neexplorat, gândirea sa a cuprins cele mai înalte idei și cea mai subtilă sensibilitate a sufletului omenesc. Viața pământeană i-a fost mai dragă decât orice imagine a unei lumi închipuite, lumea cealaltă; însăși imaginea morții i s-a prezentat sub un aspect tot atât de frumos și calm.
Complexitatea creației și a personalității lui Rabindranath Tagore a depășit pe intelectualii Occidentului. Neștiind cum s-o explice, necunoscând nici o categorie în care să poată încadra această minte genială, criticii apuseni au găsit un singur termen de caracterizare: poet mistic. Mesajul filosofiei Upanișadelor și cel al umanismului buddhist, recreate de acest artist savant, s-au pierdut în lumea codificată a Europei; poetul Indiei a rămas un mister adorat. (Amita Bhose)
„Tot ce răsună în tumultul mărilor, în bubuitul norilor și în sunetul imperceptibil al cerului de noapte sunt eu. Trupul meu e făcut din mireasma care vibrează în inima florii; cântecul care adoarme în lumina zorilor de zi creează farmece noi în mine; lumina care dansează în razele aurii și verzi prin lanurile de orez, sclipește în ochii mei. Trezesc murmuri în pădurile înverzite, înșir lacrimile voastre în poezia mea. Dau glas acelor cuvinte pe care inimile voastre sfioase nu le rostesc. Muzica ascunsă în sufletele voastre iese la chemarea mea.” ( Epilog – Soarele din prima zi)
Donație: 40 lei pentru adulți / 25 lei pentru elevi și studenți. Fiecare participant va primi în dar și cartea „Inspirația lui Valmiki” – povestea tâlharului Valmiki care a fost înzestrat cu harul poeziei în urma întâlnirii cu zeița Saraswati, fiind cunoscut ulterior ca autorul Ramayanei.
Eveniment organizat de Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, Editura “Cununi de Stele” și Hermitage Urban Spiritual Hub. În tradiţia sălii, intrarea se face fără încălţări. Vă mulţumim pentru înţelegere!