spot_img

SPOTLIGHT Ada Solomon la festivalul internaţional de film CROSSING EUROPE Linz 2018

Cea de-a XV-a ediţie a festivalului internaţional de film CROSSING EUROPE se desfăşoară la Linz în perioada 25-30 aprilie şi dedică în acest an secţiunea SPOTLIGHT producătorului român Ada Solomon. Festivalul prezintă 10 producţii şi coproducţii cinematografice româneşti produse de Ada Solomon, două dintre aceastea fiind incluse în programul competițional. De asemenea, în data de 28 aprilie, începând cu ora 16.00, Ada Solomon va susţine un masterclass în spaţiul OK Deck din Linz. La festival vor fi prezenţi şi regizorii Ivana Mladenović, Răzvan Rădulescu şi Alexandru Solomon.


Romanian Highlights @ CROSSING EUROPE 2018:

miercuri, 25 aprilie

  • 18:00 / Ursulinensaal / Ada Solomon şi Ivana Mladenović vor fi prezente la deschiderea festivalului CROSSING EUROPE.
  • 18:00 / City 2 / Cea mai fericită fată din lume (r. Radu Jude, RO/NL2009, 100 min)
  • 20:00 / City Kino 1 / Soldaţii. Poveste din Ferentari (r. Ivana Mladenović, RO 2017, 119 min) / COMPETITION FICTION

joi, 26 aprilie

  • 15:15 / Movie 1 / Soldaţii. Poveste din Ferentari (r. Ivana Mladenović, RO 2017, 119 min) / COMPETITION FICTION
  • 16:00 / OK Deck / Creative Europe Get Together: Meet the film directors / guests / curators
  • 19:00 / Movie 3 / Oceanul mare (r. Katharina Copony, AT/DE/RO 2009, 78 min)

vineri, 27 aprilie

  • 16:00 / Movie 2 / Ouăle lui Tarzan (r. Alexandru Solomon, RO/FR 2017, 107 min) / COMPETITION DOCUMENTARY
  • 20:15 / City 1 / Poziţia copilului (r. Călin Peter Netzer, RO 2012, 112 min)

sâmbătă, 28 aprilie

  • 11:00 / City Kino 2 / SPOTLIGHT SHORTS (97 min)

Lord (r. Adrian Sitaru, RO 2009, 25 min)

Alexandra (r. Radu Jude, RO 2007, 24 min)

Marilena de la P7 (r. Cristian Nemescu, RO 2006, 48 min)

  • 16:00 / OK Deck / MASTERCLASS ADA SOLOMON
  • 21:00 / Movie 2 / Ouăle lui Tarzan (r. Alexandru Solomon, RO/FR 2017, 107 min) / COMPETITION DOCUMENTARY
  • 21:00 / City 2 / Felicia înainte de toate (r. Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf, RO/FR/HR/BE 2009, 120 min)

duminică, 29 aprilie

  • 13:30 / City 2 / Mar Nero (r. Federico Bondi, IT/RO/FR 2008, 95 min)

Ada Solomon (n. 1968) lucrează de peste 20 de ani în domeniul cinematografiei și este unul dintre cei mai activi cineaști, atât ca producător, cât și ca distribuitor de film și manager de cinema. Înainte de a înființa HiFilm Productions în 2004, a colaborat cu parteneri internaționali, la proiecte precum Callas Forever (Franco Zeffirelli) sau Offset (Didi Danquart). La HiFilm, Ada a produs o serie de scurtmetraje, câștigătoare a numeroase premii internaționale: Marilena de la P7 (r. Cristian Nemescu), Lampa cu căciulă (r. Radu Jude) și Renovare (r. Paul Negoescu); lungmetraje de debut Cea mai fericită fată din lume (r. Radu Jude), Felicia înainte de toate (r. Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf), O lună în Thailanda (r. Paul Negoescu) sau documentarele regizorului Alexandru Solomon Cold Waves – Război pe calea undelor şi Kapitalism – rețeta noastră secretă. Filmul Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude, 2012) care a avut premiera la Berlinale, a câștigat Marele Premiu al Festivalului de Film de la Sarajevo. Ada Solomon a lucrat cu regizorii români din noul val al cinematografiei, care pun numele ţării pe listele marilor competiţii de cinematografie ale lumii, dar şi cu regizori şi actori de pe scena internaţională. Ada Solomon are zeci de filme la activ, unul mai apreciat decât altul, numai în 2017 semnând producţia a încă patru filme, printre care Un pas în urma serafimilor, scris şi regizat de Daniel Sandu. Ada Solomon este şi primul producător român cu un film nominalizat la Oscar, Toni Erdmann. Ada Solomon este fondatorul și directorul Festivalului de Film NexT, înființat în memoria lui Cristian Nemescu și Andrei Toncu.

Şi în acest an, Institutul Cultural Român de la Viena susţine prezenţele cineaştilor români la LET’S CEE Film Festival, Vienna Independent Shorts, Săptămânile Filmului European din Bosnia şi Herţegovina, Sarajevo Film Festival, VIENNALE şi this human world.

Festivalul internaţional de film CROSSING EUROPE din Linz îşi propune încă din 2004 să reunească anual, în luna aprilie, cei mai ambiţioşi şi angajaţi creatori de film contemporan din Europa. Pe durata festivalului, CROSSING EUROPE oferă atât oaspeţilor internaţionali, cineaşti şi jurnalişti, reprezentanţilor din domeniul filmului cât şi publicului autohton, iubitor de cinema, o selecţie de 160 de producţii remarcabile şi reprezentative din genurile: film artistic, documentar şi scurtmetraj.

Detalii despre festival şi programul complet al proiecţiilor de filme pot fi găsite pe pagina CROSSING EUROPE Linz: www.crossingeurope.at.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508