Miercuri, 18 aprilie 2018, ora 18.30, dr. Mădălina Diaconu susține prelegerea „De la utopie la realitate: cultură politică și politică culturală în perioada postbelică“ la Institut für Österreichkunde din Viena. Evenimentul este parte a seriei de prelegeri „Introducere în istoria ideilor din România. Reprezentanți, curente, impact social“, susţinută în perioada septembrie 2017 – iunie 2018.
Perioada postbelică a presupus în România trei faze în care s-au constatat variații în ce privește presiunea politică și profilul ideologic: anii unei brutale represiuni politice, care se suprapun în primul deceniu de după război cu ocupația sovietică, au fost urmați de o scurtă perioadă de liberalizare, care a fost, la rândul său, înlocuită după anii 1970 de o dictatură național-comunistă. Exemplele selectate urmăresc consecințele contextului istoric asupra traiectoriilor biografice și ideatice ale intelectualilor de stânga sau chiar comuniști (Lucrețiu Pătrășcanu), respectiv ale celor „burghezi“ (Nicolae Steinhardt, Constantin Noica, Edgar Papu). Un accent deosebit se va pune pe „miturile“ vieții culturale din timpul socialismului, precum cenzura și funcționarea unor spații oarecum ferite de intruziunea ideologiei oficiale. (Mădălina Diaconu)
Mădălina Diaconu, docentă la Institutul de Filosofie și lector la Institutul de Romanistică ale Universității din Viena, deține doctorate în filosofie la Universitatea București (1996) și la Universitatea din Viena (1998), fiind abilitată în filosofie la Universitatea din Viena (2006). Redactor-șef al revistei polylog. Zeitschrift für Interkulturelles Philosophieren (Viena), membră a redacției revistelor Contemporary Aesthetics (SUA) și Studia Phaenomenologica (București). Membră a colegiului director al Wiener Gesellschaft für interkulturelle Philosophie. Autoare a 10 monografii, printre care Bukarest – Wien. Eine kulturhistorische Touristik an Europas Rändern (împreună cu L. M. Vosicky, 2007), Sinnesraum Stadt (2012), Phänomenologie der Sinne (Reclam, 2013) și De gustibus. Breviar de gastrosofie (premiul ex-aequo pentru Cartea de specialitate la Gala Industriei de Carte 2014). Editoare a şapte volume colective, printre care Constantin Noica, De dignitate Europae (2012), Geisteswissenschaften im Dialog. Deutsch-Rumänisch / Rumänisch-Deutsch (coeditare cu A. Corbea-Hoișie, 2016) și Grenzen im Denken Europas. Mittel- und osteuropäische Ansichten (coeditare cu B. Boteva-Richter, 2017).
Seria de conferinţe „Introducere în istoria ideilor din România. Reprezentanți, curente, impact social“ facilitează familiarizarea publicului austriac cu teme specifice şi personalităţi ale culturii române. În cadrul seriei din 2018 vor avea loc prelegeri pe teme precum „Euforie și mimetism: intelectualii postrevoluționari în căutare de sine“ sau „Spre și după Europa: controverse cultural-ideologice după aderarea României la UE“.
Partenerii implicați în seria prelegerilor „Introducere în istoria ideilor din România. Reprezentanți, curente, impact social“ sunt Institut für Österreichkunde din Viena, Academia Română (Fundația Familiei „Menachem H. Elias“), Societatea Austro-Română și Institutul Cultural Român de la Viena.