Sală arhiplină la Ateneul Român, duminică, 15 aprilie 2018, la concertul susținut de The European Union Youth Orchestra (EUYO)/Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, organizat de Institutul Cultural Român. Participarea muzicienilor români la EUYO – proiect muzical european care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene – este sprijinită de Institutul Cultural Român din 2010. Evenimentul are loc sub conducerea unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Concertul, organizat duminică seară în cadrul turneului aniversar „Capital Sounds” care are loc în cele 28 state membre UE, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființarea orchestrei, a avut un succes de public extraordinar. Talentul, infuzia de tinerețe și bucuria de a cânta a tinerilor muzicieni a ridicat sala în picioare, iar performerii au fost aplaudați cu entuziasm. În deschiderea concertului, AdMusicam Ensemble a interpretat, în primă audiție, lucrarea Rustic Quartet semnată de Victor Savca.
Programul concertului, condus de dirijorul Vasily Petrenko, a cuprins, în continuare, Concertul nr. 2, pentru pian și orchestră, în do minor, op. 18, de Serghei Rahmaninov – solistă Alexandra Dariescu și Suita simfonică „Şeherazada“ de Nikolai Rimsky-Korsakov.
„Muzicienii din Orchestra de Tineret a Uniunii Europene au două inimi în loc de una și sunt ei înșiși o muzica, după cum se lasă străbătuți de notele pe care le cântă“, a declarat prezentatorul evenimentului Marius Constantinescu.
„Publicul a aplaudat intens, a ovaționat, a tropăit chiar de bucurie. E ceva unic să cânți acasă, pe o scenă cu adevărat minunată și mai ales să simți energia unui public extraordinar. De mult nu am mai cântat, într-un concert, cu o asemenea bucurie“, a spus Theodor Andreescu, violinist român, membru al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene.
„Profesiunea de credință EUYO și spiritul diplomației culturale converg în puncte esențiale. Este, așadar, cât se poate de firesc, dată fiind misiunea sa, ca ICR să sprijine participarea tinerilor muzicieni români la EUYO, așa cum o face în fiecare an, începând din 2010. Orchestră mereu tânără, EUYO este deja, în același timp, o instituție de tradiție, cu un palmares impresionant. Printr-o consonanță îmbucurătoare, turneul din care face parte concertul de la București marchează cei 40 de ani de existență ai EUYO în anul în care România însăși sărbătorește 100 de ani de la întregire“, a subliniat doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR, care a fost gazda evenimentului de la Ateneu.
„Este un privilegiu pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) să concerteze la București la invitația Institutului Cultural Român, în cadrul proiectului nostru – Capital Sounds. (…) În această perioadă plină de provocări pentru Europa, EUYO se angajează mai mult ca oricând să-și îndeplinească misiunea de a acționa în calitate de ambasador cultural al Uniunii Europene, reunind cei mai talentați tineri muzicieni din toate statele membre ale UE într-o orchestră unită de conștiința moștenirii europene commune, de inovație și de căutarea permanent a excelenței. Și ce ar putea fi mai potrivit, în Anul European al patrimoniului cultural, ca acest concert să fie o ocazie ca România să-și prezinte identitatea culturală ca parte a acestui patrimoniu cultural European”, a precizat domnul Marshall Marcus, CEO European Union Youth Orchestra.
La invitația Institutului Cultural Român, evenimentul s-a bucurat de prezența a numeroase personalități din lumea culturală, politică și diplomatică, printre care s-au numărat domnul George Ivașcu, Ministrul Culturii și Identității Naționale, E.S. domnul Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei, E.S. doamna Isabel Rauscher, ambasadoarea Austriei, E.S. Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la București, E.S. Domnul Thomas Baekelandt, ambasadorul Belgiei, domnul Ştefan Emanoil Ilcuş, însărcinatul cu afaceri al ambasadei Danemarcei, E. S. domnul Vassilis Papadopoulos, din partea ambasadei Greciei, domnul Takahiko Watabe, consilier al Ambasadei Japoniei și Adjunct al Șefului de Misiune, domnul Nigel Bellingham, directorul British Council România, domnul Claudiu Sfirschi-Lăudat – Fundația Culturală Greacă, domnul Rodrigo Garcia Carrio (Instituto Cervantes), domnul Jym Pywell (BISYOC), doamna Irina Sanda Marin Cajal, subsecretar de stat în cadrul MCIN, domnul Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”, domnul Victor Opaschi, secretar de Stat, Secretariatul de Stat pentru Culte, domnul Ștefan Gheorghiu, președinte UCIMR, domnul Ulpiu Vlad,vicepreședinte UCMR, doamna Verona Maier, prorector UNMB, domnii Petre Codreanu, Dumitru Avakian, Costin Popa, critici muzicali, doamna Laura Hant, președintele Asociației „Mihai Eminescu“ din Viena, doamnele Rodica Mandache și Daniela Nane, actrițe, doamna Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.
Mai multe informații și fotografii aici: