spot_img

Expoziție omagială „Filiala Buzău 50”, în Sala Mare a Institutului Cultural Român

În perioada 13-18 aprilie 2018, în Sala Mare a Institutului Cultural Român, se deschide expoziția omagială „Filiala Buzău 50”, realizată de artiștii din cadrul filialei UAPR Buzău. Vernisajul, în deschiderea căruia vor lua cuvântul membri din conducerea ICR și artiști plastici prezenți la eveniment, va avea loc vineri, 13 aprilie 2018, ora 18.00. Expoziția va fi prezentată de prof. dr. George Tarara. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Manifestarea expozițională este o continuare a proiectului de cunoaștere și punere în valoare a potențialului artistic vizual contemporan aflat la Curbura Carpaților, Buzăul constituindu-se de-a lungul timpului într-un centru cu rezonanțe culturale naționale și internaționale. Aici au pășit Ion Andreescu, profesor de desen și caligrafie la Seminarul Teologic din Buzău, aici a pictat Nicolae Grigorescu, aici și-a montat „Rugăciunea” în Cimitirul Dumbrava părintele sculpturii moderne, Constantin Brâncuși, aici a luat naștere, între anii 1970 și 1986, un fenomen rămas fără egal în peisajul artistic național – „Tabăra de sculptură Măgura”, 16 ediții a câte 16 sculptori, 256 de lucrări lăsate moștenire patrimoniului cultural național.

Artiștii buzoieni contemporani duc mai departe tradiția cioplitorilor în piatră de la Măgura și a Școlii Zugravilor de subțire de pe lângă Episcopia Buzăului, organizând proiecte în domeniul artelor vizuale, de rezonanță națională și internațională: tabăra „Monteoru Art”, tabăra „Măgura Art”, proiectul „Restituiri imaginare” și Bienala Internațională „Ion Andreescu”, ajunsă anul acesta la a XI-a ediție.

În ediția din 2016 au participat 365 de lucrări în expunere, cu artiști din 10 țări, de pe 3 continente. Artiștii vizuali componenți ai Filialei UAPR Buzău – în număr de aproximativ 30 – acoperă toate formele de manifestare a artelor vizuale – pictori, sculptori, graficieni, artiști decoratori, selecția prezentă în această expoziție cuprinzând cele mai noi lucrări din creația lor personală.

În 2018, în anul Centenarului Unirii, Filiala Buzău a Uniunii Artiștilor Plastici împlinește 50 de ani de existență.

Institutul Cultural Român (ICR) este alături de artiști, în calitate de partener, sprijinind demersul acestora de a face cunoscute producțiile profesioniste locale.

În Sala Mare a ICR, membrii expozanți vor fi prezenți pe simeze cu  lucrări de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă. Publicul iubitor de frumos va putea admira lucrări semnate de Doina Elena Alexandrescu (artist decorator), Alina Barbu (pictoriță), Boglar Balasz (grafician), Miruna Blănaru (grafician), Victor Constantinescu (pictor), Liliana Crăciun (pictoriță), Alexandra Coman (artist decorator), Mădălina Canțer (pictoriță), Gheorghe Ciobanu (pictor), Ciprian Dominoschi (sculptor), Dan Drăghiciu (sculptor), Pompiliu Dobrin (pictor), Anca Szep Dorojan (pictoriță), Georgeta Hlihor (arte textile), Mihai Hlihor (sticlar), Niculina Vlad Leonte (ceramistă), Ștefan Lăzărescu (sculptor), Bogdan Lefter (sculptor), Florin Menzopol (pictor), Rodica Panaitescu (sculptoriță), Emil Popa (pictor), Adina Stănescu (pictoriță), Tiberiu Stănescu (pictor), Steluța Ștefaniu (graficiană), Valeriu Șușnea (pictor), Ana Șușnea (pictoriță), Diana Tăicuțu (pictoriță), Gabriel Tăicuțu (sculptor), Vasile Tudorică (pictor), Aurelia Tudorache (pictoriță), Ioan Vasile (sculptor).

Expoziția omagială „Filiala Buzău 50” a artiștilor din cadrul UAPR Buzău poate fi vizitată de luni până duminică, interval orar 10.00-18.00. Intrarea pentru public este liberă. http://www.icr.ro/pagini/expozitie-omagiala-filiala-buzau-50-in-sala-mare-a-institutului-cultural-roman

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508