spot_img

Centenarul Bojdeucii „Ion Creangă”, primul muzeu literar din România

Muzeul Național al Literaturii Române Iași aniversează anul acesta Centenarul Bojdeucii, 100 de ani de la atestarea muzeală a Bojdeucii „Ion Creangă” – primul muzeu literar din România. Inițiativa înființării Muzeului „Ion Creangă” a aparținut Comitetului „Ion Creangă”, format din iubitori ai scrierilor lui Ion Creangă, prieteni și foști elevi care, în data de 15 aprilie 1918, au declarat deschisă publicului „Bojdeuca de căsuță” în înfățișarea sa din 1872 – 1889, perioadă în care a locuit Creangă aici, după răspopire, când a fost nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia. Programul dedicat Centenarului Bojdeucii este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Consiliul Județean Iași, în parteneriat cu Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi și Palatul Copiilor Iași. „Zilele Bojdeucii” sunt susținute de Primăria Municipiului Iași, Compania Cotnari și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate”. În perioada 13-15 aprilie 2018, în cadrul Zilelor Bojdeucii, vor avea loc mai multe evenimente care vor marca acest moment din istoria muzeului. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentelor.

Din anul 1990, Bojdeuca lui Ion Creangă este în administrarea Muzeului Național al Literaturii Române Iași, iar în interiorul său se află organizată o expoziție care conține piese originale, cum ar fi: un portret în ulei executat de V. Mușnețeanu în anul 1889, cu trei luni înainte de moartea lui Ion Creangă, nisiparnița, tocul și călimara folosite în ultimii ani de viață, lampa cu opt focuri, precum și alte obiecte de gospodărie specifice casei românești din secolul al XIX-lea. Bojdeuca lui Ion Creangă este cel mai vizitat obiectiv al MNLR Iași, între 40.000 și 50.000 de vizitatori trecându-i anual pragul.

„Bojdeuca «Ion Creangă» este primul muzeu literar înființat în România, astfel încât e firesc să acordăm o atenție specială sărbătoririi Centenarului ei. MNLR Iași a dedicat trei zile acestei aniversări, dar vom avea tot anul acțiuni care să marcheze secolul de când Bojdeuca s-a deschis către public, cu poveștile, povestirile și amintirile ei”, a declarat Lucian Dan Teodorovici, managerul MNLR Iași.

Programul Zilelor Bojdeucii arată astfel:

Vineri – 13 aprilie 2018

Ora 12:00 – Recital din opera lui Ion Creangă – actorul Petru Ciubotaru

Ora 12:15 – Vernisajul expoziției „Cărțile copilăriei (1918-2018)”, organizată în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași

Ora 12:35 – Vernisajul expoziției „Amintirile copilăriei: păpuși și personaje”, organizată în parteneriat cu Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași

Ora 12:40 – Prezentarea proiectului „Bojdeuca în imaginarul artiștilor ieșeni”

Ora 12:45 – Teatru: Catiheții de la Humulești (Școala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” Iași)

Ora 13:20 – Teatru: Harap Alb (Trupa „Înșiră-te mărgărite”)

Sâmbătă – 14 aprilie 2018

Ora 10:30 – Recital din opera lui Ion Creangă – actorul Dionisie Vitcu

Ora 10:45 – Teatru: Punguța cu doi bani (Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani)

Ora 11:00 – Spectacol „Joaca de-a…” (Trupa de Teatru Senzorial Labirint Introspect)

Ora 15:00 – Lansarea volumului „Poveștile de la Bojdeucă” (ediție jubiliară). Premierea câștigătorilor Concursului Naţional „Ion Creangă” de creaţie literară – Poveşti, ediția a XXVI-a

Duminică – 15 aprilie 2018

Ora 13:00 – Alocuțiunile invitaților

Ora 13:40 – Decernarea titlului de „Societar al Bojdeucii”

Ora 14:00 – Lansarea proiectului „Capsula timpului”

Ora 15:00 – Teatru: Prostia omenească (Palatul Copiilor Iași)

Ora 15:20 – Recital din opera lui Ion Creangă (Biblioteca Publică Orășenească „Tamara Isac” Criuleni, Republica Moldova)

Ora 15:40 – Spectacol susținut de formații ale Palatului Copiilor Iași.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508