La editura Herald, în colecția MATHESIS, a apărut volumul ”Miliarde și miliarde: gânduri despre viață și moarte în pragul mileniului”, de Carl Sagan. Traducător: Walter Fotescu. În ultima carte a uimitoarei sale cariere, Carl Sagan examinează într-un mod strălucitor problemele arzătoare ale vieții noastre, ale lumii noastre și ale universului ce ne înconjoară. Aceste eseuri luminoase și atractive străbat atât imensitatea cosmosului, cât și intimitatea minții omenești, încercând să răspundă la întrebări fascinante despre originea și despre sfârșitul universului, precum și despre felul în care putem aduce împreună știința și compasiunea pentru a întâmpina provocările secolului XXI. În această carte, cititorul poate arunca o privire asupra cugetărilor lui Sagan despre iubire, moarte și Dumnezeu, în lupta purtată de acesta cu o boală mortală. Privind neîncetat în viitor și fiind pătruns de scânteia curiozității sale neostenite, ”Miliarde și miliarde” este mărturia uneia dintre cele mai mari gândiri științifice a vremurilor noastre.
*
„Poate că subprodusul cel mai șocant al revoluției științifice a fost dezmințirea câtorva dintre crezurile noastre cele mai prețuite și mai reconfortante. Avanscena antropocentrică ordonată a strămoșilor noștri a fost înlocuită de un Univers imens, rece și indiferent, în care oamenii sunt surghiuniți în obscuritate. Dar eu văd apariția în conștiința noastră a unui Univers magnific, a cărui ordine elegantă și complexă depășește cu mult tot ce și-au imaginat predecesorii noștri. Iar dacă multe lucruri despre Univers pot fi înțelese în termenii câtorva legi simple ale naturii, cei care doresc să creadă în Dumnezeu pot, desigur, să atribuie acele frumoase legi unei Rațiuni subiacente întregii naturi. În concepția mea însă este cu mult mai bine să înțelegem Universul așa cum este, decât să pretindem un Univers așa cum am dori noi să fie.”
„Lumea este atât de minunată, cu atât de multă iubire și profunzime morală, încât nu există niciun motiv să ne amăgim cu povești frumoase pentru care există prea puține dovezi. Eu cred că, în vulnerabilitatea noastră, este cu mult mai bine să privim Moartea în față și să fim recunoscători în fiecare zi pentru scurta, dar magnifica oportunitate pe care ne-o oferă viață.”
Carl Sagan, Miliarde și miliarde
Carl Sagan a fost Profesor de Astronomie și Științe Spațiale și Director al Laboratorului pentru Studii Planetare al Universității Cornell; a mai fost afiliat la Jet Propulsion Laboratory, California Institute of Technology; de asemenea, a fost cofondator și președinte al Planetary Society, cel mai mare grup dedicat științei spațiale din lume. În cadrul NASA, a avut rolul de consultant pentru misiunile spațiale fără echipaj Mariner, Voyager și Viking și s-a ocupat de informarea astronauților în misiunile acestora pe Lună. Documentarul de televiziune distins cu premiul Peabody, Cosmos, a fost vizualizat de peste 500 de milioane de oameni din peste 60 de țări, iar cartea însoțitoare a petrecut șapte săptămâni pe lista de bestselleruri a The New York Times. Autor a 30 de cărți, Sagan a fost distins cu Premiul Pulitzer pentru The Dragons of Eden: Speculations on the Evolution of Human Intelligence în 1978, iar romanul său Contact a fost ecranizat într-un celebru film ce o are că protagonistă pe Jodie Foster.
În distincția oferită postum lui Carl Sagan, National Science Foundation a declarat că cercetarea acestuia a transformat știința planetară . . . iar darurile oferite omenirii sunt infinite.