Marți, 6 martie 2018, de la ora 18.00, în sediul din Str. Nicolae Crețulescu 8 (în spatele Bisericii Albe), Muzeul Național al Literaturii Române vă așteaptă la o „lecție de zbor”. O ”Întâlnire între generații ” între profesoara Rodica Mandache și studenții săi de la Universitatea Hyperion, Diana Iorgu, Emanuel Varga, Laurențiu Bondarenco, Gianina Crivăț, Dragoș Stoica, Ionela Buzatu, Daniel Bițescu, Alexandra Zamfirescu, Magdalena Pisaltu, în cadrul unui spectacol numit ”Durere scurtă”, după un text al lui Truman Capote. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Această lecție de zbor predată de Rodica Mandache este despre dragostea pentru Actorie, ca o coloană a infinitului între Cer și Pământ, despre începuturi cu speranță și dăruire pentru cea mai frumoasă meserie din lume. Sub numeleIntegrala prozei scurte, Truman Capote reunește câteva povestiri care recompun sensibilitatea, aducând la lumină lucrurile de care noi, oamenii, pare că am uitat. Autorul stăpânește detaliul abstract al realității la modul perfect, așezându-ne în palme o abundență de minunății, făcându-ne curioși, dar și fericiți.
Truman Capote s-a născut la 30 septembrie 1924, New Orleans, și a murit la 25 august 1984, Los Angeles. Pe numele său adevărat Truman Streckfus Persons, Capote a fost un scriitor și scenarist american. Începuturile carierei sale scriitoricești se leagă de literatura gotică sudistă, grăitor în acest sens fiind romanul Alte glasuri, alte încăperi. Mai târziu a dezvoltat interesul pentru un stil de scriere jurnalistic, punând bazele romanului-reportaj construit cu personaje și evenimente reale datorită operei de succes Cu sânge rece.
Alte lucrări reprezentative ale autorului american sunt Harfa de iarbă, Mic dejun la Tiffany sauMuzică pentru cameleoni.
Rodica Mandache s-a impus în galeria marilor artişti români prin zecile de roluri interpretate în teatru, dar şi în cinematografie, de-a lungul a peste 40 de ani de carieră. Unul dintre cele mai mari succese din carieră le-a înregistrat cu rolul din Visul unei nopţi de iarnă (1980), de Tudor Muşatescu, unde a jucat alături de Florin Piersic. Actrița a rămas și în prezent aceeași persoană cu voce caldă și cu blândețea care i-a caracterizat primele roluri. Poate tocmai de aceea, rolul de profesoară, de călăuză pentru tinerele generații de actori i se potrivește atât de bine.
Accesul la eveniment este gratuit și se face în ordinea sosirii participanților, în limita locurilor disponibile, acest lucru realizându-se între orele 17.30-18.00.
După începerea spectacolului, accesul este interzis.