Sâmbătă, 24 martie 2018, ora 17.00, la Muzeul Dr. Nicolae Minovici (Str. Minovici Nicolae Dr., nr 1), Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției „Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor ’30”. Expoziția este realizată în colaborare cu Naturhistorisches Museum Wien, Austria; Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, UK; University of Oxford, UK; Arts & Humanities Research Council, UK. Organizatorii acestei expoziții sunt profesorii Marius Turda (Oxford), Maria Techler-Nicola (Viena), Adrian Majuru (București).
Sunt prezentate în premieră aspecte legate de cercetarea antropologică din România anilor 1930. Pe lângă materialele culese de antropologii români ai perioadei respective, precum Francisc Rainer, Olga Necrasov, O. C. Lecca, Ion Chelcea și Iordache Făcăoaru, expoziția include cercetarea făcută de către cercetătorii austrieci Josef Weninger, Margarete Weninger, Eberhard Geyer, Dora Maria Könner, Robert Routil și Albert Harrasser în satul șvăbesc Marienfeld (Teremia Mare) din Banat, în anii 1933 și 1934. Muzeul de Istorie Naturală din Viena a pus la dispoziție acest material și este pentru prima dată când această cercetare este prezentată publicului din România.
Materialul vienez despre șvabii din Marienfield va fi acompaniat de un material legat de problemele biologice ale sașilor ardeleneni din aceeași perioadă, mai ales cercetările făcute de Heinrich Siegmund, Alfred Csallner și Wilhelm Schunn. Expoziția include de asemenea un film produs de artista vieneză Nicole Prutsch, intitulat ”Massnahme” (2013), care are ca temă cercetarea făcută de echipa de antropologi austrieci în satul Marienfeld.
Pe lângă aspectul științific legat de cercetarea antropologică a diferitelor comunități etnice din România, expoziția își propune să familiarizeze publicul și tinerele generații cu istoria antropologiei, considerând că o mai bună cunoaștere a acestei istorii va fi utilă unei înțelegeri aprofundate a periodei interbelice în general și a dezbaterilor despre identitatea națională și specificul etnic în particular.