Joi, 29 martie 2018, ora 17.30, la sala ”Ia te uită!” a TNC, actorii Teatrului Național Craiova, Constantin Cicort, Petronela Zurba, Natașa Raab vă dau întâlnire la „Adunarea Poeților” la spectacolul lectură „Nichita Stănescu – la masă cu noi” , un recital de versuri din ultima carte antumă a poetului, „Noduri și semne” (Ed. Cartea Românească, 1982). Spectacolul va avea loc Selecția versurilor și prezentarea, Nicolae Coande. Intrarea publicului este liberă.
Pe 31 martie, Nichita Stănescu ar fi împlinit 85 de ani. Greu de crezut că și dacă ar fi dus o viață de sihastru, poetul „trimbulind”, cel care aducea Lumea la el în apartament, ar fi atins această vârstă. Mai ales, după o viață în care a ars pentru poezie, iubire și… vodcă.
A fost iubit de femei, de admiratori, ba chiar și de PCR, care spera ca România să primească, prin el, un Nobel pentru literatură. Pentru asta, partidul a băgat tratamente scumpe în ficatul său de Prometeu valah. N-a fost să fie, ca și în cazul lui Sorescu, Nobelul a rămas un „bibelou” pe care-l râvnește și cel mai umil poet român. A rămas ca doar noi să-i recitim și să-i premiem pe cei doi mari S.
Dar să ni-l închipuim o clipă, la masă cu noi, pe tânărul cu ochi albaștri, blond, descinzând din familia unui general rus și din regatul Necuvintelor. Nichita în carne și oase, așa cum avea el să-l pomenească pe Mihai Eminescu, la picioarele căruia este înmormântat: „Atâta să nu uitaţi:/ că el a fost un om viu, /viu,/ pipăibil cu mâna./ Atâta să nu uitaţi/ că el a băut cu gura lui, -/ că avea piele/ îmbrăcată în ştofă.// Atât să nu uitaţi, -/ că ar fi putut să stea/ la masă cu noi, / la masa cinei celei de taină/ Atât să uitaţi! Numai atât, – că El a trăit,/ înaintea noastră…/ Numai atât,/ în genunchi vă rog, să uitaţi”.