spot_img

Sărbătoarea Francofoniei în Israel sub egida celebrării Centenarului Marii Uniri

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv şi Ambasada României în Israel vă invită la celebrarea Francofoniei în Israel, desfășurată în acest an sub egida Centenarului Marii Uniri. În perioada 2 – 15 martie 2018, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu institute culturale și ambasade francofone acreditate în Israel, organizează o serie de evenimente culturale de celebrare a Zilei Francofoniei.

Programul va cuprinde două evenimente principale:

9 martie 2018: Târgul Francofoniei la Teatrul Evreo-Arab din Yaffo, orele 12:00 – 14:00
Programul evenimentului va include standuri cu materiale informative de interes cultural, turistic și istoric aparținând celor 13 țări participante (Belgia, Canada, Elveția, Franța, Republica Congo, Coasta de Fildeș, Bulgaria, Vietnam, Republica Democrată Congo, Camerun, Cipru, România, Grecia), precum și un bufet cu produse gastronomice tradiționale. Standul românesc este organizat în colaborare cu Ambasada României în Israel. Trupa Groove Ambassadors din Israel va susține un recital în cadrul târgului, începând cu ora 12:00, pe esplanada teatrului din Yaffo (str. Mifratz Shlomo nr. 10, Oraşul Vechi din Yaffo, tel: 03 518 5563).

2 – 15 martie 2018: Festivalul de Film dedicat Francofoniei la Cinematecile din Holon și Ierusalim
România va fi reprezentată în program prin proiecția filmului mut Ecaterina Teodoroiu (1931, regia: Ion Niculescu-Brună), unul dintre reperele istorice ale cinematografiei românești, pus la dispoziție de Centrul Național al Cinematografiei. Proiecțiile filmului vor fi acompaniate de muzică live, compusă de Dan Dediu, prestigios compozitor român contemporan, în interpretarea Dianei Moș, la vioară, și a Adrianei Maier, la pian.

Filmul românesc va fi prezentat publicului în data de 14 martie, de la ora 18:30, la Cinemateca din Ierusalim (bilete: *9377), și în data de 15 martie, de la ora 19:00, la Cinemateca din Holon (bilete: 03-5021552 sau online www.cinemaholon.org.il).

Ecaterina Teodoroiu (Eroina de la Jiu)
Regia: Ion Niculescu-Brună
Actori principali: Felicia Frunză, Marietta Rareş, Mielu Constantinescu, Aristide Ştefănescu, Ducy D’Alvern, Elena Teodoroiu
Imagine: Al. Ștefănescu
Anul apariției: 1931

Ecaterina Teodoroiu (Eroina de la Jiu) de Ion Niculescu-Brună a avut premiera în 8 ianuarie 1931, la cinematograful bucureștean „Femina”, în cadrul unei „reprezentații de gală”, în prezența întregii familii regale, a guvernului, a corpului diplomatic, a înalților demnitari ai statului. În prim planul acțiunii este adus personajul Ecaterinei Teodoroiu, cercetașa pornită de acasă să-și caute fratele pe front, și care, aflând că fratele a murit în luptă, se decide să lupte în locul lui, căzând eroic în luptă, având pe buze vorbele „Înainte băieți! Pentru țară și rege!”. În rolul Ecaterinei Teodoroiu apare Felicia Frunză, altfel distribuția include chiar protagoniști ai întâmplărilor evocate (mama Ecaterinei Teodoroiu din film este mama Ecaterinei Teodoroiu din realitate, comisarul Pompilian este…comisarul Pompilian), în film este inclusă și o secvență documentară, cu regina Maria, vizitând spitalul unde era internată Ecaterina Teodoroiu. (Călin Căliman, Istoria filmului românesc)

Prin această peliculă se reliefează personalitatea Ecaterinei Teodoroiu ca simbol al luptei pentru întregirea României Moderne și al sacrificiului depus de Armata română în timpul Primului Război Mondial.

În cadrul Festivalului de Film dedicat Francofoniei vor fi proiectate și filme din Franța, Belgia, Elveția, Canada, Grecia, Cipru, Bulgaria și Coasta de Fildeș. Toate filmele din Festival vor fi proiectate cu subtitrare în limba ebraică.

Programul Festivalului de Film dedicat Francofoniei:

Sâmbătă, 11.03.2018:
Cinemateca din Holon – ora 20:30 – Cloudy Sunday (Grecia)

Duminică, 12.03.2018:
Cinemateca din Holon – ora 18:00 – L’héritier (Canada)
Cinemateca din Holon – ora 20:30 – Le mec idéal (Coasta de Fildeș)

Luni, 13.03.2018:
Cinemateca din Holon – ora 17:00 – The Prosecutor, the Defender, the Father and His Son (Bulgaria)
Cinemateca din Holon – ora 19:00 – Tour de France (Franța)
Cinemateca din Holon – ora 21:00 – Drôle de père (Belgia)

Marți, 14.03.2018:
Cinemateca din Ierusalim – ora 18:30 – Ecaterina Teodoroiu (România)
Cinemateca din Holon – ora 20:30 – L’âme du tigre (Elveția)

Miercuri, 15.03.2018:
Cinemateca din Holon – ora 19:00 – Ecaterina Teodoroiu (România)
Cinemateca din Holon – ora 20:30 – Block 12 (Cipru)

Pe lângă evenimentele principale ale Francofoniei, vor mai avea loc: în data de 5 martie 2018, la ora 19:30, la Institutul Francez din Tel Aviv, conferința susținută de jurnalista Gaby Levin despre influența artiștilor de limbă franceză asupra culturii israeliene; în data de 13 martie 2018, la ora 14:00, la Universitatea din Tel Aviv, colocviul „Le discours électoral en Afrique de l’Ouest francophone”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508