spot_img

Radio România și Gaudeamus alungă iarna din Craiova

Duminică, 4 martie 2018, Târgul Gaudeamus Craiova și-a închis porțile. Evenimentul, organizat de Radio România prin echipa Gaudeamus și Radio România Oltenia – Craiova, între 28 februarie și 4 martie, a inaugurat și în acest an seria celor mai îndrăgite târguri de carte organizate în țara noastră, reunite sub denumirea “Programul Lectura”.    Nici zăpada, nici frigul și nici poleiul nu i-au descurajat pe craiovenii iubitori de carte. Peste 10.000 de vizitatori care nu au dorit să rateze întâlnirea cu cel mai important eveniment dedicat cărții, din această zonă a țării, au ajuns în acest început de martie la Târgul Gaudeamus Craiova. Timp de cinci zile, foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” a concurat cu succes cu cele mai populare destinații pentru cei plecați în căutarea unor cadouri cu totul şi cu totul speciale. Preşedintele de onoare GAUDEAMUS Craiova 2018 a fost domnul Gabriel Coşoveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova.

Premiile GAUDEAMUS Craiova 2018, ediţia a 17-a, decernate în cadrul festivităţii care a avut loc duminică, 4 martie, la ora 12.00, sunt următoarele:

Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanţilor prin Votul Publicului

Trofeul GAUDEAMUS: locul 3 – Editura Humanitas, locul 2 – Editura RAO şi  locul 1 – Grupul Editorial ART;

Volumul „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen, publicat de Editura RAO, a fost desemnat drept „cea mai râvnită carte” a acestei ediţii;

Trofeul Presei a revenit cotidianului „Cuvântul Libertăţii” – secţiunea publicaţii şi postului DIGI 24 Craiova – secţiunea TV; premiile pentru secţiunile radio și online nu au fost acordate, întrucât marea majoritate a voturilor au revenit postului Radio România Oltenia – Craiova și paginii Facebook Radio România Gaudeamus.

Premiul Educaţia, oferit de către organizatori instituţiilor de învăţământ participante, a revenit Editurii Universitaria Craiova (editura Universităţii din Craiova) și Academiei de Studii Economice din București.

Premiul Miss Lectura a fost câştigat de domnişoara Bianca Fronie, elevă la Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova. Premiul constă într-un set de produse cosmetice oferit de Lions Club Craiova.

Câştigătorii premiilor acordate la Tombola GAUDEAMUS, derulată pe baza buletinelor de Vot al Publicului, au fost Anca – Maria Mangra (un sistem audio oferit de către Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova) și Cristian – Ionuț Ungureanu (un e-reader oferit de Lions Club Craiova).

Proiecte Radio România – GAUDEAMUS

– Finala zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, organizată de Radio România Oltenia – Craiova. Câştigătorii concursului, desemnaţi de un juriu format din profesori de limba română, au fost: Bianca Gabriela Antofie (Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”) – locul I,  Adriana Corina Ghiluși (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”) – locul II și Andrei Golfiță (Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”)  – locul 3. Premiile au fost oferite de Radio România. Ocupanta locului 1 va participa la finala naţională a concursului, care va avea loc la Târgul Internațional GAUDEAMUS – Carte de Învăţătură (Bucureşti, 14 – 18  noiembrie a.c.).

– Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc, cu prilejul evenimentelor din cadrul programului LECTURA. Invitaţii de nota 10 la GAUDEAMUS Craiova 2018, elevi din această zonă a ţării premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline, au fost Nicoleta Izabella Dincă (elevă a Liceului Teoretic Amărăștii de Jos) şi Fey – Elena Papalitsas (elevă a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova). Premiile au fost oferite de Lions Club Craiova.

– Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere. Cele circa 400 de volume donate la GAUDEAMUS Craiova vor avea ca destinaţie biblioteci din mediul rural, din această zonă a ţării.

Expozanţii care au contribuit la proiectele Radio România – Gaudeamus au fost editurile Casa Radio, Carminis, Niculescu, Paralela 45, Polirom şi Semne.

Târgul GAUDEAMUS Craiova – un eveniment organizat de RADIO ROMÂNIA

Parteneri principali ai Programului Lectura 2018: BRD Groupe Société Générale şi Dacia Parteneri: Lions Club Craiova, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova Parteneri media: Cuvântul Libertății, Agenția de Presă RADOR, mediaTRUST

Următoarea etapă a Caravanei GAUDEAMUS 2018 este Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca, eveniment care va avea loc în perioada 18 – 22 aprilie, în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Unirii.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508