spot_img

Masterclass susținut de Stefano de Luca- ”Limbajul commediei dell`arte”

Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”, în parteneriat cu Piccolo Teatro di Milano și cu Teatrul Național „I. L. Caragiale din București organizează, ȋn perioada 21 – 31 martie 2018, un masterclass în commedia dell’arte susţinut de actorul şi regizorul italian Stefano de Luca. Acest masterclass se va desfășura zilnic, ȋntre orele 10.00 – 14.00, respectiv 15.00 – 17.00 la Sala Media a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București și își propune inițierea și antrenamentul actorilor în commedia dell’arte.

Stefano de Luca a absolvit Şcoala de Teatru de la Piccolo Teatro di Milano, sub îndrumarea lui Giorgio Strehler. Împreună cu Ferruccio Soleri, a reconstituit spectacolul Arlecchino, slugă la doi stâpâni în ultima viziune scenică, semnată de Strehler. A fost, de asemenea, director adjunct al Academiei Internaționale de Commedia dell’Arte la celebrul Piccolo Teatro.

Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava” se află la cel de-al 11-lea atelier de Arta Actorului, primul de acest fel având loc în anul 2006, prin prezența lui Ferruccio Soleri, care a lucrat cu actorii în tehnicile commediei dell`arte.

Astfel, Centrul „Ion Sava” i-a avut, ca invitați, de-a lungul timpului, pe: Ferruccio Soleri (Măştile commediei dell’arte, 2006), Radu Penciulescu (Shakespeare, 2007 și 2008), Yaemon Yamashina, Yoshito Sekine, Takashi Zenchiku, Noriyoshi Okura și Ryuhei Zenchiku (Teatru japonez Nō, 2009), Andrei Șerban  (Academiile Itinerante de la Ipotești, 2011; Mogoșoaia, 2013; Arad, 2016; ARCUB, 2017) Yuri Kordonsky  (Atelier Cehov, 2017). La finalul anului 2017, Centrul a organizat o întâlnire a Școlilor de Teatru din România („În jurul Artei Actorului. Șapte zile, șapte lecții despre Teatru”), atelierul fiind un bun prilej de studiu și dezbatere a metodei de lucru în Arta Actorului.

Invitat timp de 10 zile, Stefano de Luca va lucra într-un ritm susținut cu actorii participanți, pentru aprofundarea noțiunilor de commedia dell’arte. Acest masterclass este totodată și un omagiu pe care Centrul „Ion Sava” îl aduce marelui artist Giorgio Strehler.

***

Stefano de Luca

Absolvent al Școlii de Teatru de la Piccolo Teatro din Milano, sub îndrumarea lui Giorgio Strehler, termină studiile în 1990, obținând diploma în actorie și apoi în regie. Participă la seminarii susținute de Peter Brook, Ian McKellen, Cicely Berry (Royal Shakespeare Company), Carolyn Carlson (Piccolo Teatro) și Lev Dodin (Malîi Teatr, Sankt Petersburg).

Între anii 1995 și 1998, este asistentul de regie al lui Strehler la o serie de spectacole, precum „Insula sclavilor” de Pierre de Marivaux, „Omul cel bun din Seciuan” de Bertolt Brecht, „Arlecchino. Slugă la doi stâpâni” de Carlo Goldoni și „La Grande Magia” de Eduardo De Filippo. Colaborează, de asemenea, cu Lamberto Puggelli, Carlo Battistoni, Guido Ceronetti.

Împreună cu Ferruccio Soleri, a reconstituit spectacolul „Arlecchino, slugă la doi stâpâni” în ultima viziune scenică a lui Strehler.

A fost director adjunct al Academiei Internaționale de Commedia dell’Arte la celebrul Piccolo Teatro.

Printre spectacolele regizate la Piccolo Teatro se numără: „Pinocchio, povestea unei marionete” de Carlo Collodi; „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupéry; „Darwin…în nori” de Luca Boschi, Stefano De Luca, Giulio Giorello; „La Barca dei Comici” de Carlo Goldoni, precum și:

„Platonov” („Piesă fără titlu”) de A. P. Cehov, prezentat la cea de-a 8-a ediție a Festivalului UTE; „Oreste” de Vittorio Alfieri, cu Massimo Popolizio și Laura Marinoni, pentru Olimpico Teatro di Vicenza;

„Ubu Rege” de Alfred Jarry, pentru Teatrul Național din Timișoara, 1999 (în limba română), unde în 2014 a regizat și „Nopți albe” după F. M. Dostoievski;

„Cursa de șoareci” de Agatha Christie, cu Adriana Innocenti; „Alcesta” de Euripide (în limba maghiară), pentru Teatrul Odry (din cadrul Universității de Artă Teatrală și Film) din Budapesta; „Aceste închipuiri” de Eduardo De Filippo și „Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, la Teatrul Radnoti din Budapesta;

„Baal” de Bertolt Brecht și „Trei Surori” de A. P. Cehov (în limba germană), produs de Teatrul Wilhelma din Stuttgart.

A înființat compania independentă de teatru Lupusagnus, cu care a montat „Trilogia familiei” a dramaturgului italian contemporan Aquilino, „Mamma Mammazza” (Teatrul Ringhiera di Milano), „Verginella” (Teatrul Filodrammatici, Milano), „Canicani” (Teatrul Binario 7 di Monza, Teatro della Cooperativa di Milano).

La Piccolo Teatro, cu ocazia tricentenarului goldonian, pune în scenă, în 2007, „La Barca dei Comici” și„Darwin…în nori”, în 2009, un spectacol pentru copii realizat împreună cu Giulio Giorello și Luca Boschi, pentru a celebra două sute de ani de la nașterea omului de știință englez.

Printre cele mai recente creații se numără: „Don Giovannide Mozart, produs de Teatrul Social din Como și Asociația As.Li.Co; marele succes din primăvara lui 2010, „Îndrăgostiții” de Goldoni la Malîi Teatr (Moscova) și la Teatrul Piccolo (Strehler). Tot la Malîi din Moscova montează, cu un succes la fel de mare, „Filumena Marturano de Eduardo De Filippo și „Slugă la doi stăpâni” de Goldoni.

În 2013, montează „Otello, realizat cu ocazia bicentenarului lui Giuseppe Verdi, în cadrul As.Li.Co. (Pomeriggi Musicali), jucat la Teatro degli Arcimboldi di Milano.

A predat cursuri de actorie și regie la universitățile din Moscova, Budapesta, Stoccarda, Shanghai, precum și la Scala din Milano. A ținut cursuri de commedia dell’arte în cadrul universităților Berkeley, UCLA și GITIS (Moscova).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508