spot_img

Expoziția de pictură ”ANTHROPOTHRONIX”, la Palatul Mogoșoaia

Sâmbătă, 31 martie 2018, de la ora 18.00, în galeria CUHNIE, Primăria Capitalei prin Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” vă invită la vernisajul expoziției de pictură ”ANTHROPOTHRONIX”, semnată Ștefan Ungureanu, curator Erwin Kessler. Expoziția de la CUHNIE poate fi vizitată în perioada 31 martie – 26 aprilie 2018.

”Noua figurație bucureșteană de după anul 2010 s-a născut sub presiunea divergentă a două forțe majore: pe de-o parte, reperul artistic local Rostopasca, de la începutul anilor 2000 – model al excesului, al sarcasmului coroziv și al entuziasmului cromatic necenzurat, iar pe de altă parte influența exercitată tacit de Școala de la Cluj, cu seriozitatea morală, complexitatea narativă și exigența tehnică specifice. Ca și colegii săi de generație, Ștefan Ungureanu a elaborat o platformă pe care tendințe contradictorii provenite din cele două mari formule coexistau în mod paradoxal, incitant, chiar dacă nu mereu coerent. Solide tehnic și compozițional, tablourile sale sînt totodată impregnate de culoare și de umor, în ciuda (sau tocmai din cauza) narațiunilor extrem de sofisticate, cu nuanțe concomitent carnavalești și scientiste, misterioase, catastrofice, onirice, apocaliptice și comice.  Subiectele sale sînt în mod demonstrativ dificile, greu de descifrat la prima vedere. Ele fac referire la procese sofisticate dar obscure, aflate în derulare într-un viitor incert, în care umanitatea de acum se află ori în plină barbarizare urbană, ori în regresie naturală, ori într-o progresie irațională, marcată de o profundă recalibrare/denaturare automatic-robotică. Umanitatea, genul uman ca atare îl preocupă pe Ștefan Ungureanu. Decopertarea straturilor geologice terestre, la fel ca și decopertarea straturilor geologiei sociale conduc spre o viziune artistică aparte, gen atlas tehnologic, în care tablourile par planșe ce prezintă geo-bio-socio-topii posibile. Nu indivizii anume, nu anumite personaje, cu poveștile lor personale, unice sau de cuplu îl preocupă pe Ștefan Ungureanu. El lucrează cu indivizi statistici într-un univers statistic: mereu în tablourile sale apar grupuri ample de personaje angajate/angrenate în diverse experiențe. Nu este vorba neapărat despre clase sociale ci mai degraba despre ”sortimente umane”, un fel de cobai umani cu trăsături proxime și acțiuni similare, propulsate de stimuli ininteligibili dar cu efecte frenetice. Universul lui pare să vină după resorbția claselor sociale și dizolvarea lor în pachete umane gregare. La  Ștefan Ungureanu se desprind sesizabil diversele grupuri de referință: grupuri generaționale (tineri sau gerontocrați), grupuri profesionale (specialiști, oameni de știință, tehnicieni, gură-cască), sau grupuri pe criterii de gen (aproape toate grupurile sale au o componentă exclusiv masculină).

Alianța post-umană dintre industrie (industria grea, a marilor mașinării amenințătoare, sonde, excavatoare etc.) și cercetarea științifică (cercetarea excentrică, a sferelor evanescente, a cuburilor impenetrabile și a obiectelor metafizice fascinante) conduce la un model de distopie fondat pe delirul tehnologic. Pachetele umane zumzăie aferate sau fascinate în jurul mecanismelor, se lasă atrase de acestea sau efectiv absorbite de forța lor de atracție. Chiar și atunci când indivizii nu se mai află în compania tehnologiei, relațiile dintre ei simulează angrenajele mecanismelor – ei se mobilizează unii pe alții, ca rotițele aparatelor. Personajele lui Ștefan Ungureanu par a fi prinse în diverse războaie urbane fără miză vizibilă (foarte apropiate de acelea ale lui Robert Longo, din anii 80-90), dar în care apare astfel o ciudată solidaritate brutală, un spirit de corp mobilizat de o metafizică cu efect de gimnastică, de o cooperare oarbă, identică cu competiția, și de o atracție inevitabilă pentru o inovație identică cu aberația.

Văzute ca un ansamblu, planșele de atlas tehnologic fantezist conturează în cele din urmă o alegoreză, al cărei vector major este moralizarea stărilor de lucruri actuale, proiectate într-un viitor nedefinit, dar marcate de racilele actualității. Ruptura articulațiilor sociale dintre grupuri, alături de refugiul indiscriminat în tehnologie și de fascinația abrutizantă pentru știință, industrie și inovație, împreună cu controlul extins la care o putere difuză (dar penetrantă) supune întregul ansamblu uman, toate acestea sînt de fapt traume și anxietăți ale momentului, la fel ca și caracterul mecanic al competiției, al conflictualității de fond din societate. Văzută astfel, distopia lui Ștefan Ungureanu, în ciuda caracterului ei sibilinic, comic și eliptic, are multe în comun cu nenumărate semnale de alarmă trase la diverse paliere culturale, de diverși creatori preocupați de destinul speciei umane în contextul de/re-naturării curente.”  – Erwin Kessler

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Sâmbătă, 31 martie 2018, de la ora 18.00, în galeria CUHNIE, Primăria Capitalei prin Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” vă invită la vernisajul expoziției de pictură ”ANTHROPOTHRONIX”, semnată Ștefan Ungureanu, curator Erwin Kessler. Expoziția de la CUHNIE poate fi vizitată în perioada 31 martie – 26 aprilie 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508