În anul 2018, al Centenarului Marii Uniri, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul omagial al unității de credință și de neam” și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, Romfilatelia poposește în Cetatea Alba Iulia, simbol al unității românești datorită primei unificări realizate de Mihai Viteazul. Ulterior, aceasta a fost locul de desfășurare a Marii Uniri. Momentul istoric al întregirii României a fost marcat prin ridicarea Catedralei Încoronării, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, a cărei piatră de temelie a fost pusă la data de 28 martie 1921, a doua zi de Paști.
În apropierea celui mai important eveniment al creștinătății, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale Sfintele Paști 2018, care comemorează momente cruciale din viața lui Iisus Hristos – Intrarea în Ierusalim, Răstignirea și Învierea. Noua emisiune de mărci poștale va fi disponibilă începând de vineri, 9 martie 2018, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.
Cele două timbre ale emisiunii de mărci poştale, cu aceeaşi valoare nominală de 1,30 lei, ilustrează icoane din patrimoniul Catedralei arhiepiscopale Alba Iulia, respectiv Intrarea în Ierusalim și Învierea Domnului Iisus Hristos.
Intrarea în Ierusalim a Domnului Iisus Hristos, cunoscută ca Duminica Floriilor, marchează începutul ultimei săptămâni din viața Sa pământească. Din această zi intrăm în Săptamâna Pătimirilor, iar în toate bisericile se oficiază, în fiecare seară, slujbe prin care credincioșii sunt chemați să-L însoțească pe Hristos pe drumul crucii, până la moartea și Învierea Sa.
Învierea Domnului Iisus Hristos este mărturisirea puterii imense a lui Dumnezeu, o dovadă pentru învierea oamenilor, aceasta fiind un adevăr de bază al credinței. Creștinii găsesc mângâiere în faptul că Dumnezeu a devenit om, a murit pentru păcatele oamenilor și a înviat a treia zi.
Timbrul coliței dantelate, cu valoarea nominală de 12 lei, reproduce icoana Răstignirea Domnului Iisus Hristos, de pe iconostasul Catedralei din Alba Iulia. Prin răstignire, cel mai important moment din misiunea mesianică a lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu primește moartea trupească, jertfa supremă prin care El ia asupra Sa păcatele lumii, împăcând pe om
cu Creatorul. Icoana Răstignirii semnifică nemărginita bunătate și dragoste față de oameni a lui Dumnezeu, care nu se ferește de nicio suferință.
Emisiunea de mărci poștale este completată de un plic prima zi, iar ca formă de machetare au fost folosite coala de 28 timbre, minicoala de 10 timbre + 2 viniete (5 serii), minicoala de 8 timbre + 1 vinietă, blocul special de 3 timbre dantelate (seria emisiunii + timbrul din colița emisiunii), blocul special de 2 timbre (seria nedantelată a emisiunii, alături de colița emisiunii) și colița dantelată.
Produsul special, cu timbru de argint, reunește, într-o prezentare originală, un bloc special de 3 timbre dantelate (conţinând seria emisiunii, alături de timbrul din coliţa emisiunii), realizat în tiraj limitat de 421 exemplare și numerotat, precum și replica modelată în argint a mărcii poștale care ilustrează icoana Răstignirea Domnului Iisus Hristos, împreună cu Certificatul de Autenticitate eliberat de Monetăria Statului, înseriat de la 001 la 421.
Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 421 de exemplare şi este echipat cu blocul special al emisiunii (conţinând două timbre nedantelate și colița emisiunii), precum şi plicul „prima zi” având ştampila „prima zi” aplicată în clar, cu folio aur, ambele produse fiind numerotate de la 001 la 421.
Romfilatelia mulțumește Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Albei Iulia, pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.