Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din București, The British Council, Institutul Cultural Român și Uniunea Scriitorilor din România anunță publicarea volumului ”Leon Levițchi-Archive (LLA)- LLA 4. Chemarea Nordului. Impresii de călătorie (Norvegia–Spitzberg) 1937”.
Ediție facsimil în 2 volume
ISBN 978-606-760-138-1; 978-606-760-139-8.
Editat de C. George Sandulescu și Lidia Vianu
Anul acesta se împlinesc 100 de ani bătuți pe muchie de la nașterea Profesorului de limbă și literatură engleză Leon D. Levițchi. ESTE CENTENARUL LEVIȚCHI.
*
Ce este Anglistica? Este pur și simplu absolut tot ce se leagă nu numai de limba, ci și de literatura engleză, în timp și spațiu (în timp, de la Beowulf la Harold Pinter, iar, în spațiu, de la gramatica substantivului până la lexicografie).
Ca să fii anglist adevărat, trebuie să cunoști bine nu numai literatura, ci și limba–structura limbii. Să ne gândim acum la cei care l–au precedat pe Leon D. Levițchi la conducerea științifică reală a Catedrei. Nu au fost decât trei: Dragoș Protopopescu, Ana Cartianu și Klinka–după spusele studenților, născut la Calcutta. Cum se face că niciunul dintre ei nu avea cuonștințe de structura limbii? În plus, erau toți trei specializați în porțiuni ale anglisticii: Dragoș Protopopescu–în franțuzisme, Ana Cartianu–în literatura secolului al XIXlea, iar Klinka era un foarte bun traducător, dar numai din română în engleză. Important este de subliniat aici că Profesorul Levițchi acoperea în detaliu întreaga arie a anglisticii în sensul german al cuvântului. Aceasta este rațiunea pentru care el singur a fost deschizător de drumuri. Iată de ce el rămâne singurul și cel mai important dintre toți.
*
”Nu ușor, ba chiar cu greu, reușim în sfârșit să publicăm o serie de documente private ale remarcabilului anglist mort tânăr pentru un intelectual, la numai 70 de ani (1918–1991), chiar când pusese tocul jos–terminând ultimul dicționar pe care ajunsese să–l mai scrie.
Nu avem nevoie să facem o prezentare a Profesorului Leon Levițchi, fiu într–o serie neîntreruptă de 17 preoți. Poate am avea material de publicat de zece ori mai mult decât reușim.
Să ne ajute Dumnezeu să publicăm cât mai mult, cu scopul de a întregi complexa sa personalitate. Mulțumim din inimă familiei Levițchi pentru ajutorul dat, și urăm spor cititorilor acestor stranii documente. ” – C. George Sandulescu
Leon Levițchi. LLA 4. Chemarea Nordului, editat de C. George Sandulescu și Lidia Vianu, se lansează oficial vineri 23 februarie 2018, dar volumul poate fi consultat și descărcat la adresa de internet:
editura.mttlc.ro//lla-4-chemarea-nordului.html
Editura pentru Literatură Contemporană vă invită să accesați website–ul www.editura.mttlc.ro. Editura publică lucrări atât în limba engleză cât și în limba română. Pentru sugestii sau comentarii, vă rugăm adresați–vă Editurii, lidia.vianu@g.unibuc.ro.