Clubul UNESCO-Adolescenții, Muzeul Național al Literaturii Române din București (MNLR) și Asociația Euro CulturArt anunță realizarea Concursului Naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”, în cadrul Festivalului ”Salut, Adolescență!”, ediția a XXI-a ce va avea loc între 7-13 mai 2018. Concursul este lansat online pe 22 februarie 2018, va avea ca termen limită de înscriere 15 aprilie 2018, iar în urma jurizării (perioada 16 aprilie -30 aprilie 2018) se va tipări, până la sfârşitul lunii aprilie 2018, Antologia „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”. Gala „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor” va avea loc miercuri, 9 mai 2018, de la ora 17:00, la sediul MNLR din str. Nicolae Crețulescu nr. 8. În cadrul Galei vor fi premiate cele mai frumoase povestiri scrise de adolescenţi, selectate de juriul format din Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu. Povestiri cuprinse în antologie vor fi citite pe scenă de mari actori: Ioana Crăciunescu şi George Mihăiţă, în cadrul unui spectacol de povestiri şi blues moderat de Dan Mircea Cipariu şi Mike Godoroja (cu trupa Blue Spirit). Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro sunt partenerii concursului. Adolescenţii care scriu în limba română (din România şi din diaspora) şi care au vârste între 14-19 ani pot trimite pe adresa de email clubulunesco@gmail.com , până la data de 15 aprilie 2018, una sau cel mult trei povestiri originale, având minim 3000 de semne și maxim 10000 de semne, însoţite de o declaraţie (în format pdf) că povestirea/povestirile este/sunt proprietatea intelectuală a celui care a trimis în concurs textul literar. Detalii despre Regulamentul Concursului Naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”, în rândurile de mai jos.
Florin Iaru (Râpă) s-a născut la 24 mai 1954, în București. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București, în 1978. Profesor la Galați și la Bulbucata, până în 1982, a devenit redactor al Editurii Cartea Românească în anul 1990, iar în perioada 1991-1992 a fost redactor la publicația „Cotidianul”. Scriitorul Florin Iaru își face debutul literar în anul 1962, prin publicarea unor versuri în revista „Luminița”. Devine membru al Cenaclului de luni din anul 1970, sub conducerea lui Nicolae Manolescu. În anul 1981, volumul său „Cîntece de trecut strada” se bucură de succes editorial, iar în 1982 contribuie la scrierea volumului „Aer cu diamante”. Personaj emblematic al generației anilor ‘80 bucureștene. Opere (selecție) – „Cîntece de trecut strada”, 1981, „Aer cu diamante”, 1982, „La cea mai înaltă ficțiune”, 1984, „Înnebunesc și-mi pare rău”, 1990, „Poeme alese”, 2002, „Fraier de București”, 2011, „Povestiri cu final schimbat”, 2013.
Dan Mircea Cipariu s-a născut la 7 septembrie 1972 în Bucureşti. Este absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalistică din Bucureşti şi licenţiat al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Debutează în presa literară în 1988 (SLAST), debutul editorial se petrece în 1999, cu volumul „Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (Editura Libra). Membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR) şi în Comitetul Director al USR. În 2007, volumul său de poeme „Tsunami”, Editura Brumar, 2006, a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. Cea mai recentă carte a sa: “singurătatea vine pe facebook”, Editura Tracus Arte, 2012. Este fondatorul şi preşedintele Asociaţiei EURO CULTURART, asociaţie care a organizat, printre altele, Bienala Internaţională de Gravură Experimentală, ediţia a III-a, 29 martie-27 aprilie 2008. A fost curatorul unor expoziţii la Bucureşti şi New York semnate de câţiva dintre cei mai importanţi tineri artişti vizuali din România: Mihai Zgondoiu, Francisc Chiuariu, Cristian Răduţă, Albert Sofian, Irina Tănase, Florin Tomescu, Bogdan Raţa, Miruna Moraru, Adrian Sandu, Anamaria Şerban, Daniel Brici, Virgil Scripcariu, Aurel Tar, Adrian Alexandru Ilfoveanu, Peter Madaras şi Dan Vişovan. Este directorul www.agentiadecarte.ro , spaţiu virtual unde sunt prezentate la zi evenimentele de carte şi artă.
Scriitorului Cristian Teodorescu îi place să scrie povestiri. A început când avea paisprezece ani şi i-a apărut o schiță în revista „Vânătorul și pescarul sportiv”. Este publicat în antologia „Desant ‘83”, iar în 1985 debutează cu volumul de povestiri „Maestrul de lumini”, urmat de „Tainele inimei” – 1988, „Faust repovestit copiilor mei” – 1991, „Povestiri din lumea nouă” – 1996, „Îngerul de la benzinărie” – 2003. Cel mai recent volum al său, „Medgidia, oraşul de apoi”, publicat în 2009 la Editura Cartea Românească şi republicat la Editura Polirom în 2012, este un roman alcătuit din 103 povestiri despre oamenii din oraşul în care s-a născut. Cărțile de proză ale lui Cristian Teodorescu au fost traduse în limbile cehă şi italiană. Este prezent, de asemenea, în volumele colective: „Generaţia ‘80 în proza scurtă”, 1998, „Competiţia continuă” şi „Generaţia ‘80 în texte teoretice”, 1994, dar şi în alte antologii de proză românească apărute în Rusia, Olanda şi SUA. Romanul „Medgidia, oraşul de apoi / Medgidia, a hajdani város” a apărut în limba maghiară în anul 2014, la Editura „Lector”, în traducerea Gabriellei Koszta. „Cristian Teodorescu din Medgidia, de profesie croitor literar, a tăiat o bucată din Dobrogea şi a făcut din ea un costum impecabil, aşa cum se purta pe vremea marilor scriitori. Trebuie spus că Dobrogea are stofă, iar cine nu ştie nimic despre cum poţi rămâne fermecat de praful, apele, oamenii şi de infinitele ei poveşti, are acum o bună ocazie să afle. Cele o sută de triburi ale Dobrogei fac împreună un mic Babilon fratern şi îşi trăiesc, netulburate, tihna de o mie de ani. Teodorescu a avut noroc şi le-a fotografiat în secunda miraculoasă a copilăriei lui. După aceste imagini rare a cusut apoi o carte extraordinară, ajunsă la modă încă din tipar.” (Doru Buşcu)
REGULAMENTUL
Concursului naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”
Comitetul Director al Clubului UNESCO-Adolescenţii a hotărât miercuri, 15 februarie 2018, realizarea programului „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”pentru a celebra Ziua Adolescenţilor, conform Legii privind instituirea Zilei Adolescenţilor, promulgată de Preşedintele României şi aprobată de către Parlamentul României la 13 noiembrie 1997.
Astfel, proiectul va fi dus la bun sfârşit prin prezentul Regulament:
1.Concursul naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”se va desfăşura în perioada 22 februarie – 2 mai 2018, având următoarele etape:
-22 februarie-15 aprilie 2018 – promovarea concursului şi înscrierea adolescenţilor care scriu în limba română (din România şi din diaspora) şi care au vârste între 14-19 ani; Pot fi trimise pe adresa de email clubulunesco@gmail.com , până la data de 15 aprilie 2018, una sau cel mult trei povestiri originale, având minim 3000 de semne și maxim 10000 de semne, însoţite de o declaraţie (în format pdf) că povestirea/povestirile este/sunt proprietatea intelectuală a celui care a trimis în concurs textul literar.
Declaraţie
Subsemnatul…………….., autorul povestirii/povestirile ………………….., sunt de acord să particip la Concursul Naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor” organizat de Clubul UNESCO-Adolecenţii. De asemenea, sunt de acord ca poemul/poemele selectate de juriul concursului să fie publicate în antologia „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”, Editura Tracus Arte, şi să fie prezentate pe pagina web a concursului.
Adresa mea de contact pentru a primi 3 exemplare din Antologia concursului, în cazul în care povestirea/povestirile mele vor fi selectate de către juriu, este:
Sunt elev la…………., clasa a ….., din localitatea…….. .
Semnătură
-16 aprilie 2018-30 aprilie 2018 – jurizarea textelor înscrise în concurs; redactarea, corectura şi paginarea antologiei:
-15 aprilie 2018 -30 aprilie 2018 – tipărirea antologiei;
-9 mai 2018 – Gala „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”.
2. Juriul va fi compus din următorii scriitori: Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu. Juriul va anunţa, înainte cu câteva zile de Gala „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor” , printr-un comunicat de presă, palmaresul oficial al concursului
3. Criterii de selecţie şi jurizare. Juriul va alege povestiri ale unor autori de limbă română, cu vârste cuprinse între 14-19 ani. Nominalizările şi premiile juriului trebuie să încurajeze expresia literară autentică şi organică în limba română, experimentul şi exersarea unor formule inovative de stil, gândire şi limbaj literar.
4. Valoarea premiilor. Premiile vor fi în valoare totală de 7000 lei.
5. Publicitatea. Prezentul Regulament va fi publicat pe pagina web Agenţia de Carte.ro.
Preşedintele Clubului UNESCO-Adolescenţii,
Dan Mircea Cipariu