spot_img

Spectacol- teatru- lectură, „Imposibilitatea apropierii” de Ştefan Peca, la Istanbul

În perioada 23-25 februarie 2018, ICR Istanbul împreună cu Galata Perform organizează programul ”New Text, New Theatre”. Pe parcursul celor trei zile, dramaturgul român Ștefan Peca va susţine două ateliere de scriere dramatică și o zi de teatru-lectură din piesa „Imposibilitatea apropierii” . Astfel, în data de 23 februarie 2018 va avea loc primul atelier de scriere dramatică susținut de Ștefan Peca între orele 19:00 – 22:00, la Galata Perform.  A doua zi, pe 24 februarie, este programat cel de-al doilea atelier de scriere dramatică, între orele 15:00 – 18:00, la Galata Perform, iar în data de 25 februarie se anunță spectacol- teatru- lectură a piesei „Imposibilitatea apropierii” de Ştefan Peca, între orele 14:00 -15:30, la Centrul de Artele Spectacolului ”A Corner in the World”, din cadrul Bomontiada ALT Istanbul.

(www.acornerintheworld.com ).

Actorii turci invitați sunt Melis Tezkan și Okan Urun. Spectacolul de teatru va fi urmat de o discuție între dramaturg și public, moderată de Yeșim Özsoy, directorul general artistic al proiectului New Text New Theatre.

Ștefan Peca este un nume cunoscut și cu substanță în dramaturgia românească. Studenții din școlile de profil îi studiază piesele la cursurile de istorie a teatrului românesc, iar regizorii îi montează textele. A urmat cursuri de scriere dramatică la New York University, la Royal Court Theatre, și este câştigător al primei ediţii dramAcum (2002). Ștefan Peca are o carieră de dramaturg nu numai pe plan național, ci și internațional, fiind membru partener al unei companii teatrale, PopUP Theatrics din New York. Textele lui au fost prezentate extensiv în Europa și S.U.A. Piesele care îi poartă semnătura au câştigat diferite premii, incluzând Premiul pentru Inovaţie la Heidelberg Stuckemarkt (2007) pentru România 21. În 2010, piesa Wire and Acrobats (Acrobaţi) a fost selectată între cele cinci piese de la cel mai prestigios târg de piese din Germania, Stuckemarkt din cadrul Berliner Theatertreffen. În 2012, spectacolul Târgoviște de jucărie a fost solicitat la cel mai important festival de dramaturgie din Europa, bienala New Plays from Europe de la Wiesbaden. În mai 2013, românul a fost unul dintre cei 35 de dramaturgi europeni invitați la ediția aniversară a Berliner Theatertreffen Stuckemarkt. La Centrul de Teatru Educațional Replika s-a jucat „Foamea noastră cea de toate zilele”, în Timișoara a fost montat „Hamlet”, adaptare hip hop, în colaborare cu trupa Subcarpați, iar la Teatrul Mic „Anul dispărut. 1989”.

Partenerul local Galata Perform își desfășoară activitatea din anul 2003, într-un spațiu neconvențional, din cartierul istoric al Turnului Galatei, Istanbul. A găzduit producții și a reprezentat scena principală a companiei de teatru independent Ve Diğer Șeyler (VEDST) fiind deschis artiștilor și publicului general. De câțiva ani, obiectivul său principal este oferirea unui spațiu alternativ independent, prielnic scrierii dramatice contemporane și montării unor noi piese de teatru, sub coordonarea unor specialiști din domeniu. Demarează diferite proiecte, printre care se remarcă Visibility Projects 1-8 și New Text New Theatre.

În cadrul atelierelor de dramaturgie New Text New Theatre, organizate de Galata Perform în parteneriat cu ICR Istanbul s-a alăturat în trecut de două ori apreciatul și cunoscutul dramaturg Gianina Cărbunariu, ultima participare având loc în anul 2014. În urma primei colaborări din anul 2009, unul dintre cei mai importanți regizori turci de teatru, Ozen Yula, a montat în premieră spectacolul Stop the Tempo, cu sprijinul ICR Istanbul. Piesa a fost jucată pe parcursul stagiunii teatrale de vară 2009. Stop the Tempo este prima piesă de teatru românesc contemporan montată în Turcia. În stagiunea de iarnă 2010, publicul turc a avut oportunitatea de a vedea a doua piesă a Gianinei Cărbunariu, tradusă în limba turcă în cadrul workshopului New Text New Theatre, Mady-baby.edu / Kebab în regia celebrei Zishan Ugurlu. Datorită succesului înregistrat, spectacolul s-a montat și în stagiunea teatrală de primăvară a anului 2011 și 2015, jucându-se săptămânal cu casa închisă. ICR Istanbul a sprijinit, de asemenea, participarea Mariei Manolescu la ediția 2009 a proiectului New Text New Theatre cu piesa “Sado-Mazo Blues Bar” ale cărei lecturi teatrale publice au fost organizată la Muzeul Pera din Istanbul, în regia lui Emre Koyuncuoğlu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508