spot_img

Programul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, în luna martie 2018

AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, în  luna martie 2018.

Sâmbătă 3 martie 2018, 19:00, Sala Mare – PREMIERĂ

„DANSÂND ÎN NOAPTE” („TÁNCOS A SŐTÉTBEN /„DANCER IN THE DARK”) de  Patrick Ellsworth, muzică originală de Vlaicu Golcea, regia: Kocsárdi Levente

Musicalul este bazat pe filmul renumitului regizor danez Lars von Trier, „Dancer in the dark”. Scenariul filmului a fost adaptat pentru formatul de teatru de către Patrick Ellsworth din Statele Unite, fiind jucat cu mare succes pe scenele din toată lumea. Drama urmărește destinul Selmei, o femeie îndrăgostită de musical, aproape oarbă, care își crește singură fiul și, în urma unor întâmplări nefericite, este arestată și condamnată la moarte. Selma va fi jucată de Magyari Etelka, din distribuție făcând parte, ca actori invitați din Ungaria, Csoma Judit și Horányi László, alături de actorii Teatrului  Maghiar „Csiky Gergely” din Timișoara, Balázs Attila, Szilasi Eszter Júlia, Kiss Attila, Aszalos Géza, Vass Richárd, Éder Enikő, Lőrincz Rita, Mátyas Zsolt Imre, Tar Mónika, Molnár Bence, Lukács Szilárd, Mihály Csongor și Molnos András Csaba și copiii Makkai Gergő și Lázár Dávid.

Bilete: preț unic premieră 30 lei, la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro  Se asigură traducere în limba română.

4 martie 2018, 17:00 și 9 martie 2018, 19:00, Sala Mare

„DANSÂND ÎN NOAPTE” („TÁNCOS A SŐTÉTBEN /„DANCER IN THE DARK”) de Patrick Ellsworth, muzică originală de Vlaicu Golcea, regia: Kocsárdi Levente

Bilete: 24/12 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro  Se asigură traducere în limba română.

Joi, 8 martie 2018, 19:00, Sala Studio

„GUPPI” de Vasili Sigariev, regia Mucsi Zoltán

Guppi spune povestea impresionantă şi comică a unei femei nefericite, care nu este conștientă de nocivitatea relației amoroase în care se află. Femeia însingurată rătăceşte într-un labirint al afecţiunii, iubirii condiţionate şi umilinţei. Victimă a agresiunii domestice, Guppi refuză să accepte că merită un bărbat mai bun, dispus să o iubească pentru ceea ce este. Spectacolul este o adaptare după textul lui Vasili Sigariev, scenarist şi regizor contemporan considerat de presa internaţională unul dintre principalele motoare ale noii dramaturgii ruse.

Distribuţie: Nagy Dóra, Kiss Attila, Aszalos Géza, Makkai Eszter / Mag Tímea

Durata: o oră 40 minute

Bilete: 16/8 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro  Se asigură traducere în limba română la cască.

Sâmbătă, 10 martie 2018, 19:00, Sala Studio

„ORAȘUL NOSTRU” („NAŠE MESTO”) de Simon Grabovac, regia Bogdan Janković – spectacol invitat din Novi Sad, coproducție a Centrului Cultural Novi Sad și Teatar 43

Creat după s-a anunțat că Novi Sad va fi Capitala Europeană a Culturii în 2021, spectacolul-colaj „Naše mesto/Orașul nostru” s-a născut din nevoia de a vorbi despre un loc care se sufocă din cauza multiplelor clișee și idei preconcepute. Este un spectacol bazat pe cercetarea textelor scrise despre Novi Sad, dar și a mentalității locale, a imaginii pe care o au locuitorii care (nu) se regăsesc în orașul în care trăiesc. Ce înseamnă să fii din Novi Sad, oare porți o anumită răspundere, cât de deschiși sunt localnicii față de cei veniți din exterior, cum te poți acomoda acolo, ce comportamente sunt inacceptabile – totul prin ochii a doi tineri care s-au mutat de curând la Novi Sad.

Durata: o oră 20 minute

Bilete: 16/8 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro  Se asigură traducere în limba română și maghiară prin supratitrare.

Duminică, 11 martie 2018, 19:00 Sala Studio

„ZI-I!” („HUZD RA!”) – serată muzicală cu muzică maghiară interpretată de Borbély B. Emília, Éder Enikő, Kiss Attila, Molnos András Csaba

regia: Molnos András Csaba, conducător muzical: Borsos Pál

Durata: o oră 30 minute

Bilete: Bilete: 16/8 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro

Vineri, 16 martie și marți, 27 martie 2018, 19:00, Sala Studio

„AVALANŞA” („LAVINA”) de Tuncer Cucenoglu, în regia lui Kedves Emőke

Povestea urmăreşte o familie dintr-un sătuc în Anatolia, care trăieşte sub ameninţarea iminentă a avalanşei.  Pentru a se proteja, cu ani în urmă sătenii au căzut de acord ca timp de nouă luni pe an să trăiască în tăcere, fiind interzise petrecerile, folosirea armelor sau naşterile. Însă o tănâră va naşte înainte de termen şi ameninţă să perturbe liniştea din sat.  Citită în cheie simbolică, „Avalanşa” poate fi  o metaforă a sistemelor totalitare în care populaţia trăieşte dominată de frica de a nu încălca regulile.

Distribuţia: Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Éder Enikő, Kiss Attila, Molnár Bence, Molnos András Csaba, Mátrai Lukács Sándor, Simó Emese și Tar Mónika. Durata: o oră 15 minute

Bilete: Bilete: 16/8 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro Se asigură supratitrare în limba română.

Luni, 19 martie 2018, 19:00, Sala Mare

„INCENDII” („FUTÓTŰZ”) de Wajdi Mouawad, regia Radu-Alexandru Nica

Montat în premieră națională la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, textul Incendii de Wajdi Mouawad (canadian de expresie franceză, cu origini libaneze), este o poveste de tip puzzle despre pierderea unui trecut misterios și plin de tenebre, ce se lasă cu greu recuperat. Subiectul reprezintă parcursul sinuos și inițiatic al gemenilor Jeanne și Simon, în încercarea acestora de a decripta trecutul mamei lor care, înainte de moarte, a tăcut cinci ani de zile.

Piesa a fost adaptată pentru filmul omonim nominalizat la premiile Oscar la categoria „Cel mai bun film străin” al anului 2011.

Interzis spectatorilor sub 14 ani. Durata: 3 ore

Distribuția: Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Tokai Andrea, Molnos András Csaba, Éder Enikő, Kiss Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Mátyás Zsolt Imre, Vass Richárd, Kocsárdi Levente, László Sándor,

Mátray László

Bilete: Bilete: 24/12 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro Se asigură traducere în limba română.

Marți, 20 martie 2018, 19:00, Sala Studio

„DEȘTEPTAREA PRIMĂVERII” („A TAVASZ ÉBREDÉSE”), de Frank Wedekind, regia Horváth Anna

Relaţia tensionată dintre părinţi şi adolescenţi în ceea ce priveşte curiozitatea sexuală, sentimentele şi senzaţiile noi pe care le simt băieţii în preajma fetelor, homosexualitatea şi consecinţele lipsei de comunicare cauzate de tabuuri şi preconcepţii – toate acestea sunt abordate într-un limbaj teatral modern. Textului i se adaugă monologuri cu caracter autobiografic scrise de actori şi se imprimă o atmosferă mai degajată, deschisă, susţinută de coregrafie şi muzica electrică. Din distribuţie fac parte studenţii Universităţii “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca şi a Universităţii din Târgu Mureş: Abai-Szabó Tamás, Daragus Anna, Matola Norbert şi Wessely Zsófia Anna, precum şi actorii profesionişti Éder Enikő, Gelányi Bence, Kiss Attila, Lőrincz Rita, Lukács Szilárd şi Mihály Csongor.

Interzis spectatorilor sub 14 ani. Durata: două ore 20 minute, o pauză

Bilete: Bilete: 16/8 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro Se asigură traducere în limba română la cască.

Duminică, 25 martie 2018, 19:00, Sala Studio

„AȘTEPTÂNDU-L PE GODOT” („GODOT-RA VÁRVA”) de Samuel Beckett, regia László Sándor, Balázs Áron  – spectacol invitat din Novi Sad

Spectacol-examen al studenților de an terminal la Universitatea de Arte Novi Sad, secția maghiară.

Durata: două ore 15 minute

Bilete: 16/8 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro  Spectacol jucat în maghiară, fără traducere.

Joi, 29 martie 2018, 11:00 și 13:00, Sala Studio – în săptămâna Școala Altfel, spectacole pentru elevii maghiari

„RĂSTURNARE” („KISFORDULÁS”) după Petőfi Sándor, one-man show de Molnár Bence

Spectacolul are la bază satira socială „Barosul satului” de Petőfi Sándor. Totul începe când Capbarosan adoarme în timpul slujbei și se trezește singur, încuiat în biserică. De-aici încolo, publicul va fi martorul unui show cu evadări, stropit cu vin și amor, în care actorul reconstruiește situațiile și joacă el însuși toate rolurile, conferindu-le personajelor întotdeauna alt caracter, nu cel imaginat de autor.

DEPLASĂRI ȘI FESTIVALURI

  • 13 martie, Subotica (Serbia) – „Maghiar”, regia Urbán András, coproducţie cu Teatrul Kosztolányi Dezső din Subotica
  • 22 martie, Oradea, Festivalul HolnapUtán – „Deșteptarea primăverii”, regia Horváth Anna
  • 25 martie, Budapesta, Teatrul Szkéné – două reprezentații ale spectacolului „Avalanșa”, regia Kedves Emőke

URMĂTOAREA PREMIERĂ

„Crăiasa zăpezii” („Hókirálynő”), spectacol pentru copii regizat de Traian Savinescu

Premiera: aprilie 2018

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508