spot_img

Omul care ne face să trăim frumos

-De ce n-avem şi noi aşa ceva la Cluj? se întreba cândva Valentin Ajder, cărturar şi editor din oraşul de la poalele Feleacului. Asistase la una dintre seratele obişnuite ale Galeriei de pe Lăpuşneanu şi era surprins de firescul cu care poeţi, studenţi, profesori, artişti – aceiaşi şi mereu alţii – învăluiţi în parfumul versurilor, al muzicii lui Albinoni şi al unei căni cu vin se reuniseră ca trubadurii de altădată. Discret sau suveran, Dumitru Grumăzescu, amfitrionul galeriei cu antichităţi, risipea în jur bucurie, glume, poezii. Aşa a fost dintoteauna aici. În salonul colecţiilor de patrimoniu, s-au întâlnit zi de zi, seară de seară, boema artistică a Iaşiului cu marile spirite ale cărţilor şi tablourilor de pe pereţi. Şi aşa este şi acum. O lumină moale, de caisă coaptă, pluteşte peste încăperea în care cărţile şi inimile se deschid. Este o stare de bine ce iese din manuscrise, elzeviruri, ediţii princeps, volume cu autograf. Colecţionarul Dumitru Grumăzescu zis DIG nu se consideră stăpânul lor, ci slujbaşul care îngrijeşte atent edificiul cultural construit în zeci de ani de viaţă pentru supravieţuirea lumii noastre şi a cărţilor. Este mediatorul, intermediarul dintre cele două lumi – era scrisului de mână şi era digitală – arhivarul unor vremuri frumoase, aşezate în tiparele clasicismului şi romantismului. Este omul de graniţă care ne face să trăim frumos.

La Anticariatul lui Grumăzescu, nimeni nu este star – deşi i-au trecut pragul Horaţiu Mălăele, Ion Caramitru, Johnny Răducanu, Ştefan Iordache, regele Mihai I al României, Grigore Vieru – ci colecţiile sale, Mihai Eminescu, Jules Verne, Ion Creangă, Napoleon, dar şi zecile de mii de volume cu care visează să înfiinţeze o bibliotecă publică. El îşi doreşte ca foarte mulţi iubitori de artă să vadă acest tezaur alcătuit din cărţi rare, dintre care 4000 cu autografe, scrisori, cum sunt cele ale lui Ion Minulescu către tânăra Rose Kritzmann, ediţii princeps, picturi, ilustrate vechi. Dar cea mai spectaculoasă este o miniatură de 3 pe 3 mm ce conţine „Luceafărul” lui Eminescu, scrisă cu fir de păr de ied şi care poate fi citită doar la microscop. Pare însă că acest vis, în epoca în care lectura este abrogată, iar „furtul unei cărţi reprezintă un act de cultură”, după cum spune cu oarecare tristeţe anticarul, este greu de împlinit. Şi cine nu s-ar bucura să vadă întreaga colecţie Eminescu, ediţiile Maiorescu sau unele volume extrem de valoroase, păstrate în prezent la bancă? Sunt terapeutice şi ziditoare astfel de emoţii şi întâlniri spirituale pe care Dumitru Grumăzescu ni le oferă gratis, zi de zi, seară de seară.

„De ce n-avem şi noi aşa ceva la Cluj?”, la Bucureşti, la Timişoara sau la Sibiu? Ori la Braşov! Răspunsul este redundant şi ţine de un fel de cult al prieteniei şi ospitalităţii, al împărtăşirii averii sale, dezinteresat. Nu-l preocupă cucerirea lumii şi nici locul din capul mesei, ci doar facilitarea întâlnirilor dintre iubitorii de frumos şi cărţile lui de valoare. Este un Casanova al plăcerilor livreşti.

A traversat cele două regimuri politice fără compromisurile care pe alţii i-au făcut edili avuţi. Banii şi i-a drămuit mereu în aşa fel încât să poată achiziţiona noi manuscrise, piese rare, ediţii bibliofile, aparate foto, obiecte de artă. Nu există anticar prosper în România, dar bogăţia intrinsecă a lui Grumăzescu este uriaşă. Zi de zi, cineva este găzduit în lumea anticariatului cu lumini de asfinţit, zi de zi cineva primeşte o carte, un zâmbet, emoţii. E un mister cum supravieţuiesc aceste principii în insule spirituale din ce în ce mai mici, cum este Galeria DIG din Iaşi. E un mister cum unii oameni nu şi-au pervertit sufletul în acest secol nebun, contorsionat. E doar patima normalităţii, cred, ca un act de echilibru social şi cultural, ca o restaurare a bunelor valori. Unul din această tagmă a oamenilor obişnuiţi (firescul, normalul au ajuns să fie percepute ca păcate) este amfitrionul de pe strada Lăpuşneanu. Un om liber care sfidează inerţiile şi artrozele vremurilor, care trăieşte în lumina vindecătoare a marilor spirite ce ies din manuscrise şi cărţi, din tablouri şi bijuterii, un anticar, stăpân şi sclav al lumii vechi, (în)tipărite în tuşuri şi cerneluri.

Maria Dobrescu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508