În ianuarie 2018, Fundația Hope and Homes for Children și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași au finalizat procesul de închidere a Centrului de Plasament „Veniamin Costache” din Iași. Pe parcursul procesului, care a durat aproape doi ani, pentru cei 65 de copii și tineri din centru s-au căutat cele mai bune soluții: reintegrarea în familiile naturale sau extinse, integrarea socio-profesională pentru cei care au părăsit sistemul de protecție sau mutarea în apartamente de tip familial în Iași. Clădirea centrului de plasament va deveni centru de primire în regim de urgență.
Parteneriatul dintre Hope and Homes for Children și DGASPC Iași pentru închiderea Centrului de Plasament „Veniamin Costache” a început în anul 2016, când în centru se aflau 65 de copii. Pe tot parcursul procesului de închidere, fiecare copil în parte a fost evaluat de către specialiștii Direcției și Fundației (psihologi și asistenți sociali) pentru a identifica soluțiile alternative potrivite. Astfel, o parte dintre copii (grupuri mai mari de frați) au fost reintegrați în familiile lor naturale sau extinse, în timp ce alții au fost mutați în apartamente de tip familial ale DGASPC Iași, o parte din ele fiind renovate chiar în acest scop. 31 de tineri au fost sprijiniți pentru a-și găsi un loc de muncă și a începe o viață independentă prin programul de integrare socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție desfășurat de Hope and Homes for Children. În luna ianuarie 2018, ultimii copii au părăsit instituția, fiind mutati într-un apartament de tip familial renovat de DGASPC Iași.
Centrul de plasament face parte din Complexul de Servicii „Veniamin Costache”, înființat în ianuarie 2011 prin comasarea Centrelor de Plasament „Tătărași” și „Primăverii”. Complexul cuprinde și apartamente de tip familial și un centru de zi pentru copii care provin din familii vulnerabile. Odată cu finalizarea procesului de dezinstituționalizare a copiilor și tinerilor, clădirea centrului va primi o nouă destinație, urmând ca aici să funcționeze un centru de primiri urgențe cu o capacitate de 45 de locuri.
”Din 2014, lucrăm în Iași cu Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, pentru că aici se află cei mai mulți copii instituționalizați din țară. Iată că, după patru ani, împreună cu partenerii noștri, închidem primul centru, „Veniamin Costache”, și le oferim o viață în familie copiilor și tinerilor din acest centru. Am folosit serviciile familiale deja existente în județ, astfel că, din cei 65 de copii instituționalizați aici, 15 au fost reintegrați în familiile lor, 25 de tineri adulți sunt acum în programul de inserție socio-profesională și vor deveni independenți, iar 25 se află în alte servicii alternative familiale. E primul pas în programul amplu de dezinstituționalizare din județ și vom continua cu închiderea altor două centre de plasament în acest an”, a declarat Ștefan Dărăbuș, director regional pentru Europa Centrală și de Sud în cadrul Hope and Homes for Children.
Iași este județul în care există, în prezent, cele mai multe instituții de tip vechi și cei mai mulți copii în sistemul de protecție din România. În 1997, la nivelul județului existau 35 de centre de plasament în care erau instituționalizați peste 5.000 de copii. În 2017, numărul copiilor din instituții și din apartamente de tip familial a ajuns la 950, în timp ce 1.450 de copii se aflau în asistență maternală. Odată cu închiderea Centrului de Plasament „Veniamin Costache”, în județ au mai rămas 11 orfelinate în care mai sunt 900 de copii. Fundația Hope and Homes for Children se află în proces avansat de închidere a încă două centre de plasament din județ, „Ion Holban” din Iași și „Sf. Spiridon” din Târgu Frumos.
Despre Hope and Homes for Children România
Hope and Homes for Children activează în România din 1998, timp în care a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 55 de instituții de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației şi ale partenerilor săi, 5.185 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 455 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.
În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 28.436 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 1.015 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.922 de copii au fost primiţi în centrele de zi, iar 879 în regim de urgență şi 8.546 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children.
Până în acest moment, 49.255 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2027 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hopeandhomes.ro.