spot_img

Două chitare, sensibilitate și virtuozitate, Duo KITHARSIS, în recital la Bruxelles

Institutul Cultural Român Bruxelles împreună cu Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană și cu europarlamentarul Norica Nicolai organizează recitalul de chitară clasică Foileton Sonor, în interpretarea Duo Kitharsis, compus din  Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, un duo consacrat pe scena muzicală internațională. Recitalul va avea loc marți, 6 martie 2018, începând cu orele 19:00, la sediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, în continuarea conferinței 100 de ani de la Marea Unire a românilor : 1918-2018. 2500 de ani de istorie în Europa, organizată de vicepreședintele grupului ALDE din Parlamentul European, Norica Nicolai, în cursul aceleiași zile.

Foiletonul sonor cuprinde lucrări de Jean Philippe Rameau (1683-1764), Frédéric Chopin (1810-1849), Sabin Drăgoi (1894 – 1968), Erik Satie (1866-1925) și Astor Piazzola (1921-1992).

„Am ales două lucrări de Rameau pentru clavecin, în transcripția noastră pentru două chitare, deoarece este unul dintre cei mai mari compozitori și teoreticieni din toate vremurile.

Vom continua cu Nocturne Op. 72 N°1 [transcripție pentru două chitare de Duo Kitharsis] de Chopin, care credea că : nimic nu este mai frumos decât o chitara, excepție făcând probabil, două [chitare n.a.].

Aducem în acest program și un omagiu compozitorului muzicolog și folclorist român Sabin Drăgoi, prizonier în Primul Război Mondial, și vom interpreta Suita de dansuri populare românești, inițial scrisă pentru pian și gândită pentru două chitare de compozitorul Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, profesorul nostru la Universitatea de Muzică din București, care ne-a și dedicat lucrarea “Gerar”.

Ne-am oprit și asupra muzicii lui Erik Satie, despre care se spune că s-a inspirat din folclorul lăutarilor români, pe care i-ar fi ascultat la Expoziția Universală din 1889 la Paris, rămânând bântuit de sonoritățile doinelor noastre și dedicându-le cele Trei Gnossienne (din Șapte). De altfel, Erik Satie frecventa petrecerile din atelierul lui Brâncuși și chiar deveniseră foarte buni prieteni. Încheiem programul cu Tango Suite, singura piesă a lui Piazzolla pentru chitare, dedicată duo-ului Assad.” – descriu Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan. programul recitalului din 6 martie.

Pasiunea pentru chitară i-a determinat pe Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan să studieze la Conservatorul din București, unde s-au întâlnit și au decis să formeze Duo Kitharsis, în 2009. După absolvirea Universității Naționale de Muzică din București, la clasa profesorului Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, au continuat studiile de chitară în Stuttgart și în Strasbourg, la clasa unuia dintre cele mai celebre duo-uri de chitară din lume, Duo Melis – Alexis Muzurakis şi Susana Prieto.

Talentul celor doi instrumentiști români a fost premiat la numeroase concursuri internaționale, dintre care amintim: premiul II la Concursul European de Chitară Clasică „Enrico Mercatali” Gorizia (Italia, 2013); premiul „Champagne Mailliard” la Concursul European de Muzică de Cameră Paris (2014); premiul I la Concorso di Esecuzione Musicale “Citta di Piove di Sacco” Padova și premiul I la Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale Castel Ritaldi (Italia, 2014); marele premiu la Festivalul Internațional de Chitară Clasică Olsztyn (Polonia, 2014); premiul II la Concursul Internațional de « Duo de Chitară » L.I.G.I.T.A (Liechtenstein, 2016).

În 2015, Duo Kitharsis înregistrează primul CD la casa de discuri OBK Records cu lucrări de Jean Philippe Rameau, Mauro Giuliani, Dusan Bogdanovici, Manuel de Falla și Astor Piazzolla.

„Un duo de chitare strălucit! O mare putere expresivă a artiștilor, nu uită niciun detaliu. Toate detaliile articulărilor sunt executate cu precizie, interpretarea este nostalgică, frumoasă, foarte lirică”, titra publicația poloneză Szesc Strun Swiata, după lansarea albumului  lor de debut, primit cu entuziasm de iubitorii de chitară.

Duo Kitharsis cântă pe instrumente realizate de lutierul român Alexandru Marian.

Evenimentul continuă seria de manifestări culturale și de diplomație publică din 2018, pe care Institutul Cultural Român Bruxelles le dedică celebrării centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Accesul se realizează exclusiv pe bază de invitație.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508