Joi, 1 martie 2018, ora 18:30, Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu vă invită la conferința ”Peisaj indigen şi grădini exotice. Friedrich Rebhuhn şi peisagism în secolul XX”, cu Alexandru Mexi.
Ajuns din întâmplare pe meleagurile româneşti pe la începutul secolului trecut, Friedrich Rebhuhn rămâne până în ziua de astăzi unul dintre cei mai prolifici peisagiști ai României. Pasionat deopotrivă de horticultură, arta grădinilor, dar şi de arhitectura urbană, Rebhuhn contribuie la amenajarea sau remodelarea unor faimoase grădini publice sau private din Bucureşti sau aiurea: Grădina Kiseleff, Grădina Cişmigiu, Parcul Palatului Cotroceni, Parcul Castelului Peleş etc. Deşi planurile sale nu sunt puse în aplicare, acesta se ocupă şi de proiectarea Grădinii Botanice de la Bucureşti și a Parcului Coloanei Fără Sfârşit de la Târgu Jiu. Amenajează o grădină japoneză în Cişmigiu şi o expoziţie de flori exotice în Parcul Carol, realizează studii de urbanism şi de ecologie şi se ocupă de conservarea peisajelor naturale româneşti.
Pentru că primăvara va începe cu o prelegere despre grădini, prezentarea conferinței este însoțită de cele mai interesante fotografii de epocă care surprind arta florală şi arta grădinilor de la început de secol, nu doar în Capitală, ci şi în alte oraşe din ţară.
Alexandru Mexi este peisagist, a urmat un master în studii culturale şi, în prezent, este doctorand, cu o temă despre rolul parcurilor publice în istoria Europei şi a României. Pasionat de istoria grădinilor, s-a implicat în mai multe proiecte culturale şi de cercetare din ţară şi din străinătate, ţinând prelegeri, publicând articole ştiinţifice sau de popularizare a artei şi istoriei, itinerând expoziţii şi organizând mai multe tururi ghidate. În 2017, a publicat cartea „Grădinile Castelului Peleş. Mitologie dinastică şi peisaj cultural” (ed. Simetria), iar în prezent coordonează un proiect cultural interdisciplinar intitulat „Prin parcurile publice. Despre patrimoniul cultural al României Moderne”.
Coordonare conferințe: Cătălin D. Constantin
Evenimentul este parte din seria de Conferințe organizate în zilele de joi.
Intrarea este 10 lei, având inclusă vizitarea expozițiilor de la Palatul Suțu, în termen de 30 de zile.
Următoarea conferință:
* Joi, 8 martie 2018, ora 18:30 – Conferința ”Popasuri erotice în Bucureștii cântecelor de lume” cu Nicolae Constantinescu.
Coordonare conferințe: Cătălin D. Constantin
Evenimente organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.