Sâmbătă, 20 ianuarie 2018, ora 19.00, la sala Ion. D. Sîrbu a Teatrului Național din Craiova, va avea loc premiera spectacolului „Salvatorii melcilor”. Scenariul și regia Bogdan-Cristian Drăgan. Cu trei poeme de Nicolae Coande. Al doilea spectacol va avea loc duminică, 21 ianuarie 2018, ora 19.00.
Distribuția: Anca Dinu, Petronela Zurba, Geni Macsim, Haricleea Nicolau, Tudorel Petrescu
Apariții filmate: Ștefan Cepoi, Natașa Raab
Decoruri: Marian Mandache, Sunet: Marius Marciu, Lumini: Dodu Ispas, Proiecționist: Florin Chirea, Foto: Cristi Floriganță, Florin Chirea.
Despre spectacol
Cât din adevăr este minciună? Câtă minciună conține adevărul? Cât din ființa lui lasă un actor pe scenă, după fiecare reprezentație? Cât din rolul unui actor dăinuie în ființa sa, de îndată ce fardurile dispar? Pentru a găsi, măcar în parte, răspunsurile la aceste întrebări, vă invităm să vedeți spectacolul ,,SALVATORII MELCILOR”. Trei surori, actrițe, un frate, actor și el, un tată, profesor de astronomie și o mamă, actriță celebră, la care sa adaugă o psihoterapeută, acestea sunt personajele tragicomediei ,,Salvatorii melcilor”. În fapt, această piesă de teatru este o pledoarie pentru spectacol, pentru spectacolul de pe scenă sau din platoul de filmare, dar, totodată, spectacolul vieții, mai puternic uneori decât orice plăsmuire ficțională. Actorii joacă, dar se și joacă, într-un carusel de întâmplări hazlii sau tragice care te fac să te întrebi dacă ești pe scena unui teatru sau chiar în viața de zi cu zi a celor care întruchipează personajele. Dar nu vă lăsați înșelați: nimic nu este ceea ce pare a fi.
Bogdan-Cristian Drăgan (n. Bucureşti, 13 martie, 1956) a absolvit inițial Academia de Studii Economice Bucureşti, Secţia Relaţii Economice Internaţionale (1980), iar apoi Academia de Teatru şi Film Bucureşti, Regie film şi tv (clasa Dan Piţa şi Valeriu Moisescu), şef de promoţie (1993). Studii postuniversitare scenaristică FEMIS, Franţa. Este doctor în cinematografie şi media al U.N.A.T.C. Bucureşti cu o lucrare despre videoartă (2002). În prezent regizor artistic la TVR Craiova şi TVR 3.
Filmografie selectivă:
„Cortul”, lung metraj cu Victor Rebengiuc, Ilie Gheorghe, Anca Dinu, Claudiu Bleonţ, Cristian Iacob. Peste 100 de scurt metraje şi filme pentru televiziune; „Ema”, marele premiu Costineşti; „Los olvidados”, premiul Festivalul Dakino; „Poveste din cartierul de est”, premiul al II-lea, Dresda; „Plecare în străinătate”, premiul UCIN pentru cel mai bun film video al anului; „Cooking”, premiul întîi Festivalul de la Dessau; „Shakespeare in Life”, prezentat la Festivalul Shakespeare, „Imagini”, film realizat pentru BBC; „O zi de școală”, marele premiu SIMFEST; ,,Ciorba de pește”, marele premiu acordat de UZPR.
Piese de teatru montate la Teatrul Naţional din Craiova:
„Domnişoara Iulia” de August Strindberg, „Naşterea” de Constantin Voiculescu, „Ursul” şi „Cântecul lebedei” de A.P. Cehov, „Valsul hazardului” de Victor Haim. „Revolta Evei Braun” (spectacol-lectură).
Alte spectacole de teatru montate:
„Bolnavul închipuit” de Moliere, „Cântăreaţa cheală” de Eugen Ionescu, „Carantina” de Tullio Zanovello, Premiul Fundaţiei „Elvira Godeanu”, „Bietul John” de Bogdan- Cristian Drăgan, „Procesul Eminescu” de Bogdan-Cristian Drăgan, „Procesul Brâncuşi” de Bogdan-Cristian Drăgan, „Scrisori către bunul Dumnezeu „de I.D. Sîrbu, „Matca” de Marin Sorescu, „Revolta de pe urmă a Evei Braun” de Bogdan-Cristian Drăgan, „Relatare despre moartea mea”, adaptare de Horia Gârbea după romanul cu titlul omonim al lui Gabriel Chifu, spectacol montat în Serbia, Premiul special al juriului la Festivalul internaţional de Teatru Clasic de la Varșeț, „Castelul orbilor”, de Gellu Naum, prezentat la Centrul Cultural din Belgrad, „Frumos e în septembrie la Veneția”, de Tudor Mazilu, Teatrul Ariel (Râmnicu Vâlcea).
Participări la festivalurile internaţionale de la Munchen, Cairo, Paris, Londra, Dresda, Dessau, Tel Aviv, Budapesta, Bremen, New York. Expoziţie de fotografie la Muzeul de Artă din Craiova, Palatul „Jean Mihail”. Scenarist al serialului BBC „Piaţa rotundă”, premiul al II-lea, New York. Autor al pieselor de teatru „Revolta de pe urmă a Evei Braun”, respectiv „Bietul John”, reprezentată pe scena Teatrului „Elvira Godeanu”, premiul Fundaţiei Elvira Godeanu. Participare la ultimele trei ediții ale Festivalului Internțional Shakespeare cu filmele „Shakespeare in Life” „Just Hamlet” și „Anatomia sticlei.”