George Mihăiță, sub direcția regizorală a lui Mircea Cornișteanu, ne oferă o recitire la zi, surprinzătoare și spectaculară, a textului lui Mihail Sebastian – “Ultima oră”. O recitire prin care ni se prezentă, în priză directă, aceleași păcate de ieri și de azi ale unei lumi ce se hrănește din scandal, șantaj și lipsă de caracter. O recitire ca un autentic prilej de a redescoperi stilistica unică a unui actor unic, o instituție de măiestrie teatrală cu și sub numele de George Mihăiță!
Mihail Sebastian pare a fi unul dintre autorii preferați ai regizorilor care montează pe scena Teatrului de Comedie. După ”Steaua fără nume”, în regia lui Vlad Massaci și ”Jocul de-a vacanța”, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, în această stagiune regizorul Mircea Cornișteanu propune publicului un spectacol adaptat după piesa „Ultima oră”.
”Breaking News”-ul lui Mircea Cornișteanu, de la Teatrul de Comedie, nu înlocuiește „Ultima oră” a lui Mihail Sebastian, ci îi adaugă câteva nuanțe actuale, într-o recitire la zi a dramei de a fi sau nu un jurnalist de caracter. Adaptarea propusă păstrează aceeași schemă a comicului de moravuri și de situații. Intelectuali versus afaceriști. Lume idilică versus lume coruptă. Personajele lui Mihail Sebastian sunt aduse în lumea zilelor noastre. Bucureștiul interbelic nu este departe de Bucureștiul postdecembrist. Intriga piesei este localizată în lumea gazetarilor. Prima scenă are loc în redacția ziarului ”Deșteptarea”, ziar aflat în puternică criză financiară.
Ana Maria Turcu (Pompilia) şi Andrei Runcanu (Voicu) sunt cei doi gazetari plictisiți și indiferenți, umili față de superiori și aroganți față de colaboratori. Pompilia scrie la comandă un articol, transformându-l din pozitiv în negativ sau invers, în funcție de cerințele și interesele directorului ziarului.
Marius Drogeanu (Ştefănescu), secretarul de redacție, pare detașat de ceea ce se întâmplă în jur și doar telefonul de la tipografie pare a-l agita un pic.
Sandu Pop (I.D. Borcea) îl interpretează pe directorul de ziar, un individ orgolios care își terorizează subalternii. Un tip ușor de manevrat când vine vorba de bani și gata oricând pentru un șantaj.
În redacție apar trei personaje menite a strica un pic lehamitea echipei redacțioanle. O tânără actriță (Gaby), care este nemulțumită că nu apare într-o cronică a unui spectacol în care juca, interpretată savuros de Smaranda Caragea. Magda Minu, studenta la istorie, pasionată și îndrăgostită de Alexandru cel Mare,interpretată minunat de Andreea Samson, și Alexandru Andronic, profesorul, intelectualul cu caracter ferm, integru, incapabil de compromisuri şi dezinteresat, interpretat de Dragoş Huluba cu o fină naturalețe.
Apariția omului de afaceri, Grigore Bucşan, interpretat de maestrul George Mihăiță schimbă ritmul piesei. Regizorul Mircea Cornișteanu nu putea alege un actor mai potrivit pentru acest rol. Maestrul George Mihăiță aduce în fața publicului un personaj perfect adaptat vremurilor actuale. Omul bogat care controlează miniștrii, industria, țara și care se pregătește de o ”lovitură”. Grigore Bucşan este conturat remarcabil de maestrul George Mihăiță. Un cuvânt greșit cules în articolul istoricului Andronic trezește suspiciunile lui Bucșan care se crede șantajat și de aici încurcăturile se țin lanț.
Întreaga echipă de actori distribuită pentru a da viață personajelor este foarte bine aleasă. Îi puteți vedea și aplauda pe George Mihăiţă (Grigore Bucşan), Dragoş Huluba (Alexandru Andronic), Sandu Pop (I.D. Borcea), Andreea Samson (Magda Minu), Dan Tudor (Brănescu), Teodora Stanciu (Domnişoara Werner), Smaranda Caragea (Gaby), Aurora Leonte (Ana), Eugen Racoţi (Agopian), Marius Drogeanu (Ştefănescu), Ana Maria Turcu (Pompilia) şi Andrei Runcanu (Voicu).
O comedie de bună calitate care merită savurată, atât pentru povestea atât de actuală, cât mai ales pentru măiestria și jocul actoricesc ce te fac să uiți pentru două ore și douăzeci de minute de orice altceva!
Simona IONIȚĂ