Vineri, 19 ianuarie 2018, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu, din Bd. Regina Elisabeta, nr. 38, București, Asociația Ephemair lansează albumul monografic dedicat artistului Gheorghe Rasovszky, publicat în noiembrie 2017 și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Albumul prezintă, în cele 352 de pagini color, o selecție extinsă a operei artistului din perioada 1970-2017, cu texte semnate de Călin Dan, Dan Stanciu, Sebastian Reichmann, Alex. Leo Șerban, Gheorghe Rasovszky și Simona Vilău. Albumul monografic este lansat în paralel cu expoziția aNORMAL, deschisă la Muzeul Național de Artă Contemporană București în perioada 23.11.2017 – 1.04.2018. În cadrul lansării, vor vorbi Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC), Suzana Dan, președintele Asociației Ephemair, și Gheorghe Rasovszky, artistul căruia îi este dedicată publicația. Discuția va fi moderată de Simona Vilău, curatoare și editoare a albumului monografic.
Opera lui Gheorghe Rasovszky (născut în 1952) este compusă din desen, colaj, lucrări în tehnică mixtă, pictură, fotografie, lucrări video şi instalaţie. Cunoscut mai ales ca parte a Generației ’80, inclus în articolele şi studiile despre perioadă de către criticii de artă Mihai Ispir, Adrian Guță sau Magda Cârneci, promovat în decadele ‘90 și 2000 de curatoarea Ruxandra Balaci, Gheorghe Rasovszky are o personalitate singulară, neîncadrabilă într-un stil sau într-o mișcare artistică. Prieten și colaborator al lui Gellu Naum și al unor artişti şi poeţi contemporani importanţi, ca Dan Stanciu, Sebastian Reichmann, Iulian Mereuță, Vlad Iacob, Rasovszky și-a săpat propriul tunel într-un munte greu de spart, cu spiritul său acid și sensibil, dificil de situat din punct de vedere geografic și geopolitic.
Asociația Ephemair inițiază și produce proiecte culturale și structuri de promovare a culturii contemporane din România atât pentru publicul local, cât și pentru scena internațională. Susținerea scenei locale artistice, a fenomenului culturii contemporane și a tinerilor artiști emergenți români din partea acestei asociații a dus la dezvoltarea, în ultimii ani, a unei structuri compuse din trei proiecte anuale: Noaptea Albă a Galeriilor, Weekend-ul Galeriilor și ART on DISPLAY. În anul 2017, Asociația Ephemair a primit premiul AFCN pentru promovarea culturii române în lume pentru ediția aniversară din 2016 a Nopții Albe a Galeriilor.
www.ephemair.ro
Un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
link eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/2189490231068495/