Luni, 15 ianuarie 2018, în intervalul orar 14.30 -17.00, a avut loc la sediul ICR Beijing evenimentul „Poeții români la Centenarul Marii Uniri”. Acest eveniment a fost organizat de ICR Beijing pentru a marca Ziua Culturii Române, pusă în acest an sub egida Centenarului Marii Uniri.
Evenimentul a cuprins prezentarea evenimentului și prelegere privind Ziua Culturii Române și Centenarul Marii Uniri susținute în limba chineză de către domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing. Au vorbit despre Ziua Culturii Române domnul Wang Tieshan, președintele Asociației de Prietenie China – România și domnul profesor universitar Ding Chao, directorul Centrului de Studii pentru Europa Centrală și de Răsărit din cadrul Universității de Limbi Străine din Beijing, care a făcut totodată o expunere succintă a operei poetice eminesciene.
Având în vedere că, în data de 15 ianuarie 2018, se împlinesc 168 de ani de la nașterea marelui poet român, Mihai Eminescu, institutul l-a sărbătorit dedicându-i un frumos recital de poezie eminesciană rostită în limba română de către Antonina Dragne-Ciuceanu, referent principal relații ICR Beijing, actor de profesie și în limba chineză de către șase actori, membrii ai „Grupului de Artă Beijing”, în frunte cu renumitul regizor Tang Ping.
Prin puterea versurilor sale și a geniului său, Mihai Eminescu a ajuns să devină cel mai cunoscut poet român în străinătate, inclusiv în China, unde există câteva ediții ale poeziei sale.
Amintim că anul trecut, ICR Beijing, în parteneriat cu Editura Universității de Limbi Străine a înlesnit publicarea unei noi ediții a poeziilor eminesciene, a treia în limba chineză, lansată la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, din august 2017. Traducerile prezentate în cadrul recitalului au fost preluate din această ediție.
Tot în cadrul acestui eveniment, tânăra poetă româncă Nicole Vasilcovschi a susținut o prelegere privind poezia românească „Poezia românească de la Eminescu până în prezent – Poezia Centenarului Marii Uniri” și și-a prezentat ultimul său volum de poezii „Moment Enigmatic”. Specialistă în economie și finanțe, profesor universitar, cadru didactic cu dăruire, Nicole Vasilcovschi scrie din pură dăruire, cu emoție, gând, sentiment, cu toate că la prima vedere poezia poate părea cerebrală. Din poeziile recitate de către poetă, cu traducere în limba chineză, ne dăm seama că versul este simplu, curge firesc, nemarcat de metafore căutate, trecând cu dezinvoltură de la real la imaginar și la transcendent. Lumea creatoarei este mai degrabă una cosmică, abia desprinsă din cotidian. Tânăra poetă a tipărit prima sa carte de poezie în anul 2004. În prezent, este profesoară în provincial Shanghai.
Evenimentul a continuat cu câteva dansuri populare românești prezentate de membrii grupului artistic „Iubitorii din Beijing ai cântecului și dansului tradițional românesc”.
La final, dansatorii i-au prins pe invitați într-o imensă Horă a Unirii.
Acest tip de eveniment contribuie la creșterea interesului în China pentru păstrarea propriilor valori culturale, pentru o mai bună cunoaștere a literaturii, limbii și a culturii române și reprezintă o modalitate de a promova marile valori și pe artiștii români în China.