Miercuri, 13 decembrie 2017, de la ora 19: 00 la Teatrul Odeon Centrul Național al Dansului București (CNDB) a decernat Premiile CNDB 2017. Evenimentul a fost la ediția cu numărul patru. Coregrafii și dansatorii Floria Capsali, Vera Proca-Ciortea, Iris Barbura, Lizica Codreanu, Paule Sybille, Stere Popescu, Gabriel Negri, Esther Maghiar și Trixy Checais au fost astfel omagiați pentru că au construit de-a lungul secolului XX contextul coregrafic contemporan din România. Laureații Premiilor CNDB 2017 au fost desemnați în urma muncii de cercetare făcute de departamentul de specialitate al CNDB.
„Pionierii dansului românesc au spart canoane, au emancipat dansul, au fost niște curajosi”, spune Vava Ștefănescu, managerul CNDB.
Laureații sunt:
Floria Capsali – pentru înființarea primului studio particular de dans clasic și ritmic, autorizat de Ministerul Artelor, în care se vor forma nume celebre ale scenei dansului românesc, și crearea “baletelor românești”, aducând pe scenă dansul cult românesc, în urma cercetărilor etnocoreologice. (pentru mai multe informații, accesați Dancecloud.ro: http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/floria-capsali/)
Stere Popescu – pentru investigațiile sale coregrafice care mută discuția în zona dansului conceptual, tendință care începea să-și facă simțită prezența în arta românească, printr-un salt spectaculos de la realismul socialist la neoavangardă. (http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/stere-sterian-popescu/)
Iris Barbura – pentru activitatea sa pe plan internațional (de la București la Berlin și Ithaca, NY) și amprenta ei originală, care asumă un idiom coregrafic inedit, ce îmbină intuiționismul expresionist, dinamismul dansului cult românesc și improvizația ludică a dansului de avangardă. (http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/iris-barbura/)
Lizica Codreanu – pentru că odată cu ea dansul părăsește constelația tematică a contextului autohton printr-o dublă mișcare, de emancipare corporală și de internaționalizare. (http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/lizica-codreanu/)
Gabriel Negry – pentru contribuția sa la istoria și teoria dansului, prin cercetările riguroase și studiile sale de pionierat în domeniul artei coregrafice românești, teoriei expresiei și tehnicii corporale. (http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/gabriel-negry/)
Paule Sybille – pentru deschiderea unei școli particulare în București, la Maison des Français din Piața Lahovary nr. 7, unde aplică metoda sa, bazată pe dansurile de improvizație, care îi inspiră pe dansatorii și coregrafii care i-au fost elevi, printre care Iris Barbura, Trixy Checais și Miriam Răducanu. (http://dancecloud.ro/ieri/organizatii/studio-paule-sybille/)
Vera Proca-Ciortea – pentru crearea unui dans ritmic românesc, după metoda Orff, și inventarea unui sistem original, modern, de notație a dansurilor, sistem recunoscut pe plan internațional. (http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/vera-procaciortea/)
Ester Magyar – pentru crearea, în premieră, a unei politici a dansului contemporan, chiar în interiorul dansului politic de factură dogmatică, și meritul covârșitor de a fi consolidat mecanismul interinstituțional de funcționare a dansului, negociind în permanență cu prerogativele puterii, între Operă, Școala de Coregrafie și Partid. (dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/esther-magyar-gonda/ )
Trixy Checais – pentru că odată cu el dansul capătă nerv, devine asertiv, iar frumusețea devine, așa cum cereau imperativ avangardiștii, convulsivă. S-ar putea spune că odată cu el publicul devine parte integrantă a spectacolului. (dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/trixy-checais/ )
CNDB a oferit, de asemenea, o caramidă – premiu pentru Hotărârea de Guvern care desemnează sediul Centrului la Sala Omnia – este cea mai importantă decizie din 2017 și câștigul cel mai însemnat din istoria recentă și zbuciumată a CNDB-ului.
Coregrafa și dansatoarea Carmen Cotofană a primit o cărămidă simbolică, premiu special din partea instituţiei pentru dedicarea și seriozitatea cu care conduce departamentul de producție spectacole de un deceniu.
Ceremonia #PremiileCNDB2017 a prefațat prima reprezentație din România a spectacolului Gala de Jérôme Bel. Gala este una dintre creațiile care au schimbat percepția publicului asupra dansului contemporan și chiar asupra corpului însuși. Spectacolul este prezentat de CNDB și Institutul Francez, și pe 14 decembrie, la Teatrul Odeon, ambele reprezentații fiind în cadrul programului FranceDanse Orient-Express România 2017, cu sprijinul Teatroskop.
Ca în fiecare an, Premiile CNDB sunt de excelență, recunosc o valoare și nu ierarhizează. De asemenea, trofeele sunt sub forma unor cărămizi pictate cu foiță de aur.
Laureații edițiilor precedente sunt:
- în 2016, Maria Baroncea, Brynjar Bandlien, Miki Braniște, Rui Catalão, Simona Deaconescu, Adina Cezar
- în 2015, Miriam Răducanu, Liana Tugearu, Mădălina Dan, Florin Fieroiu, Eduard Gabia
- în 2014, Ioan Tugearu, Silvia Ghiață, Mihai Mihalcea, Manuel Pelmuș, Alexandra Pirici, Cosmin Manolescu, Mihaela Dancs
Partener al evenimentului Gala de Jérôme Bel: Orange
Partenerii media, Gala de Jérôme Bel: RFI, Radio România Internațional, Radio România Cultural, AGERPRES
Parteneri media ai CNDB: AGERPRES, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Revista Atelierul, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Zelist, B-Critic, Bucharest City App, Graphic Front, Umblat.ro, TANĂNANA
#PremiileCNDB2017 #PremiileCNDB
#GalaJeromeBel #JeromeBel #FranceDanse #OrientExpress #Teatroskop
#decesaCNDB #vazutlaCNDB