Joi, 30 noiembrie 2017, ora 17:00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București (sediul central din Calea Griviței, nr.64-66), a avut loc a XIX-a ediție a Galei Premiilor APLER – Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România. Partenerii Galei au fost Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor, Radio România Cultural şi AgenţiadeCarte.ro. Premiile APLER s-au bucurat de sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale, instituție reprezentată la eveniment de către dl. Ioan Matei, directorul Direcției Cultură Scrisă și Creație Contemporană. Juriul Premiilor APLER a fost format din prof.univ.dr. Silviu Angelescu (preşedinte), Ioan Groşan şi Dan Mircea Cipariu. Au fost acordate 10 premii, dintre care 7 pentru următorii scriitori: Virgil Tănase, Eugen Simion, Bianca Burța-Cernat, Octavian Soviany, George Volceanov, Bedros Horasangian, Lucia Verona și Monica Săvulescu Voudouri. Premiul Revista anului 2016 i-a fost acordat revistei ”Mozaicul” (Craiova). Premiul Editura anului 2016 i-a fost acordat editurii Charmides (Bistrița). Ana Toma (Editura Max Blecher) a primit Premiul Graficianul de carte al anului 2016. Diplomele și conceptul vizual al Premiilor APLER au fost realizate de graficianul Mihai Zgondoiu. Amfitrionii Galei au fost Ioan Cristescu, președintele APLER, și Dan Mircea Cipariu, vicepreședinte. La ceremonia de decernare a premiilor au fost prezenți academicienii Maya Simionescu și Eugen Simion, scriitoarea și traducătoarea Angela Martin, actrița și scriitoarea Ioana Crăciunescu, criticul literar Paul Cernat, poetul și editorul Claudiu Komartin.
Gala Premiilor APLER a fost deschisă de către domnul Ioan Cristescu: ” Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România premiază editurile membre APLER. De fiecare dată, cu excepția unui singur an, aceste premii au fost susținute financiar, în afara fondurilor APLER, de către Ministerul Culturii și Identității Naționale. Fondurile APLER se constituie din suma colectată din copia privată, ceea ce-i revine ca procent, cam 15% din totalul copiei private, ceea ce înseamnă că APLER, din cele 7 asociații care există, este pe locul 4 din țară. Am putut participa, astfel, ca parteneri în diverse gale, festivaluri, precum și la târgurile de carte Bookfest și Gaudeamus, pentru promovarea și susținerea editurilor membre ale APLER. Începând de anul acesta, am decis să luăm în fiecare an câte un stand, la Bookfest și Gaudeamus, stand în care editurile membre să fie găzduite într-un spațiu generos, gratuit. Am căutat, ca de fiecare dată în cadrul acestor premii, să păstrăm un echilibru și să aducem în prim plan și valoarea, dar și interesele asociației. Unele edituri, unii autori sunt membri ai APLER, însă anul acesta am încercat să creăm un echilibru pe piața autorilor de carte din România, o piață destul de dezechilibrată, și să nu facem parte din zona unor grupuri literare, ci să fim mult mai deschiși spre diversitate și varietate. Îi mulțumesc domnului Ioan Matei pentru că în ultimii 15 ani, în calitatea sa de director al Direcției Cultură Scrisă și Creație Contemporană, a susținut în fața zecilor de miniștri ai culturii importanța acestor premii.”
Premiul Cartea anului 2016: Virgil Tănase pentru ”Viața misterioasă și terifiantă a unui ucigaș anonim” și ”Balul de la castelul bântuit”, apărute la Editura Muzeului Literaturii Române, și pentru ”Cehov”, publicat de Editura Tracus Arte.
”Virgil Tănase este, după părerea mea, un caz suspect de autor, de important prozator, care nu are deschidere la editurile din România. Nu mă întreb de ce. Poate că unii știu. Mă bucur că în urmă cu patru ani mi-a fost lăsat moștenire un contract de editare a romanelor lui Virgil Tănase și în fiecare an am scos unul sau două romane. Este un autor puternic și autentic”, a declarat Ioan Cristescu.
Silviu Angelescu: ” Este o onoare pentru mine să explic de ce am pledat pentru acest premiu, pe care juriul i l-a atribuit lui Virgil Tănase. Este un scriitor pe care îl prețuiesc foarte mult. Îl cunosc de pe vremea când eram studenți. Probabil că ați observat și dumneavoastră că anumiți studenți se detașează, devin foarte vizibili, și Virgil Tănase era un asemenea student. Era un mare cititor de literatură, la curent, în anii 70, cu tot ceea ce înseamna literatura franceză cu deosebire, în acel moment. Sunt personalități care își confirmă ulterior această identitate a începutului, o depășesc chiar. Știți cu siguranță ce înseamnă Virgil Tănase pentru literatura franceză, în primul rând. Mie mi-a părut foarte rău că nu și-a putut continua activitatea în literatura română. Virgil Tănase a umplut un raft de bibliotecă și nu cu lucrări de mâna a doua. Cred că premiul acesta i se cuvine pe deplin.”
Ioan Matei: ”Am căutat întotdeauna, de când sunt la minister, să înlătur partipriurile. Consider că valoarea nu se găsește într-un singur loc, doar la anumite persoane, ci este loc pentru toți cei care scriu, cei care creează și datoria noastră este să îi sprijinim pe cei care aduc un plus de valoare în cultura română. ”
Domnul Ioan Matei a înmânat Premiul Colecţia anului 2016: ”Cronologia vieții literare românești: perioada postcomunistă, volumele VIII-XIII – 1997-2000)”, Editura MNLR, Academia Română, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu”; coordonator general: Eugen Simion, coordonator: Bianca Burța-Cernat.
Bianca Burța-Cernat: ”Mulțumesc atât în numele meu cât și al colectivului pe care îl reprezint. De obicei, cercetarea literară este văzută din afară ca fiind o muncă puțin spectaculoasă. Din interior o asemenea muncă echivalează cu o muncă de detectiv, de om care adună informații, le leagă și le interpretează. O asemenea muncă este rareori premiată. Adesea teoriile sunt perisabile, documentul de istorie literară când este cules cu cele mai bune intenții este neperisabil și el servește pe termen mediu și lung pentru ceea ce numim patrimoiu cultural național. Ideea întocmirii acestei lucrări a aparținut domnului profesor Eugen Simion. Domnia sa mi-a acordat maxima încredere și mi-a încredințat proiectul pentru perioada 1990-2000 și îi mulțumesc pentru că a avut încredere în mine și în noi toți dându-ne mână liberă și sprijinindu-ne pentru realizarea celor 13 volume, acoperind 11 ani dintr-o perioadă destul de problematică din istoria politică, intelectuală, culturală a României postdecembriste. A fost o muncă de 3 ani, dar care consider că a meritat.”
Premiul Editura anului 2016: Editura Charmides
Ioan Cristescu: ” Editura Charmides primește acest premiu din cel puțin trei motice. În primul rând pentru că s-a ocupat de promovarea tinerilor, în al doilea rand pentru că a rămas printre puținele edituri din România care publică poezii și în al treilea rand pentru că programul editorial publicat în 2016 este un program editorial de calitate.”
Gavril Țărmure, director Editura Charmides: ” Sunt foarte onorat să mă aflu aici.Vreau să mulțumesc oamenilor cu care colaborez foarte strâns în selectarea autorilor: Dan Coman și Marin Mălaicu-Hondrari. Un alt colaborator de nădejde îmi e poetul Ion Mureșan, care a acceptat să își scoată cărțile la editura noastră. Printre autorii publicați se numără: Angela Marinescu, Ion Mureșan, Octavian Soviany, Ioana Crăciunescu, Ștefan Manasia, Ana Dragu și alții. Editura se străduiește să reziste pentru că știti că nu e o mare afacere să editezi poezie pentru că nu se omoară lumea să o cumpere și dacă o cumpără o cumpără la un preț foarte mic. Sunt foarte fericit că editura rezistă și că foarte mulți poeți buni doresc să publice la noi.”
Gavril Țărmure a recitat un colind semnat de Ion Mureșan.
Premiul Graficianul de carte al anului 2016: Ana Toma, Editura Max Blecher
”Acest premiu a fost obținut în cele 19 ediții de cei mai importanți graficieni de carte: Mircia Dumitrescu, Done Stan, Stan Baron, Mihai Zgondoiu. Este o listă de mari creatori care au făcut și școală pentru grafica de carte în România. Precizez că este singurul premiu pe care asociațiile de editori îl acordă în România, Graficianul de carte. Anul acesta premiul îi este acordat Anei Toma, de la Editura Max Blecher, pentru faptul că ea de câțiva ani de zile coordonează vizual aceste cărți care arată minunat. Sunt convins că acest premiu contează în lumea creatorilor de grafică de carte din România”, a spus Dan Mircea Cipariu.
Ana Toma: ”Este într-adevăr primul premiu de acest gen care mi se oferă și prima menționare de acest gen, într-un context oficial în calitate de grafician. De obicei îmi place să rămân mai în umbră. Cred că datorită lui Claudiu Komartin primesc acest premiu. Alături de el am format editura și alături de el am făcut primul proiect editorial înainte de a fi înființată editura. Le mai mulțumesc Cameliei Toma, autorilor care au publicat la editura noastră. Întotdeauna pornesc ilustrațiile de la textele lor. Vreau să le mulțumesc acelor autori care nu sunt mulțumiți de coperta inițială pentru că mă pun întotdeauna la lucru și înttodeauna rezultatul final este mult mai bun.”
Premiul Revista anului 2016: Mozaicul, Craiova
Nicolae Marinescu, directorul revistei Mozaicul, Craiova: ”Ca să înțelegei cât suntem de onorați și de bucuroși pentru premiul acordat trebuie să vă fac mărturisirea că am venit aici împreună cu o întreagă delegație: Viorel Pîrligras, un grafician și scriitor remarcabil, în care noi credem foarte mult și care dă și chip publicației noastre, tânărul redactor-șef Petrişor Militaru, cu tânăra Secretar de redacţie, Maria Dinu, cu foarte tânăra poetă Anca Șerban , care a fost desemnată câștigătoarea de anul acesta a concursului de debut pentru poezie Constantin Nisipeanu, inițiat de Petrişor Militaru. Revista reia o publicație apărută în 1838 la Craiova, editată de Constantin Leca care i-a fost professor de caligrafie și desen lui Titu Maiorescu. Singura colecție integrală a Mozaicului se găsește la Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman din Craiova. Am reeditat această colecție într-un volum pentru a încerca să o pun la dispoziția tuturor celor interesați să cunoască istoria presei românești și această contribuție. În septembrie 2018 se împlinesc 180 de ani de la apariția Mozaicului lui Constantin Leca. Ne bucurăm că acest efort al nostru este recunoscut și mulțumim pentru acest premiu.”
Premii Speciale: George Volceanov – ”volum de teatru maghiar contemporan – Zalan Tibor”, Editura Tracus Arte; Octavian Soviany, ”Teatru”, Editura Tracus Arte
George Volceanov: ”Sunt foarte emoționat pentru că am debutat în 1983 editorial ca traducător de litearatură maghiară și, abia în 1993, ca traducător de literatură engleză. Este prima recunoaștere în acest segment. Este un premiu acordat, nu atât mie, cât unui colectiv. Din noiembrie 2016 și până acum au apărut patru volume de traduceri colective din limba maghiară, două volume de teatru contemporan, la Tracus Arte, un volum antologie de proză scurtă maghiară la Curtea Veche și un alt volum va apărea, curând, la Oradea. Traduceri realizate de o echipă pe care am pregătit-o în ultimii ani cu ocazia mai multor seminarii de traduceri literare din maghiară în limba română.”
Octavian Soviany: ”Sunt nu numai onorat, dar și sincer bucuros pentru acest premiu, din 3 motive: pentru că am luat un premiu, într-un moment în care aveam impresia că din diverse motive pentru mine a cam trecut vremea premiilor. În al doilea rand, pentru că este un premiu special, Dumnezeu să-mi ierte lipsa de modestie, dar și eu m-am considerat întotdeauna puțin mai special. În al treilea rând, sunt bucuros pentru că acest premiu a fost primit de o carte de teatru. Înseamnă că încercările mele de dramaturgie au început să fie luate în seamă. Eu scriu de multă vreme teatru, am îndrăznit să ies acum vreo doi ani la lumină cu două volume de teatru care au fost publicate la editura Tracus Arte și văd că încet, încet acest teatru începe să fie citit, poate într-o bună zi va fi și reprezentat.”
Premiul pentru dramaturgie contemporană: Lucia Verona – ”Patru comedii cu aniversări”, Editura Tracus Arte
Lucia Verona: ” E o foarte mare bucurie că acest volum a fost premiat de două ori, o dată de u
Uniunea Scriitorilor și acum de APLER. Anul acesta fiind ocupată cu crearea sălii Teatrului Dramaturgilor, împreună cu domnul Cristescu, a încă unei săli și a unui teatru, nu prea am avut timp să mă ocup cu promovarea cărții mele. Mulțumesc foarte mult.”
Premiul pentru Jurnalism cultural: Bedros Horasangian, Observator cultural
Ioan Groșan despre Bedros Horasangian: ”Ca să-l parafrazez pe Nenea Iancu, nu cunosc un jurnalist, cunosc un prozator foarte bun, una din mințile strălucite ale generației noastre și decan de vârstă al optzecișilor, care a debutat strălucit în anii 80 și cu niște proze de un sarcasm bine temperat, excelent scrise. Aceste calități le întâlnim și în rubrica domniei sale de la Observator Cultural. Textele sale critice la ceea ce se întâmplă astăzi nu sunt pamflete, sunt la limita pamfletului, dar are deja o stilistică bine conturată și îl felicit că ne reprezintă pe noi, pe prozatori, și în acest câmp nefertil al publicisticii.”
Bedros Horasangian: ”Eu m-am apucat de scris proză după 30 de ani, până atunci mai comițând articole, primul articol a fost Pallady în colecția Zambaccian. Aș recomanda jurnalul lui Pallady literaților români pentru că majoritatea îl știu ca pictor, iar marele public românesc îl știe ca nume de stradă. Autoritățile române au dat numele acestui rafinat pictor unui bulevard la marginea orașului. Mi-a plăcut să scriu despre plastică, muzică, cronică politică. Pe cronică politică am rămas puțini. Prea repede ies la pensie intelectualii români. Am scris și voi continua să scriu publicistică. ”
Premiul Autorul român din diaspora: Monica Săvulescu Voudouri, ”Ce nu știe un non-emigrant”, Editura Tracus Arte
Dan Mircea Cipariu a citit mesajul trimis din Atena de Monica Săvulescu Voudouri.: ”Dragă Dan Cipariu, sunt dezolată că nu pot fi în București la acest eveniment, dar vreau să vă transmit câteva gânduri: Îi mulâumesc domnului Ioan Cristescu că mi-a publicat cartea la Tracus Arte. îi multumesc Angelei Martin că mi-a oferit prilejul să scriu paginile ei inițial pentru revista Cultura. Mulțumesc juriului pentru apreciere. Îți mulțumesc ție pentru tot ceea ce faci pentru literatură. Mă străduiesc să fiu aproape de voi prin tot ce organizez în diaspora pentru cultura română. Vă doresc, citându-ți formula, cât mai multe asemenea „Zile fastuoase”. Cu drag, Monica Săvulescu Voudouri”.
Simona IONIȚĂ
fotografii de Ștefania Coșovei și Petrișor Militaru