spot_img

Săptămâna Filmului Maghiar la București, ediția a XI-a

În perioada 12-19 noiembrie 2017, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București organizează a unsprezecea ediție a Săptămânii Filmului Maghiar, gala producțiilor cinematografice maghiare la București. Scopul evenimentului este de o oferi a privire în ansamblu asupra cinematografiei maghiare, asupra spiritualității, varietății și prezentului ei. Săptămâna Filmului Maghiar va fi găzduită și în acest an de Muzeul Național al Țăranului Român, Studioul Horia Bernea (Str. Monetăriei nr. 3). Intrarea la proiecții este gratuită. Filmele sunt subtitrate în limba română, respectiv engleză. Înainte de proiecții, profesorul universitar Radu Igazság, critic de film și regizor de filme de animație, va face o scurtă prezentare a fiecărui film. Filmul de deschidere a Săptămânii Filmului Maghiar la București, pelicula ”1945”, în regia lui Török Ferenc, va avea lansarea la București, în prezența scenaristului, Szántó T. Gábor. Înainte de proiecția acestui film Szemző Tibor (autorul coloanei sonore a filmului) și Gőz László (unul dintre interpreții muzicii filmului), formând duo-ul Takarmánybázis Tandem, vor reflecta într-o concepție incomparabilă, caracteristică lor, asupra sunetelor filmului și a imaginilor alb-negru ale lui Ragályi Elemér (operatorul filmului), într-un cineconcert intitulat ”1945 – Filmul văzut prin sunete”.

În cadrul Săptămânii Filmului Maghiar la București anual este prezentat câte-un festival maghiar de film, anul acesta invitatul nostru fiind Festivalul Internațional de Scurtmetraje BuSho – Budapest Short. Sub marca acestui festival prezentăm la București cele mai bune pelicule maghiare participante la ediția 2017, precum și filmele premiate, respectiv scurtmetrajul artistic Welcome, câștigătorul marelui premiu al festivalului.

În programul acestei ediții a Săptămânii Filmului Maghiar figurează nouă filme artistice de lungmetraj, dar se vor proiecta și filme experimentale, filme documentare, de animație și scurtmetraje, adevărate trufandale pentru iubitorii de cinema. Printre filmele artistice se numără pelicule premiate anul trecut la festivalurile internaționale din lume. Datorită succesului internațional al cinematografiei maghiare, distribuitorii români și-au îndreptat atenția către filmele maghiare, și după ce Fiul lui Saul și Despre trup și suflet cinefilii pot viziona pe marile ecrane și alte noi filme maghiare.

Filmul cu cel mai mare succes de public în Ungaria, Kincsem – pariul secolului va fi lansat în București tot în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar, în prezența regizorului Herendi Gábor. Îl avem ca invitat și pe Madarász Isti, regizorul filmului Bucla temporală, premiat la Festivalul de film Science+Fiction din Trieste ca fiind cea mai bună creație. În programul Săptămânii Filmului Maghiar figurează și pelicula Brazilienii, care de asemenea va intra în circuitul cinematografelor din România, va fi prezentată filmul Cu inima curată, nominalizată anul trecut la Premiul Oscar, respectiv Cetățeanul, în regia lui Vranik Roland, precum și Coiotul de Kostyál Márk. La premiera din București a filmului Puțul ne onorează cu prezența regizorul Gigor Attila și editorul Kiss Wanda.

Nu vor fi uitați nici micii cinefili, pentru prima dată se vor organiza și ateliere de creație pentru ei, călăuzindu-i în lumea miraculoasă a celor două filme pentru copii prezente în program: Bobiță și Buburuză, respectiv Povești plutitoare.

În secțiunea de filme documentare a Săptămânii Filmului Maghiar se va proiecta un road-movie muzical de Bereczki Csaba, Soul Exodus, o călătorie în timp și spațiu a unor muzicieni care-și caută rădăcinile pornind din Canada, ajungând până în Basarabia prin Paris, Berlin și Budapesta. La proiecția va fi prezent regizorul filmului, Bereczki Csaba. Pelicula Hai, băieți! prezintă fenomenul unguresc din lumea hocheiul pe gheață, un portret de echipă transpus într-un film documentar emoționant și dinamic. Filmul va fi urmat de o întâlnire a publicului cu regizorul Francisco Escalanté.

În avanpremiera Săptămânii Filmului Maghiar, duminică, 12 noiembrie la sediul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București se va vernisa expoziția de fotografii realizate de artistul fotograf Szilágyi Lenke în timpul filmărilor peliculei 1945, urmată de concertul de jazz susținut de Kozma Orsi Quartet.

Invitaților Săptămânii Filmului Maghiar le va face mare plăcere să răspundă la întrebările cinefililor și spectatorilor în cadrul întâlnirilor cu publicul. Vor fi invitați în fiecare zi, din aproape toate genurile filmului, astfel publicul îi poate întâlni pe scenaristul Szántó T. Gábor, organizatorul de festivaluri Gábeli Tamás, operatorul Maly Róbert, regizorii Herendi Gábor, Bereczki Csaba, Francisco Escalante, Madarász Isti, Gigor Attila și editorul Kiss Wanda, scopul Săptămânii Filmului Maghiar având ca obiectiv dialogul, cunoașterea și înțelegerea culturală.

Scopul este de asemenea dialogul dintre specialiștii celor două țări, inclusiv la nivelul instituțiilor de învățământ cinematografic. Anual este invitat un cineast să susțină o prezentare, un curs pentru studenții Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, anul acesta scenograful Szántó T. Gábor va vorbi despre ecranizarea unei piese literare.

Săptămâna Filmului Maghiar se va încheia pe data de 19 noiembrie cu un film despre tineri regizat de Tiszeker Dániel: #Niciodatănusetermină, care la fel ca celelalte pelicule oferite publicului bucureștean în anii anteriori (EXISTĂ ceva… sau Balaton method) dovedește că tinerii din Ungaria au același gânduri, probleme, aspirații ca ști generația tinerilor din țara vecină.

Programul detaliat al cele de-a 11-a ediții a Săptămânii Filmului Maghiar la București: http://bukarest.balassiintezet.hu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508