”Maimuţă şi esenţă”, de Aldous Huxley, a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”– traducere din limba engleză şi note de Ona Frantz – și este disponibilă și în ediție digitală. Au trecut mulţi ani de la al Treilea Război Mondial. Elegantul şi candidul doctor Poole debarcă, alături de o echipă de exploratori, într-o Californie fantomatică, răvăşită de suflul deflagraţiei nucleare. Aici găseşte rămăşiţele unei umanităţi înstrăinate, pline de mutanţi, supuse unor idoli însetaţi de sînge, o civilizaţie pustiită unde prea puţinii supravieţuitori trăiesc după o nouă lege, care spune că nu poţi iubi decît o dată pe an. Curajoşii şi revoltaţii care îndrăznesc să evadeze sînt supuşi torturii şi eliminaţi. Urmărind povestea cu exactitate de scenariu, romanul ”Maimuţă şi esenţă” dezvăluie pictural perspectivele şi detaliile unei lumi stranii şi neaşteptate, dar deloc improbabile, anunţate în celebrul roman distopic ”Minunata lume nouă”.
„Inteligent, zguduitor, profund, original… O viziune teribilă a unui viitor încă posibil.” (Anthony Burgess)
„Maimuţă şi esenţă îţi lasă o impresie amestecată: pe de o parte apreciezi inteligenţa cu care e construită povestea, pe de altă parte nu poţi să nu te înspăimînţi de lumea pe care o creează.” (The Independent)
„Maimuţă şi esenţă este un roman emoţionant; amărăciunea pură, obstinată care transpare din paginile lui nu poate să nu te tulbure.” (Time)
Carte recomandată de Radio România Cultural
Aldous Huxley (1894-1963) s-a născut în oraşul englez Godalming, comitatul Surrey, într-o familie cu o îndelungată tradiţie intelectuală.
În 1908 şi-a început studiile la Eton College, iar după o întrerupere de doi ani le-a continuat la Balliol College din Oxford. În 1916 a publicat prima sa carte, volumul de versuri Roata în flăcări (The Burning Wheel). Patru ani mai tîrziu, în 1920, i-a apărut un volum de povestiri, Limbo, urmat – la doar un an – de primul său roman, Crome Yellow (Galben de Crome). Brave New World (Minunata lume nouă), unul dintre romanele de referinţă ale secolului trecut, a fost publicat în 1932. În 1937 Huxley s-a mutat în Statele Unite împreună cu soţia sa, Maria, şi fiul lor, Matthew.
A locuit pînă la sfîrşitul vieţii în sudul Californiei şi în New Mexico, s-a apropiat de filozofia orientală şi a scris o vreme scenarii de film.
Tot aici a început să experimenteze drogurile psihedelice, relatîndu-şi ulterior trăirile în faimosul eseu The Doors of Perception (Porţile percepţiei) din 1954. Huxley a publicat de-a lungul vieţii numeroase romane, volume de povestiri, eseuri şi poezii, scenarii de film şi biografii, cărţi de filozofie, jurnale de călătorii şi cărţi pentru copii, fiind considerat unul dintre cei mai reprezentativi şi mai influenţi scriitori ai secolului XX.
În 1959 scriitorul a fost distins cu Premiul pentru Excelenţă al Academiei Americane de Arte şi Litere.
Colecția „Biblioteca Polirom” numără pînă în prezent peste 1.000 de titluri și este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.
În pregătire:
Elif Shafak, Cele trei fiice ale Evei
Salman Rushdie, Casa Golden
Bruce Springsteen, Born to Run
Bandi, Acuzația