spot_img

Gaudeamus 2017: Spectacolul poeziei la Editura Casa Radio

La cea de-a XXIV-a ediție a Târgului Internațional de carte Gaudeamus – Carte de învățătură, ce va avea loc la Pavilionul Central Romexpo în perioada 22-26 noiembrie, Editura Casa Radio vă invită la spectacolul poeziei. Am pregătit pentru ascultătorii și cititorii noștri noi titluri în colecții consacrate: Fonoteca de Aur. Seria Spectacolul poeziei, Lecturi pe întuneric, Biblioteca de Poezie Românească și Biblioteca Radio.

Cinci decenii de poezie cu Ana Blandiana, Dansul poetic seducător al  Ninei Cassian, inegalabilul Şerban Foarţă care traduce și interpretează în poezie scrierile lui I. L. Caragiale  şi doi poeţi „de manual” – o adevărată provocare pentru orice editor român! –, George Coşbuc şi G. Topîrceanu, recitiți de doi poeți de raftul întâi ai poeziei româneşti de azi (Ioana Nicolaie și Florin Iaru). Performanțele auctoriale se conjugă, se potenţează cu performanţele actoriceşti: Editura Casa Radio vă invită să (re)ascultați voci unice. Lor li se alătură N. Steinhardt, binecunoscutul eseist, care surprinde oriunde poezia lumii: în note de călătorie, portrete literare, cronici de expoziție.

Este liberă floarea? Poeme rostite la Radio (1965-2017), carte+dublu CD, semnată Ana Blandiana, este un mănunchi de 115 poeme: înregistrări din Fonoteca Radio, de-a lungul a peste cinci decenii, cea mai recentă sesiune de înregistrări fiind prilejuită chiar de această apariţie (pe 24 martie 2017, cu o zi înainte ca scriitoarea să împlinească 75 de ani). Ana Blandiana la radio, recitându-şi versurile, este Vocea poeziei prin excelenţă.

Dans. Poeme rostite la Radio (1959-2003), carte+CD, trasează istoria poetei Nina Cassian la Radio România: 28 de poeme proprii şi 12 traduceri din poetul german Christian Morgenstern. Un pas în redescoperirea acestei scriitoare complicate, un dans volubil între cuvinte scrise, cuvinte rostite şi ilustraţii semnate Tudor Jebeleanu.

Şerban Foarţă citeşte din Caragialeta & Caragialeta bis: acest audiobook este efectul de ecou al întâlnirii dintre doi autori, unul dramaturg și prozator, celălalt poet, unul din secolul XIX, un clasic, celălalt din secolele XX și XXI, un (post)modern. Este un dialog atemporal, e exegeză în versuri, anamorfoză, oglindire, pretext, un joc de măști, un one-man show la microfon, cu sound-ul epocii personajelor lui Caragiale. Cu o prefață de Simona Popescu.

Coşbuc live 1963&1968 şi G. Topîrceanu, Romanţa gramofonului: două audiobook-uri care oferă o recitire atentă, atât prin intermediul vocilor actorilor – Ludovic Antal, Emil Botta, Octavian Cotescu, Ion Caramitru, Dumitru Furdui, Dinu Ianculescu, Ion Lucian, Valeria Seciu ș.a. – cât și prin acela al poeților contemporani, a unor poeţi binecunoscuţi publicului român (atât de cunoscuţi, încât riscă să fie definitiv uitaţi): George Coşbuc şi G. Topîrceanu.

N. Steinhardt, Jurnal de autor (1978-1984): 16 tablete radiofonice citite de Steinhardt în emisiunea „Atlas cultural”, în perioada 1978-1984, precum şi un bonus, un interviu din 1984. Un om într-o voce, aşa cum îl prezintă Ion Bogdan Lefter în prefaţa sa, un om şi un scriitor cu totul aparte, deţinătorul unul „eseism cultivat şi lejer.

De asemenea, în Colecția Noapte bună, copii!, Editura Casa Radio vă așteaptă cu povești de adormit copii, reinterpretate grafic de către artistul Alexandru Ciubotariu.

Editura Casa Radio imaginează itinerarii alternative prin poezia românească, descoperă și redescoperă, totul fiind posibil datorită copleșitoarei memorii a Radioului public.

Programul lansărilor Gaudeamus 2017, standul Radio România (nivel +4.50, stand 250):

Vineri, 24 noiembrie 2017

13.30 – 14.30 EDITURA CASA RADIO

Lansare: Colecţia  de CD “Fonoteca de Aur”, seria “Spectacolul poeziei”:

COȘBUC LIVE 1963&1968 ; G. Topîrceanu, Romanţa gramofonului

Invitaţi: Florin Iaru, Vasile Manta, Luigi Bambulea

14.30 – 15.00 EDITURA CASA RADIO

Lansare: Colecţia de CD „Lecturi pe întuneric“: Șerban Foarță citește din Caragialeta şi Caragialeta bis

Invitaţi: Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Marius Chivu, Emil Buruiană

16.30 – 17.30 EDITURA CASA RADIO

Lansare: Colecţia de audiobook „Biblioteca de poezie românească“: Ana Blandiana, Este liberă floarea? Poeme rostite la Radio 1965-2017

Invitaţi: Ana Blandiana, Mircea Martin, Emil Buruiană, Dan Verona

Sâmbătă, 25 noiembrie 2017

12.00 – 13.00 EDITURA CASA RADIO

Lansare: Colecţia de audiobook „Biblioteca Radio“: N. Steinhardt, Jurnal de autor. Tablete radiofonice 1978-1984

Invitaţi: Ion Bogdan Lefter, Bogdan Ghiu, George Ardeleanu, Victoria Dimitriu, Anca Mateescu

14.00 – 15.00 EDITURA CASA RADIO

Lansare: Colecţia de audiobook „Biblioteca de poezie românească“: Nina Cassian, Dans. Poeme rostite la Radio 1959-2003

Invitaţi: Marius Chivu, Bogdan Ghiu, Dragoş Cojocaru, Tudor Jebeleanu

La Editura Casa Radio marile voci dau cortina la o parte!

Mai multe detalii pe www.edituracasaradio.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508