spot_img

Festivalul Filmului Francez 2017

În perioada 16-19 noiembrie 2017, la Timișoara, va avea loc o nouă ediție a Festivalului de Film Francez. Proiecțiile se vor desfășura în sala Aula Magna a Universității de Vest. În noiembrie, Festivalul Filmului Francez ajunge și pe marile ecrane din alte 9 orașe din România (București, Arad, Brașov, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Ploiești, Timișoara). O bună ocazie de a sărbători majoratul pe stil vechi al acestui eveniment – adică cei 21 de ani de existență ai festivalului -, dar mai ales pentru a atrage atenția asupra mediilor sociale și a realităților în care trăim. La Timișoara, deschiderea oficială va avea loc joi, 16 noiembrie, ora 18:00, în Aula Magna,  cu un film „redutabil”, care s-a regăsit în selecția oficială de la Cannes 2017. ”LE REDOUTABLE ”(regia Michel Hazanavicius) aduce în fața publicului, într-o notă comică, biografia celebrului realizator francez Jean-Luc Godard.

Anul acesta,  Festivalul Filmului Francez își reinventează secțiunile care l-au făcut popular în rândul cinefililor.

6 filme de debut alese cu grijă dintre cele mai interesante prime creații cinematografice apărute în ultima vreme își vor disputa preferințele publicului în cadrul secțiunii Competiție. „Premiul publicului TV5 MONDE” va recomp ensa filmul cel mai apreciat de  spectatori, producția urmând să fie distribuită în toate cinamatografele din România.

Panorama invită publicul român să vizioneze cele mai noi și mai bune creații ale cinematografiei franceze actuale, producții îndelung aplaudate de critici și de public, cu ocazia marilor festivaluri de pe mapamond. Pe lângă Le Redoutable (filmul de deschidere), un alt film s-a regăsit în selecția oficială a Festivalului de la Cannes 2017 și care va fi proiectat în acest an la Timișoara este RODIN de Jacques Doillon. Această proiecție se dorește a fi un omagiu pe care Festivalul Filmului Francez îl aduce marelui sculptor, de la moartea căruia se împlinesc exact o sută de ani pe 17 noiembrie. Tot din această secțiune, în închiderea festivalului, spectatorii pot viziona NOCTURAMA, un film care repune în discuție lumea contemporană marcată de pericolul permanent al atentatelor teroriste, pornind de la atentatul de la Paris din 13 noiembrie.

O noutate la Timișoara este programul Săptămânii Cahiers du cinéma. Realizat în colaborare cu cea mai importantă revistă de cinema din Franța, acesta are ca punct de pornire ideea de ”arhitectură”. Selecția propusă de Joachim Lepastier, critic de film la Cahiers du cinéma, întoarce pe toate fețele sensurile noțiunii de ”arhitectură” pentru cea de a 7-a artă – de la decorul concret la structura conceptuală sau la arhitectura unei opere filmice. Un documentar cu și despre adolescenți, SWAGGER, ne transpune în lumea a 11 tineri locuind în suburbii ale marilor orașe din Franța. Tot din această selecție face parte și LE ROI ET L’OISEAU (Regele și pasărea cântătoare), singurul film de animație din festival și unica proiecție care va avea loc la Institutul Francez.

Se anunță, așadar, o ediție cu filme foarte diversificate, pentru toate vârstele și toate preferințele!

Toate filmele sunt prezentate în versiune originală cu subtitrare în limba română.

Intrarea este liberă!

FFF2017 – realitatea prin obiectivul filmului francez !

Organizatori: Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România

Co-organizatori: Universitatea de Vest din Timișoara

Prezentat de: Orange

Parteneri: Renault, Groupama, Carrefour,

Parteneri Timișoara: MGI Coutier, Helpline, APECA, Hexagone, Lectorat français de Timisoara

Parteneri media: TV5MONDE, TVR, RFI România, Radio România Internațional, Kolectiv,

Parteneri media Timișoara : Kiss Fm, TVR Timișoara, Urby, Timișoara Azi, Timisoreni.ro, Pagini de cultură, Pelicula Culturală, Marele Ecran

Cu sprijinul: Cahiers du cinéma

Mai multe detalii :

http://institutfrancais.ro/Timisoara/event/61/Festivalul%20Filmului%20Francez

Informații în timp real:   Festival du Film Français Timisoara 2017

PROGRAM

JOI 16 NOIEMBRIE

16.00 Swagger (Cahiers du cinéma)

Regizor: Olivier Babinet

Documentar – Franţa – 2016 1h24 min

18.00 DESCHIDEREA OFICIALĂ

LE REDOUTABLE   (Panorama)
Regizor : Michel Hazanavicius
Comedie, biografic – Franţa – 2016 – 1h42

VINERI 17 NOIEMBRIE

16.00 Petit Paysan |Lapte blestemat(Competiție)

Regizor: Hubert Charuel

Dramă, thriller – Franţa – 2017 – 1h30

18.00 Occidental (Competiție)

Regizor: Neïl Beloufa

Comedie – Franța – 2017 – 1h13

20.00 Réparer les vivants |Reparându-i pe cei vii (Panorama)

Regizor: Katell Quillévéré

Dramă – Franţa – 2015 – 1h40

SÂMBĂTĂ 18 NOIEMBRIE

16.00 Kiss & Cry |Săruturi și suspine (Competiție)

Regizor: Lila Pinell şi Chloé Mahieu

Comedie dramatică – Franţa – 2017 – 1h20

18.00 Corporate |Corporatista (Competiție)

Regizor: Nicolas Silhol

Dramă, thriller – Franţa – 2016 – 1h35

20.00 Rodin |Rodin (Panorama)

Regizor: Jacques Doillon

Biografic, dramă – Franţa – 2016 – 1h59

DUMINICĂ 19 NOIEMBRIE

11.00 Le Roi et l’oiseau |Regele și pasărea cântătoare (Cahiers du cinéma)

Regizor : Paul Grimault

Animație – Franța – 1979 – 1h27

Proiecția are loc la Institutul Francez Timișoara (Bd.C.D.Loga, nr.46)

16.00 Avant la fin de l’été |Sfârșit de vară (Competiție)

Regizor : Maryam Goormaghtigh

Comedie, docu-ficţiune – Franţa, Elveţia – 2017 – 1h20

18.00 Compte tes blessures  |Numără-ți rănile (Competiție)

Regizor: Morgan Simon

Dramă – Franţa – 2016 – 1h20

20.00 Nocturama |Nocturama (Panorama)

Regizor: Bertrand Bonello

Thriller –Franţa, Germania – 2015 – 2h10

Informații detaliate despre realizatori și despre filme în broșura festivalului: https://issuu.com/ifbucarest/docs/fff2017

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508