Marți, 21 noiembrie 2017, ora 17.00, la Centrul de Cultură Arhitecturală a UAR din Strada Jean Louis Calderon, nr. 48, are loc vernisajul Expoziției de pictură și desen EMOgrafii a arhitectei Cristina Țurlea. Expoziția va fi deschisă până în 8 decembrie 2017.
Ce sunt emografiile?
”Povestea a început în octombrie 2016 – spune Cristina Țurlea. Numele a venit mai târziu. Când deja se strânseseră mai bine de cincizeci. Când în telefonul meu era deja un pachet considerabil cu imaginile lor. Atunci le-am văzut. Toate înșirate, ordonate. Până atunci fuseseră secvențe, imagini punctuale, clipe ale sufletului prinse în linii și culoare, aparent fără o noimă, fără o regulă a minții. Emoții. Brusc au devedit un film. Clișee purtate de unda timpului. O radiografie a sufletului. EMOgrafii.”
Majoritatea exponatelor sunt desene realizate pe carton colorat, înrămate în pas-partout, cu dimensiunile de 32×32 cm sau 48×48 cm. Par fragmente de vitralii de catedrală apuseană, geometrii surprinzătoare din spatele cărora răzbate o lumină care fascinează, îndeamnă la introspecție, majoritatea în nuanțe de albastru, deloc reci, sugerând combinații de pietre prețioase menite să trimită gândul la esențe și ezoterism, la ritualuri în care să ne inițiem, sugerând experiențe intense la care să fim părtași. La altă privire, gândul ne duce la desene de influență orientală.
Cristina Țurlea a mai avut expoziţii personale – „Culori și culoare”, pictură, 2010, Sala Octav Doicescu, UAR; „City-ul bancar București”, fotografie, 2010, Sala Rotondă, BNR; „înSemne în Culoare”, pictură, 2011, Centrul de Cultură Arhitecturală UAR; „Joc de Culori”, pictură, 2012, Sala Rotondă, BNR; „Malta. Muze, îngeri, mandale”, pictură, 2014, Centrul de Cultură Arhitecturală UAR; ”înCHIPuiri”, pictură, 2015, Centrul de Cultură Arhitecturală UAR „ALEGria”, pictură, 2016, Centrul de Cultură Arhitecturală UAR – și a participat la expoziţii colective: „Dincolo de arhitectură”, pictură, 2011, Galeria Dialog, Primăria S2; „Culori în familie”, pictură, 2014, Centrul Cultural „Mihai Eminescu”; „Siluetele orașului istoric și spaţii urbane vazute de arhitecţi”, pictură, 2014, Sibiu; „Bouse roumaine, femme roumaine”, pictură, 2015, ICR Lisabona.