Cu prilejul celebrării Zilei Naționale a României, Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză, organizează un concert în interpretarea cvartetului „QuodLibet“, format din remarcabili muzicieni români rezidenți în Portugalia: Constantin Sandu (pian), Radu Ungureanu (vioară), Laurențiu Ivan-Coca (vioară) şi Ceciliu Ovidiu Isfan (violă). Concertul va avea loc la Academia de Științe din Lisabona, în data 29 noiembrie 2017, la ora 18.30 și va fi urmat de o recepție oferită de misiunea diplomatică română.
Academia de Științe din Portugalia este una dintre cele mai vechi și prestigioase instituții științifice portugheze, fondată în 1779, având ca misiune principală susținerea cercetării științifice, stimularea studiului istoriei, limbii și literaturii portugheze, contribuția la dezvoltarea științifică și progresul cultural al țării.
Cvartetul „QuodLibet“ este alcătuit din Constantin Sandu, pianist luso-român, director al Departamentului de Muzică al Şcolii Superioare de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto, Radu Ungureanu, concertmaistru adjunct al Orchestrei Simfonice Casa da Música și profesor de vioară la Școala Superioară de Muzică din Porto, Laurențiu Ivan-Coca, membru al Orchestrei Simfonice a Teatrului Național „São Carlos“ din Lisabona, și Ceciliu Ovidiu Isfan, adjunct al partidei de violă a Orchestrei Simfonice Portugheze din Lisabona.
Repertoriul propus de Constantin Sandu, liderul cvartetului „QuodLibet“, a fost construit pe baza afinităților muzicale dintre cultura română și portugheză, și conține compoziții reprezentative semnate de celebri compozitori români și portughezi. Concertul va debuta cu o piesă de referință a lui George Enescu, Concert pentru vioară și pian, de o mare elaborare tehnică și de o inegalabilă frumusețe melodică și armonică, urmat de Sonatina pentru vioară și pian, a lui Luís Costa, care a și colaborat cu George Enescu în Portugalia (în anii 1912 și 1927). Programul va continua cu Balada lui Ciprian Porumbescu și Bagatela lui Ioan Scărlătescu care ilustrează spiritul muzicii populare românești, în întreaga sa profuziune sentimentală, reverberând melancolia doinei și bucuria dansului tradițional. Un alt compozitor român faimos, Paul Constantinescu, va fi reprezentat de Toccata, una dintre cele mai iubite opere românești pentru pian, inspirate de un dans tradițional dobrogean. Programul va include și Toccata lui Souza Carvalho, cel mai important compozitor portughez al secolului XVIII, și Improviso sobre uma cantiga do povo (Improvizație după un cântec din popor) de Cláudio Carneyro, care înfățișează esența sufletului portughez marcat de dor (saudade). Serata muzicală se va încheia cu Sonata nr. 3 pentru vioară și pian, în caracter popular românesc, una dintre cele mai populare și îndrăgite capodopere ale lui George Enescu.