spot_img

Aniversarea a 100 de ani de la nașterea regizorului de film și teatru Zoltán Fábri

La aniversarea a 100 de ani de la nașterea regizorului de film și teatru Zoltán Fábri (1917-1994), în colaborare cu Magyar Filmalap și Arhiva Română de Filme prezentăm o serie de pelicule regizate de Zoltán Fábri, conștientizând în rândul publicului rolul inovator al lui Zoltán Fábri  în arta cinematografiei maghiare și universale. Proiecțiile vor avea loc la Cinema Eforie, marți, 28 noiembrie și miercuri, 29 noiembrie 2017, de la orele 18 și 20.

„Cu toate că regizorul Fábri Zoltán, de trei ori distins cu Premiul Kossuth, se afla pe piedestalul personalităţilor importante ale politicii culturale socialiste, opera sa regizorală (1952-1983) este marcată de scenarii interzise, în consecinţă a recurs la adaptări literare pentru a comunica mesajul său umanist despre lume, dictatură şi relaţii interumane, adaptări vizionate de milioane de spectatori. Nu a fost un inovator al limbajului cinematografic şi totuşi, dacă derulăm în imaginaţia noastră marile momente ale cinematografiei maghiare contemporane, sunt puţini acei regizori în cazul cărora s-ar putea înlănţui secvenţe cu un impact atât de puternic precum scena dramatică de la carusel din filmul Körhinta – Caruselul (1955) sau terenul de joacă din filmul A Pál utcai fiúk – Băiţii din strada Pál (1968)”. (observatorcultural.ro)

KÖRHINTA / CĂLUȘEII

28 noiembrie, ora 18.00

Ungaria, 1956, 90 min. / alb-negru / 35 mm / subtitrat în limba română / dramă

Regia: Zoltán Fábri

Scenariul: Zoltán Fábri, László Nádasdy după Imre Sarkadi

Imaginea: Barnabás Hegyi

Editor: Ferencné Szécsényi

Muzica: György Ránki

Cu: Mari Törőcsik, Imre Soós, Ádám Szirtes, Béla Barsi, Manyi Kiss, Sándor Suka, Antal Farkas

Drama cinematografică intitulată Căluşeii a fost nominalizată pentru Palme d’Or la ediţia din 1956 a Festivalului de la Cannes. Pelicula inclusă în anul 1968 de către Asociaţia Cineaştilor Maghiari pe lista celor mai bune douăsprezece filme maghiare, din anul 2012 figurează şi pe lista celor mai bune creaţii ale cinematografiei maghiare, realizată de către Academia de Artă Ungară, o listă cuprinzând în total 53 de titluri. Odată cu Căluşeii s-a născut un nou gen al artei cinematografice. Filmul pune accent pe caracterul de artă vizuală al filmului, imaginile lui Fábri oglindesc în modul cel mai frumos posibil revolta unei generaţii, extazul trecător al tinereţii şi al libertăţii, perioada în care credem că totul este posibil. Când dansul înfocat, un râs euforic înseamnă totul.

ÉDES ANNA

28 noiembrie, ora 20.00

Ungaria, 1958, 84 min. / alb-negru / digital / subtitrat în limba română / dramă

Regia: Zoltán Fábri

Scenariul: Zoltán Fábri, Péter Bacsó după Dezső Kosztolányi

Imaginea: Ferenc Szécsényi

Editor: Ferencné Szécsényi

Muzica: György Ránki

Cu: Mari Törőcsik, Mária Mezey, Károly Kovács, Zsigmond Fülöp, Anna Báró, Hilda Gobbi, Zoltán Makláry, Erzsi Simor

În această adaptare realizată în stil clasic, cu foarte multă migală, dovedeşte pasiunea lui Fábri pentru drama de cameră, elementele de efect expresioniste şi compoziţii de montaj accentuate. În filmul lui Fábri, Édes Anna trăieşte într-o lume de vis. Când această slujnică umilită şi distrusă ca om şi femeie, nu se mai poate refugia din cotidianul de coşmar în lumea ei de vis, se transformă în criminală.

KÉT FÉLIDŐ A POKOLBAN / DOUĂ REPRIZE ÎN IAD

29 noiembrie, ora 18.00

Ungaria, 1961, 122 min. / alb-negru / 35 mm / subtitrat în limba română / dramă

Regia: Zoltán Fábri

Scenariul: Péter Bacsó, Zoltán Fábri

Imaginea: Ferenc Szécsényi

Editor: Ferencné Szécsényi

Muzica: Ferenc Farkas

Cu: Imre Sinkovits, Dezső Garas, László Márkus, Sándor Suka, Zoltán Gera, János Koltai, István Velenczey

Fábri a realizat un film psihologic de excepţie, care ne vorbeşte despre umanism, prietenie, fascism şi nu în ultimul rând despre fotbal. Nu este vorba de eroi, ci de personaje dure, pline de vitalitate, care luptă pentru viaţa lor. În creaţia sa regizorul ridică fotbalul la un nivel mai înalt: oferă speranţă şi şansă unsprezecelui. Filmul ne vorbeşte despre felul în care membrii unui grup aparent destrămat se regăsesc, despre dezbinarea din sânul unei naţiuni, totul prin intermediul acestui grup plin pasiune şi de afecţiune, şi pe deasupra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

A PÁL UTCAI FIÚK / BĂIEȚII DIN STRADA PÁL

29 noiembrie, ora 20.00

Ungaria – SUA, 1969, 104 min. / color / digital / subtitrat în limba română / dramă

Regia: Zoltán Fábri

Scenariul: Zoltán Fábri, Endre Bohem după Ferenc Molnár

Imaginea: György Illés

Editor: Ferencné Szécsényi

Muzica: Emil Petrovics

Cu: Anthony Kemp, Mari Törőcsik, William Burleigh, Julien Hoidaway, John Moulder-Brown, László Paál, Sándor Pécsi, Robert Efford, Mark Colleano, Gary O’Brien, László Zokák

Eterna poveste a eroismului şi a răutăţii infantile este transformată de Fábri într-un film fidel romanului, care ne vorbeşte despre iubire. Pentru interpretarea excelentă a lui Anthony Kemp filmul a figurat în anul 1969 printre peliculele nominalizate la Premiul Oscar.

Mai multe informații: www.ccu.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508