Expoziția ”99 + 1= 100”, a șasea expoziție din cadrul Proiectului ”Forma și Culoarea-elemente ale educației estetice”, organizată de Așezământul de Copii ”Sfântul Leontie” – Rădăuți și co-finanțată de AFCN, vernisată în spațiile luminoase și generoase ale Muzeului Bucovinei din Suceava de criticul de artă dr. Olimpia Tudoran Ciungan, cu experiență vastă de muzeograf în cadrul Muzeului Brukenthal, în 3 noiembrie 2017, ora 11:00, s-a bucurat de un mare succes. Având un moderator de mare clasă, în persoana domnului profesor universitar Vasile Demciuc, evenimentul s-a ridicat la nivelul pe care-l cerea densitatea valorilor patrimoniale din acest faimos muzeu, dar și calitatea participanților. Aprecierile au fost deschise de Înalt Prea Sfințitul Pimen, episcop al Sucevei și Rădăuților, domnia sa fiind absolvent al ”belle artelor” și care a subliniat valoarea educativă în general a artei pentru copii și tineri, și ,în concret, valoarea lucrărilor (69 de acuarele), deosebită, mai ales dacă le raportăm la vârsta micilor pictori: Vasilica Ureche,15 ani, Bianca Răileanu, 16 ani, Paraschiva Juganariu, 15 ani, Cătălina Cioltan, 16 ani, Ana Onisimiuc, 15 ani, Gabriel Ursulean, 17 ani, Răzvan Burlă, 14 ani, Andrei Secrieriu, 14 ani.
Cuvinte de laudă avut și arhimandrit Iustin Dragomir, stareț al mânăstirii Bogdana –Rădăuți, care a apreciat efortul educatorilor, conducerea Așezământului de Copii ”Sfântul Leontie”– Rădăuți, părintele protosinger Iustin, directorul instituției, și maica Ecaterina, psihologul copiilor, și, bineînțeles copiii pentru strădania lor în a crește nivelul artistic al propriilor lucrări.
Partenerul în organizarea acestei expoziții, Casa Corpului Didactic, prin doamna director Manuela David, a considerat onorantă expoziția care a deschis șirul de evenimente culturale ale aniversării a 136 de la ființarea CCD în Suceava.
Deosebit de impresionați de conținutul și forma de prezentare a acestei expoziții, dedicată de copii zilei de 1 Decembrie, a Centenarului României moderne, au fost Nadia Crețuleac, director al Direcției Județene de Ocrotire a Copilului, cu aprecieri elogioase privind nivelul educației în Așezământ.
Deosebit de elocventă a fost intervenția vicepreședintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Niță, care a salutat rezultatele cu totul deosebite în artă a copiilor și, din acest considerent, a promis sprijin pentru orice demers în această direcție de dezvoltare a educației copiilor .
Cuvinte elogioase a adresat copiilor și conducerii Așezământului domnul Gheorghe Lazăr, Inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, care a interpretat valoarea deosebită a lucrărilor expuse drept efect al strădaniei educatorilor, al profesorilor copiilor, și, în concret, al îndrumătorului Atelierului de pictură ”Vasile Popescu” .
Nivelul deosebit al picturilor micilor artiști ai Așezământului a fost elogiat și de doamna Loredana Ceică, inspector arte din cadrul IȘJ Suceava, care a invitat acești mici artiști la cercurile de artă din Suceava.
Sala de conferințe a muzeului, în care s-a săvârșit vernisarea expoziției mai sus amintite, a avut toate locurile ocupate, de profesori, elevi, reprezentanți ai autorităților locale, tineri din cercurile de artă sucevene, toți, impresionați de tablorile expuse în aceste spații deosebit de frumoase ale Muzeului Bucovinei.
Se cuvin toate felicitările organizatorilor acestei expoziții de excepție precum și generoasei gazde, Muzeul Bucovinei!