Vineri, 3 noiembrie 2017, de la ora 18.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, a avut loc Gala de Decernare a Premiului Naţional pentru debut în poezie ”Traian T. Coşovei”, ediţia a IV-a. Juriul ediţiei 2017 a fost compus din scriitorii Dan Mircea Cipariu, Ştefania Coşovei şi Adrian Suciu. Au participat în calitate de invitați domnul Ioan Cristescu, Director General al MNLR, Dan Mircea Cipariu, actorul Dan Tudor şi tânărul laureat al Premiului Naţional pentru debut în poezie Traian T. Coşovei, ediţia a III-a, poetul Tudor Voicu. În sală s-au aflat scriitoarea Ștefania Coșovei, artistul vizual Mihai Zgondoiu, poeții Ciprian Chirvasiu, Florin Dochia, Dan Ioan Marta, Eugen Pohonțu, prieteni ai poetului Traian T. Coșovei și susținători ai laureaților. Câștigătorii ediției a IV-a sunt Cecilia Costache și Romeo Aurelian Ilie, grupajele lor de poeme urmând să apară, în 2018, la Editura Tracus Arte. Organizatorii Premiului Naţional pentru debut în poezie ”Traian T. Coşovei” sunt Asociaţia Culturală Direcţia 9 în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din București, Editura Tracus Arte, APLER și Clubul UNESCO-Adolescenții. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al programului.
Gala a fost deschisă de conf.univ.dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București: ”Mă bucur că această ediție a Galei de Decernare a Premiului Naţional pentru debut în poezie Traian T. Coşovei se desfășoară la Muzeul Național al Literaturii Române. Pot spune că Traian T. Coşovei s-a întors acasă, aici este casa lui și ne dorim ca și edițiile viitoare să-și premieze laureații tot aici. Premiile care sunt dedicate unor personalității ale literaturii române mi se par mult mai importante decât cele oferite cu titlu general de Premii naționale, premii de debut și așa mai departe. Un premiu în amintirea lui George Călinescu, Alexandru Mușina sau Traian T. Coșovei este un prilej de a ne readuce aminte de importanța și contribuțiile lor aduse literaturii române. Câștigătorii Galei vor fi publicați la editura Tracus Arte, în colecția Traian T. Coșovei.”
Actorul Dan Tudor a citit câteva poeme din volumul ”Elegii pentru o bucată de iaht” de Traian T. Coşovei (antologie); selecţia textelor: Teodor Dună; copertă şi ilustraţii: Mircia Dumitrescu; anul apariţiei: 2014; editura Tracus Arte.
Tudor Voicu: ”Traian T. Coșovei nu mi-a explicat cum să scriu, nu mi-a dat citate din Ion Heliade Rădulescu, mi-a dat doar câteva sfaturi despre femei, pe care, spre rușinea mea, nu am reușit să le urmez până acum, dar timpul nu e pierdut. Ceea ce vreau să le spun câștigătorilor de anul acesta este că acest concurs este foarte mult despre Traian T. Coșovei și cel mai mare câștig pe care îl pot avea, pe lângă publicarea la editura Tracus Arte, ar fi să-l descopere pe Traian T. Coșovei pentru că este cea mai frumoasă lecție de poezie pe care o poate primi cineva. Mi-ar lua prea mult timp să vă explic lecția mea de poezie care nu se vede neapărat în cât scriu și cum scriu pentru că tocmai asta am înțeles, poezia nu este doar despre scris, poate uneori nu este deloc despre scris. Îi invit să aprofundeze această lecție de poezie citind opera lui Traian T. Coșovei.”
Câștigătorii ediției a IV-a, Cecilia Costache și Romeo Aurelian Ilie, și-au citit poemele, iar domnul Ioan Cristescu le-a înmâmat diplomele.
La finalul Galei, Dan Mircea Cipariu a citit poemul ”Ascultând un disc vechi”, de Traian T. Coșovei.
Poetul Traian T. Coşovei, născut pe 28 noiembrie 1954, în Bucureşti, a aparţinut generaţiei literare optzeciste. A absolvit Facultatea de Filologie (secţia română-engleză) în 1978, cu o lucrare despre Beat Generation, poezie americană contemporană. De asemenea, Traian T. Coşovei a fost membru fondator al Cenaclului de Luni. A debutat în presa literară în 1978, în revista România Literară, iar debutul editorial a avut loc în 1979, la Cartea Românească. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1980. Începând din 1996 a lucrat la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti, Departamentul Relaţii Publice, şi la publicaţia Museion, înfiinţată de el şi editată de MNLR. În anul 2002 a înfiinţat Cenaclul „La formarea ideilor”, cenaclu exclusiv de proză. În 2002 a participat ca redactor pentru limba engleză la realizarea CD-ului Mihai Eminescu. Din 1998 a iniţiat la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti „Institutul de glasuri” (prelecţiuni în spiritul junimist) – acţiune ce reunea personalităţi marcante ale culturii române contemporane.
Text: Simona IONIȚĂ
Foto: Dan VATAMANIUC