spot_img

”Ultima Suflare/ El Ultimo Aliento” de Gelu Vlașin

Duminică, 19 noiembrie 2017, ora 11:30, prin grija poetului preot Vasile Eugen Barz, a fost lansat un volum de poezie, bilingv, româno-spaniol, al unui foarte cunoscut scriitor și poet român, Gelu Vlașin. Asociația Scriitorilor și Artiștilor  Români din Spania, ASARS, a organizat lansarea volumului de poezie Ultima Suflare/ El Ultimo Aliento de Gelu Vlașin, în Biserica Ortodoxă ”Sfânta Anastasia Romană”, din Parla-Madrid. Poetul Gelu Vlașin a avut ca invitați speciali pe traducătorul Mario Castro Navarrete (Suedia), Enrique Noguera, critic literar, precum și editorul Antonio J.Huerga de la editua HUERGA & FIERRO Editores /Poesia, care a pus în pagină volumul  cu titlul de mai sus. De asemenea, s-au bucurat de acest eveniment, peste 80 de persoane, români și spanioli, din care amintim prezența membrilor ASARS: Dragoș Cosmin Popa, Marin Dumitrescu, Mioara Râșnoveanu, Rodica Alina Carceanschi, Relu Mircea, Cezar C. Vizinimiuck, Sabin Mureșan.

Impresionante au fost aprecierile făcute de criticii spanioli: Angel Petisme (Madrid) -”…cuvântul lui Gelu Vișan e o viziune liberă și incendiară, plină de forță și spirit”; Maria Pizarro (Cordoba), sub titlul ,,El Ilusionosimo de las Palabras, -,, exprimă aprecieri prețioase cu privire la puterea versului lui Gelu Vlașin de a te transpune în propiul cosmos poetic, prin procedee personalizate, de la cele de conținut până la cele de structură a versului, astfel că fiecare poem are o proprie structură care să sprijine ideea poetică. Temele sunt fundamentale, dar exprimate conform interiorului spiritual al poetului, chiar și prin antiteză, tocmai pentru expresivitatea, conciziunea imaginii poetice”.

L .Ramon G. del  Pomar (Madrid), printre aprecierile elogioase aduse poeziilor lui Gelu Vlașin, evidențeiază, mai ales, natura umană, propria generozitate a poetului, pe care o cere pentru a străbate aridul ostilităților cotidiene.

Maria Sanchez Robles (Madrid), sub titlul ”Cuand el Rayo se Tranforma en Palabra”, afirmă printre alte critici și aceea că poetul român demostrează prin acest volum propria capacitate de a atrage cititorul, printr-un ritm trepidant al versului, la transformarea lumini în cuvinte, cucerindu-l cu propria viziune poetică.

Abdul Hadi Sadoun (Madrid/Bagdad), în ”La Memoria Interior de la Poetica del Sentimiento”, subliniază faptul că în artă e complicat când încerci să faci o conversie a abstractului într-o unitate clară descifrabilă a unui tot.

Vanessa Torres (Huston-SUA) subliniază puterea de expresie a versului scris de Gelu Vișan care străbate obstacolele presupuse de o altă cultură, de o altă țară, deci de o altă limbă de exprimare, în condiția în care poemul rămâne viu în toată plenitudinea sa, grație și, poate, comparației între două limbi surori.

Sinteza aprecierilor de către literații de limbă spaniolă: concizie, puterea transformării luminii în Cuvânt, cadența alertă a versului, profunzimea ideilor poetice exprimate, unicitatea surprinzătoare a formei, a structurii versului și a relațiilor material-spirituale, sunt o bună plaformă de susținere a ideii traducătorului Mario Castro Navarrete, aceea că mulți poeți români, de mare valoare, nu pot fi cunoscuți, din cauza faptului că nu sunt traduși în limbi de mare circulație internațională, cum e și spaniola, și de aceea nu ajung, deși o merită, la a fi cunoscuți în lumea literară internațională.

Limba română poate fi mulțumită ca patrie a tuturor românilor de așa servitori smeriți în talentul lor, ca Gelu Vlașin care, printr-un minimalism cumplit de muncit, redă într-un ritm mereu surprinzător, subiecte de o profunzime emoționantă.

Un mic exemplu este și poemul, tot minimalist ca formă,  ”Dacă/Si”, un poem al Facerii, convingător și prin o metodă a interpretării ”ad absurdum”, dar și prin trimiteri la hiperbolă, la metaforă cu mare profunzime a sensului ideii poetului: ”dacă nimicul/ s-ar transforma în/ fulger și fulgerul/ în cuvânt/și cuvântul / în tăcere apăsătoare/ atunci nimicul/ ar deveni/animalul de pradă/ al destinului ucis…”

Socot de mare valoare aceste versuri care nu-și pierd vivacitatea în transpunerea în altă limbă, ci îmbogățesc literatura română prin înalta expresie poetică.

Vasile Popescu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508