spot_img

Vernisajul expoziției permanente de artă populară „Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio”

Miercuri, 18 octombrie 2017, ora 18.00, la Muzeul dr. Nicolae Minovici – Str. Dr. Nicolae Minovici nr.1, Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției permanente „Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio”. Pentru a explica importanța evenimentului în contextul strategiei Muzeului Municipiului București de a reda publicului accesul la colecții și clădiri importante ale Capitalei, vor lua cuvântul în cadrul vernisajului Prof. Dr. Cristian Curcă,  Directorul Instititului Național de Medicină Legală Mina Minovici,  Prof. Dr. Octavian Buda, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și Dr. Adrian Majuru, Directorul Muzeului Municipiului București.

Noul proiect își propune să restituie vizitatorilor expoziția de obiecte de artă populară realizată de Dr. Nicolae Minovici, într-o variantă cât  mai apropiată de cea originală, alterată doar de normele contemporane de expunere și conservare a obiectelor. Restaurarea planului expozițional inițial a fost posibilă cu ajutorul unui set de fotografii pe care doctorul Minovici le-a comandat în 1935.

Patrimoniul muzeului cuprinde obiectele textile – cămăşi, ii, fote, vâlnice, ştergare și scoarţe – obiecte de ceramică, colecţii de icoane, ouă încondeiate şi obiecte de lemn specifice gospodăriei ţărăneşti.

Expunerea și varietatea obiectelor reflectă interesul pentru artă al unui colecţionar de la începutul secolului XX. Fiecare încăpere din vilă se transformă într-un spațiu de expunere, într-un stil dominat de gusturile estetice ale colecționarului.

Colecțiile muzeului vor fi puse la dispoziția publicului în două etape. Prima etapă va fi finalizată miercuri, 18.10.2017, cu redeschiderea a trei spații de la etajul clădirii: biserica, dormitorul doctorului și sufrageria vilei. Separat, la parterul vilei, va fi deschis un spațiu expozițional modern dedicat costumului popular românesc, cu focalizare pe diversitatea cromatică și simbolică a iei românești.

În anul 2018 vor fi deschise publicului și celelalte două spații de la etaj: salonul și camera miresei, după restaurarea pieselor de patrimoniu destinate acestor două spații expoziționale.

Procesul de restaurare presupune în continuare un efort susținut al echipei muzeului, întrucât implică întreaga varietate de intervenții în funcție de tipologia pieselor de patrimoniu – piese de mobilier, ceramică, icoane pe lemn și sticlă, costume populare, tablouri și piese de cult.

Program de vizitare: miercuri – duminică 10:00 – 18:00 (ultima intrare la 17:30)

Expoziții deschise în prezent la Muzeul Municipiului București:

Palatul Suțu Bd. I.C. Brătianu nr. 2 (marți – duminică, 10.00 – 18.00 – ultima intrare 17.30)

– Expoziția permanentă „Timpul Orașului”;

– Expoziția temporară „București – de la urbea patriahală la capitala marilor înfăptuiri”
– Expoziția temporară „Vindecări miraculoase – Nicolae Vermont”;

– Expoziția temporară „Polska Arhitectura”;

– Expoziția temporară „Bucureștii sub ocupație (1916 -1918)”;

– Expoziția în aer liber „Trecut-au anii”.

Casa Filipescu – Cesianu – Calea Victoriei nr. 151 (miercuri – duminică, 10.00 – 18.00 – ultima intrare 17.30)

– Expoziția permanentă „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”;

– Expoziția permanentă „În apropierea sfinților. Frescele de la Mănăstirea Văcărești după 40 de ani”;

– Expoziția temporară „Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropo – zoomorfă  –  de la artă la identitate”.

– Expoziția temporară „Vârsta dintr-o privire”

Muzeul Theodor Aman – Str. C.A. Rosetti nr. 8 (miercuri – duminică, 10.00 18.00 – ultima intrare 17.30)

Capodopere de secol XIX semnate de Th. Aman, pictură murală cu scene istorice și piese de mobilier sculptat pot fi admirate în prima locuință – atelier din București, construită chiar după planurile maestrului.

Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” – Str. 11 iunie nr. 38 (marți – duminică, 10.00 – 18.00 – ultima intrare 17.30)

Tablouri semnate de mari pictori români, Pallady, Maxy sau Ţuculescu și lucrări ale Ligiei Macovei, alături de obiecte de sticlărie şi diverse artefacte din toate colţurile lumii, oferă o bogată călătorie culturală.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” – Bd. Vasile Lascăr nr. 21 (Miercuri 11 :00 – 19 :00, joi, vineri, sâmbătă 14:00 – 21:15, duminică 11:00 – 14:00)

– Expoziția permanentă „Descoperim împreună Universul: expoziție de astronomie”

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin  Muzeul Municipiului București .

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508