spot_img

Simpozionul de Istorie și Patrimoniu Urban, ediția a III-a

În zilele de vineri, 20 octombrie, și sâmbătă, 21 octombrie 2017, Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius/A treia lume, organizează cea de-a treia ediție a Simpozionului de Istorie și Patrimoniu Urban. Prezentările se vor desfășura la Grand Hotel Continental – Calea Victoriei nr. 56 și la Casa Filipescu-Cesianu, Calea Victoriei nr. 151.

Prin acest simpozion anual, realizat în colaborare cu alte instituţii, Muzeul Municipiului București pune la dispoziţia specialiștilor o platformă de prezentare a ultimelor cercetări din domeniu și își propune să faciliteze comunicarea la nivel naţional și internațional. Pentru extinderea participării din punct de vedere cultural și pentru sporirea accesibilității mesajului, programul va cuprinde prezentări în limba engleză, alături de cele în limba română.

Tema stabilită,  Orașul contemporan între tradiționalism și inovație, își propune să dezvolte noi surse, noi contexte și noi interpretări în studiul istoriei urbane. Prezentările se vor concentra în jurul modului în care istoria recentă a orașului integrează o moștenire mai veche, pe de-o parte, și determină viitorul comunității, pe de altă parte.

Partenerul simpozionului pentru ediția 2017, Asociația Orbius Tertius / A treia lume, al cărei președinte este Sorin Antohi, organizează periodic la Muzeul Municipiului București conferințe cu caracter internațional, sub titlul „Idei în Agora”, care abordează subiecte de antropologie, istorie, și istoriografie, de interes local, regional și european.

Participarea la Simpozionul de Istorie și patrimoniu urban este deschisă publicului, conform strategiei Muzeului Municipiului București de a încuraja schimburile de idei între specialiști și membrii ai comunității, către o cultură a dialogului constructiv. Înscrierile se pot face la adresa conferinte@muzeulbucurestiului.ro.

Seria de comunicări va fi deschisă de o alocuțiune susținută de Dr. Adrian Majuru, Managerul Muzeului Municipiului București.

PROGRAM:

Vineri, 20 octombrie 2017, 10:00-17:15, Grand Hotel Continental, Calea Victoriei nr. 56

10:00 – Înregistrarea participanților

10:30-12:30

Moderator: Sorin Antohi

Adrian Majuru, Alocuțiune de deschidere

Răzvan Pârâianu, Orașul socialist, cultura socialistă

Steliu Lambru, Originile transformării urbanistice a Bucureștiului în anii 1970-1980

12:30-14:00 – pauză de prânz

14:00-15:30

Moderator: Augustin Ioan

Liviu Chelcea, Tranzițiile multiple ale Bucureștiului. Gentrificare, dezindustrializare, suburbanizare și locuire extremă

Stelian Tănase, București. O viziune pentru secolul XXI

15:30-15:45 – pauză de cafea

15:45-17:15

Moderator: Liviu Chelcea

Augustin Ioan, După douăzeci de ani. Strania istorie a concursului internațional București 2000 și consecințele sale

Sorin Antohi, Modernism și antimodernism la București, 1917-2017

Sâmbătă, 21 octombrie 2017, Casa Filipescu-Cesianu, Calea Victoriei nr. 151

18:30-20:30

Village-City-Nation: Utopia ?– dialog public între Gregory Claeys și Sorin Antohi

Participanți

  1. Sorin Antohi, istoric al ideilor, președinte al Asociației Orbis Tertius / A Treia Lume.
  2. Liviu Chelcea, sociolog, profesor la Universitatea din București.
  3. Gregory Claeys, istoric al ideilor, profesor la Royal Holloway, University of London.
  4. Augustin Ioan, arhitect, filozof, profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”
  5. Steliu Lambru, istoric, redactor la Radio România
  6. Adrian Majuru, istoric, manager al Muzeului Municipiului București
  7. Răzvan Pârâianu, istoric, conferențiar la Univesitatea “Petru Maior” (Târgu Mureș)
  8. Stelian Tănase, politolog, romancier, publicist, fost profesor la Universitatea din București.

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508