Începând de marți, 31 octombrie 2017, veți putea accesa arhiva online Microistoria.ro, componentă a proiectului ”România 100. Povești adevărate spuse pe viu”, care s-a desfășurat pe parcursul ultimei jumătăți de an, fiind susținut de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, prin Programul cultural București participativ.
”Invitația de participare la proiect a fost trimisă în această vară către 100 de români obișnuiți, provenind din toate clasele sociale, de toate vârstele și din toate etniile, care au fost provocați să spună ”o poveste care le-a schimbat viața”. Au răspuns sub varii forme mai mult de jumătate dintre aceștia, dintre care 30 au fost preselectați să participe la un casting live, în fața unui juriu format din Cristina Modreanu – curatoarea proiectului, Florentina Bratfanof – directoare de casting, Peter Kerek – regizor, Maria Drăghici – video, grafică și documentare, Paul Dunca – MC și dramaturg de spectacol și Oana Cristea-Grigorescu – redactor radio. Au fost aleși să-și prezinte poveștile în fața publicului 13 participanți care au participat la două ateliere conduse de regizorul Peter Kerek și apoi au urcat pe scenă în seara zilei de 14 octombrie 2017, împărtășind cu un public extrem de cald și de deschis, poveștile lor de viață.
Sperăm ca acestor 13 povești, care pot fi urmărite începând de azi online în format video pe website-ul www.microistoria.ro, să li se adauge multe altele, în urma edițiilor viitoare ale proiectului, astfel încât la finele anului 2018 să avem un tablou reprezentativ al celor care compun astăzi, după o sută de ani de existență, România contemporană.
Proiectul are o importantă componentă audio, dezvoltată cu sprijinul partenerului nostru Radio România, prin intermediul Teatrului Național Radiofonic, care a produs 13 episoade ce vor documenta procesul de selecție și rezultatul final al prezentării cu public. Acestea vor fi încărcate pe parcursul lunii noiembrie pe www.eteatru.ro sub forma unui serial de reportaje documentare ce vor fi accesibile ascultării la alegerea vizitatorilor secțiunii Colecții. Redactorul coordonator al colecției este Oana Cristea-Grigorescu, care a urmărit și documentat etapele proiectului.
Vă invităm să accesați www.microistoria.ro și, dacă doriți să participați la edițiile viitoare ale proiectului, să ne contactați direct prin intermediul website-ului. Așteptăm cu interes să arhivăm cât mai multe povești adevărate spuse pe viu, ca să recompunem imaginea României reale de astăzi.” – Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului
Lansarea proiectului a avut loc sub titlul România 100. Povești adevărate spuse pe viu, în cadrul Platformei Internaționale de Teatru București # 4, în perioada 12-15 octombrie 2017, la ARCUB-Gabroveni.
Proiectul România 100. Povești adevărate spuse pe viu a fost produs de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, în parteneriat cu Teatrul Național Radiofonic.
România 100 este un proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ.