spot_img

Nouă noi proiecte comunitare în București până la finalul anului

Printre singurele programe culturale dedicate nevoilor cartierelor Bucureștiului, Programul de microgranturi pentru proiecte comunitare, inițiat de ARCUB și Primăria Capitalei, a ales cele nouă proiecte câștigătoare care vor fi implementate până la începutul lunii decembrie în București. Dintre ideile înscrise în Programul de microgranturi pentru proiecte comunitare 2017, au fost alese propunerile de activități interactive culturale și comunitare care stimulează participarea civică, cele care includ prioritățile cartierului și diverse practici culturale, care cresc accesul la spațiile publice și activitățile culturale și comunitare, care implică grupuri dezavantajate sau cu risc de marginalizare.

PROIECTE FINALISTE ALE PROGRAMULUI DE MICROGRANTURI PENTRU PROIECTE COMUNITARE 2017

Weekendul în fața blocului

În cadrul proiectului Weekendul în fața blocului sunt organizate trei evenimente comunitare în spațiile publice dintre blocurile adiacente Grădinii Cișmigiu, cu scopul de a reactiva grădinile dintre blocuri ca loc de petrecere a timpului liber în cadrul comunității. Evenimentele pun în valoare specificul istoric și cultural al locului în care sunt organizate și urmăresc să creeze un mediu propice pentru dezvoltarea unor canale noi de comunicare între vecini, coagulând o comunitate capabilă să producă schimbări pozitive în zona locuită.

Blocul Wilson – o comunitate cu istorie

Blocul Wilson – o comunitate cu istorie este un proiect de revitalizare și reconștientizare a importanței arhitecturale și istorice a uneia dintre clădirile reper ale Bucureștiului. Construită în 1936, clădirea de la intersecția străzii Dem I. Dobrescu (fostă Wilson) cu Bulevardul Bălcescu este printre cele mai cunoscute lucrări ale arhitectului State Baloșin. Pentru a activa interesul locatarilor legat de spațiile comune și de utilizarea acestora cu un alt scop decât cel funcțional, proiectul Blocul Wilson este constituit din două etape: transformarea spațiilor de trecere din scările blocului într-o expoziție de fotografii istorice și contemporane ale zonei Bălcescu, pe de o parte, și utilizarea curții interioare în cinematograf în aer liber.

(peri)Feeric astro-gastro

Proiectul (peri)Feeric astro-gastro organizează în Parcul Natural Văcărești un eveniment comunitar menit să deschidă noi perspective citadine de petrecere și relaxare cultural-educative într-o rezervație naturală în mijlocul orașului, un spațiu unic în peisajul urban. Adresat atât locuitorilor din cartierele învecinate cu aria protejată, cât și celor din alte zone ale orașului, interesați de conceptul de gătit împreună, (peri)Feeric astro-gastro aduce un element inedit acestui gen de întâlniri comunitare. Nefiind afectat de poluarea luminoasă din cartierele Bucureștiului, Parcul Natural Văcărești este cel mai potrivit loc pentru observații astronomice. Proiectul promovează astfel gastronomia și observațiile astronomice ca activități de socializare, educative și de promovare a coeziunii sociale.

Eu trăiesc într-un Chibrit

Pentru că o populație ce își cunoaște trecutul, cartierul și vecinii nu se arată indiferentă la abuzurile locale sau lipsită de respect față de norme, proiectul Eu trăiesc într-un Chibrit își propune să istorisească povestea cartierului de la intersecția Bulevardului Ion Mihalache cu Calea Griviței și a oamenilor ce au ajutat la construirea sa. Prin intermediul unor tururi ghidate și a unui catalog de fotografii și materiale promoționale, locuitorii din zonă vor afla povestea deosebită a cartierului Chibrit, vestigiu al comunității ceferiste mutate de comuniști în apropierea Atelierelor CFR și a mahalalei Cutarida din romanul „Groapa” al lui Eugen Barbu.

Dâmbovița în Timpuri Noi

Proiectul Dâmbovița în Timpuri Noi s-a născut ca o urmare firească a celui din 2016, Timpuri Noi – oameni și povești. Urmând modelul din alte orașe din România și din afară, proiectul coagulează comunitatea în jurul râului care traversează cartierul Timpuri Noi prin activități culturale care pot duce în timp la dezvoltarea zonei și la creșterea nivelului de educație culturală și socială a populației din zonă. În cadrul proiectului sunt organizate o serie de activități diverse pentru categorii variate de vârstă și interese: ateliere de arhitectură și creație în lemn, tururi culturale pentru familii cu copii, proiecții de filme de scurtmetraj despre Dâmbovița și despre exemple de amenajare a unor râuri ce traveresează orașe, urmate de discuții, spectacole de teatru comunitar despre problemele tinerilor din cartier și crearea unui blog despre râul Dâmbovița.

Insula Prieteniei

Principalul scop al proiectului este crearea unui spațiu de interacțiune comunitară care să promoveze un stil de viață sustenabil și să ofere o alternativă de educație creativă atât pentru copiii, cât și pentru adulții din cartierul „experimentul Cățelul”, situat între bulevardele Baba Novac, Mihai Bravu și Câmpia Libertăți din sectorul 3. Prin revitalizarea unui spațiu public comunitar abandonat din strada Prieteniei, momentan un focar de infecție, proiectul urmărește conștientizarea necesității de reducere a consumului prin organizarea de ateliere meșteșugărești de reciclare creativă. Un alt obiectiv important este reactivarea identității cartierului înființat în urmă cu cinci decenii pe baza unor concepte extrem de actuale- relații de bună vecinătate, colaborare în interes comun, reciclare și creativitate. Printr-o serie de activități specifice, proiectul vizează dezvoltarea unei comunități active de cartier în care să fie implicate în mod special familii monoparentale, artiști, meșteșugari sau persoane cu hobby-uri de natură tehnică sau creativă.

Multicultural Street

Un eveniment conceput pentru comunitatea unei străzi importante din punct de vedere cultural și istoric, Multicultural Street urmărește ca locuitorii din strada Simigiului să socializeze fără a ține cont de religie, sex, etnie, vârstă sau studii. De la ateliere de teatru comunitar și flash mob, la un salon de poezie argheziană, la ateliere de pregătire a recitatorilor din salon și la tenis de câmp, acțiunile desfășurate în cadrul acestei inițiative oferă participanților posibilitatea să se cunoască mai bine și să consolideze, în timp, sentimentul de apartenență la o comunitate. Evenimentele sunt conduse de formatori, actori, antrenori și profesori de limba română.

Activarea istoriei – Mănăstirea Văcărești

Un proiect comunitar adresat locuitorilor din cartierul Berceni, acesta își propune să contribuie la conștientizarea istoriei și patrimoniului Mănăstirii Văcărești, cel mai amplu ansamblu monastic din sud estul Europei în secolul VIII. Activitățile cultural-educative și artistice incluse în proiect includ o serie de întruniri tematice cu comunitatea, intitulată Zilele Mănăstirii Văcărești, cu prezentări susținute de specialiști și istorii personale povestite de persoane în etate despre dubla ipostază de mănăstire și penitenciar a edificiului. Arhiva de istorii orale pe tema Mănăstirii Văcărești va fi disponibilă online, pe blogul Istorii din cartier.

Culorile muzicii

Culorile muzicii aduce în atenția locuitorilor sectorului 4 nevoia de a descoperi și valorifica potențialul creativ al copiilor din cartierul Berceni, de a conștientiza valoarea fiecărei persoane în cadrul comunității, indiferent de deficiențe. Elevii școlilor din zona Apărătorii Patriei și copiii de la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți cu Vedere din București colaborează împreună pentru construirea unui spectacol-concurs. Culorile muzicii încurajează raportarea la calitățile celor din jur, nu la deficiențe și promovează artele ca pe o formă de incluziune socială. Spectacolul muzical va fi însoțit de o expoziție de desene tactile dedicată în mod special copiilor nevăzători și un concurs de prăjituri cu tematică muzicală.

Programul de microgranturi pentru proiecte comunitare se află la a doua ediție (denumit în 2016 Generator și integrat în cadrul candidaturii București 2021) și este un rezultat direct al identificării nevoilor, dar și a oportunităților culturale în cartierele bucureștene, și unul dintre instrumentele de susținere a participării cetățenilor în dezvoltarea orașului.

Pentru mai multe informații: arcub.ro/microgranturi-2017/

Detalii pe www.arcub.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508